nielubianego przez niektórych szpinaku czy jarmużu. Dziś wrzucam Wam dwa moje ulubione koktajlowe zestawy, które goszczą u mnie najczęściej. Idealne orzeźwienie i bomba witamin :) Składniki na SZPINAK Z TRUSKAWKĄ 1-2 porcje: Garść umytych truskawek Garść umytego szpinaku 1 banan 1 szkl. mleka bez laktozy MIKSUJEMY :) Składniki na POMARAŃCZOWĄ ROZKOSZ 1-2 porcje: 1 obrana pomarańcza 1/2 banana
CzarnawisienkaIdealne ciasto na lato to takie z dużą ilością owoców! Z bardzo dużą ilością kruszonki! Puszyste, uwodzące aromatem i smakiem. Właśnie takie jest najlepsze, waniliowe drożdżowe z truskawkami, morelami i czereśniami. A wszystko pod grubą warstwą kruszonki, którą chcesz odrywać jeszcze z gorącego ciasta! Ach! To jest pyszne! To ciasto warto przygotować aby chociaż na chwilę zamknąć oczy(...)ciepłe miejsce. Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie z w/w składników w misce, robimy kruszonkę, mieszając je ze sobą. Owoce: - 250 g truskawek - 150 g czereśni - 5 moreli Na ciasto układamy osuszone owoce, posypujemy obficie kruszonką. Ciasto pieczemy 1 godzinę i 10 minut w temp 165 - 175 stopni C, w zależności, jak piecze
SMYKWKUCHNIpieczenia Ser: 1kg sera na serniki z wiadereczka (u mnie waniliowy) 200 g masła 3/4 szkl cukru 4 jajka 2 duże budynie waniliowe 3/4 szkl mleka 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i szklista dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do ubitych jajek(...)wlać do gorącego sera. Energicznie mieszać i podgrzewać aż masa serowa zacznie gęstnieć. Gorącą wylać na biszkopt. Ostudzić. Galaretkę przygotować w 750 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć osuszyć (większe przekroić) i poukładać na masie serowej. Zalać tężejącą galaretką. Sernik odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia
Smakołyki Asikluseczki przypominające kopytka, z tą różnicą, że są one z białym serem. Podawane zawsze na słodko np. ze śmietaną lub jogurtem oprószone delikatnie cukrem. Latem zawsze z owocami- truskawki sprawdzają się w tym połączeniu idealnie. Kluseczki leniwe można jeść prosto z wody - tylko ugotowane, lub podsmażone na maśle. Takie lubię najbardziej, jak grzeszyć to już z przytupem! PRZEPIS NA KLUSKI(...)równe kluski. Wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy gaz, jak wypłyną gotujemy 1-2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Smażymy na złoty kolor a maśle lub oleju rzepakowym. Podajemy ze śmietaną i truskawkami. Polecam bardzo
SMYKWKUCHNIwykorzystujecie truskawkowe szaleństwo? :) Skła dniki ( ok litra napoju): 400 ml Somersby (mój ulubiony to secco) 300 ml gazowanej wody mineralnej sok z 1 limonki 1/2 szklanki truskawek kawałek (mniej niż ćwiartka) arbuza Przygotowanie: Z arbuza usuwamy pestki. Truskawki myjemy. Owoce blendujemy. Odcedzamy sok (może zostać część miąższu (ja często zostawiam cały i piję napój jak koktajl przez grubą
ChilliJemyniejadków będą pysznym śniadaniem, a dla tych którzy lubią trochę więcej zjeść, po śniadaniowym deserkiem ;) Składniki na 12 muffinków: 2 duże, bardzo dojrzałe banany 4 jajka garść truskawek, jeżyn lub malin 1. Jajka ubijamy na puszysta piankę. 2. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, na dno każdej papilotki kładziemy po dwie, trzy małe sztuki truskawek (jeśli są to jeżyny
Gotowanie...to proste !się z Wami moimi pomysłami. Bardzo dziękuję że jesteście ze mną. Ciekawe czy ktoś jest ze mną od pierwszego roku? napiszcie proszę. A z okazji urodzin proponuję sernik z truskawkami, pyszny, kremowy, pachnący latem. Częstujcie się Moi Drodzy. Sernik na zimno z truskawkami i awokado na biszkoptowym spodzie - 7 urodziny bloga. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedomowego ⅓ szklani mleka 2¼ szklanki mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej) +1łyżka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek ( osobno białka i żółtka) ¾ szklani drobnego cukru około 500g obranych truskawek dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: do rondla dodajemy masło, cukier waniliowy ( wanilinowy) oraz mleko, podgrzewamy i mieszamy do momentu ,aż masło się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia(...)dodajemy stopniowo roztopione masło z mlekiem, mieszamy szpatułką ,na koniec do masy dodajemy w dwóch , trzech turach mąkę, całość mieszamy ciasto przekładamy do formy (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia truskawki oprószamy odstawioną łyżką mąki i przekrawamy na pół, następnie układamy je na wierzchu ciasta pieczemy około 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem
Słodkie zapomnieniepierwsze śniadanie, podwieczorek lub kolacja. Idealne na upalne dni, lekkostrawne i odżywcze. Dodatek mango zadba o super smak i niezwykle aksamitną konsystencję napoju. Składniki: 1 szklanka maślanki 2 szklanki truskawek 1 banan 1/2 mango 1 cm kawałek imbiru Wykonanie: truskawki dokładnie umyć, najlepiej w mocno ciepłej wodzie, ponieważ lepiej usuwa pozostałości po pestycydach, odszypułkować obrać mango, odkroić od pestki wszystkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wanilii chyba po moim mężu, i zdecydowanie postawiłam na ten właśnie smak. A co doskonałe waniliowy krem, który dzisiaj wam zaprezentuję doskonale komponuje się z kwaskowatymi i dojrzałymi truskawkami. Ciastko ma formę przekładańca i prócz wspomnianego kremu waniliowego jest jeszcze krem mleczny z skórką cytrynową oraz krem chałwowy na bazie pasty sezamowej tahini. To wszystko dla kontrastu(...)wody brzozowej sok z połowy cytryny sok z 1 limonki 1 łyżka żelatyny namoczona w minimalnej ilości wody Dodatkowo : Cukrowa posypka świeże truskawki i poziomki płatki fiołka trójbarwnego Wykonanie : 1. Margarynę doprowadzamy do temperatury pokojowej. Gotujemy budyń w podanej ilości mleka. Ma być gęsty. Po ugotowaniu przekładamy go do miseczki
vaniliowoczekoladowaskładniki: 300 g truskawek 250 g lodów śmietankowych lub waniliowych 150 ml mleka opcjonalnie: ok. 30 g cukru lub do smaku (w zależności od słodkości truskawek) bita śmietana do podania wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką konsystencję. Podajemy od razu. Na wierzchu możemy udekorować bitą śmietaną
Domowy Smak Jedzeniazyskuje ciekawy smak Polecam zaufać ogórkowi i nie rezygnować z niego w tym zestawie Blendery w dłoń Koktajl intensywnie orzeźwiający przepis na dwie porcje 300 g arbuza 200 g truskawek 100 g czereśni pół zielonego ogórka 3 listki mięty pół łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny pół łyżeczki soku wyciśniętego z limonki + opcjonalnie 1/4 łyżeczki miodu Arbuza oddziel od skóry, pokrój(...)mniejsze kawałki. Truskawki umyj i pokrój na połowę. Czereśnie wydryluj. Ogórka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia przełóż owoce, dodaj miętę, sok z limonki i cytryny oraz opcjonalnie możesz dodać miód. Całość dokładnie zblenduj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Koktajl przelej do wysokich szklanek, podawaj schłodzony. Smacznego Czytaj więcej – hiszpańskie gazpacho z arbuzem Artykuł Koktajl
365 dni dookoła kuchniSkładniki: 500 g truskawek 400 g lodów śmietankowych 200 ml mleka bita śmietana do podania Sposób wykonania: Od truskawek odcinamy szypułki. Wrzucamy je do dzbana blendera, zalewamy schłodzonym mlekiem i miksujemy. Następnie dodajemy lody i dalej miksujemy na gładki płyn. Przelewamy do szklanek na wierzch nakładamy porcję bitej śmietany. Podajemy od razu po przygotowaniu
Qchnia po prostujednym z moich ulubionych ciast. Składniki: 280 g masła 250 g gorzkiej czekolady 240 g drobnego cukru 80 g mąki 100 ml wody 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego truskawki Wodę zagotować. Dodać i cukier waniliowy. Jak się wszystko zagotuje zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę oraz masło. Poczekać aż składniki się rozpuszczą i wymieszać. Jajko roztrzepać. Dodać(...)jajek i wymieszać rózgą. Dodawać stopniowo masę czekoladową cały czas mieszając. Formę o wielkości 24 cm na 24 cm wysmarować masłem. Wylać ciasto i na sam wierzch dodać truskawki. Piec w temperaturze 170 st C przez 25 minut
Kuchnia w oparachSkładniki : • 1 garść szpinaku • 60 g truskawek • 50 g fety • 20 g orzechów nerkowca • 3-4 cienkie zielone szparagi • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka soku z cytryny • kilka listków mięty • świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy(...)pokrojoną w kostkę fetą. dodajemy pokrojone na połówki truskawki, szparagi i orzechy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Polewamy sałatkę powstałym sosem. Całość oprószamy pieprzem
KUCHNIA POLSKA