tortille zawijane - 366 przepisów (strona:5/25)

Pszenna tortilla 157

odpoczęło. Następnie dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 2 min. z każdej strony, aż pojawią się rumiane bąble. Upieczone tortille zawijamy w wilgotną ściereczkę, bo zrobią się suche i łamliwe.Smacznego

Oryginalny smak
Sałatka z kurczaka w torebeczkach z tortilli z ziarnami słonecznika prażonymi na oleju rzepakowym 400

jajko kroimy w plastry. Ser Feta w grubsza kostkęNa plackach tortilli układamy sałatkę z kapusty, następnie kurczaka i pomidor, jajka oraz fetę...Na koniec posypujemy oliwkami. Tortille zawijamy

NaKońcuJęzyka
Chlebki pita - historia i przepis 246

oraz talerz. Placki pokrojone w trójkąty wykorzystuje się do nabierania sosów i dipów, np. hummusu (dipu z ciecierzycy) czy taramosalata (greckiej pasty z ikry). W chlebki, niczym w placki tortilla, zawija się różne składniki, lub też wkłada się je do wnętrza kieszonek. Przykładami są tu sławne potrawy greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie

Chilli Czosnek i Oliwa
Tortilla z kurczakiem i warzywami 173

mniejsze kawałki (dowolnie). Placek tortilli smarujemy keczupem, układamy dowolne warzywa i kawałki kurczaka (u mnie najpierw: sałata, kurczak, papryka, pomidor i ogórek). Całość polewamy ulubionym sosem i zawijamy. Aby tortilla dobrze się trzymała, zawijamy ją od spodu w folię aluminiową. Smacznego

KasiekGotuje
Lunchbox #1 178

smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki z tortilli z pieczoną papryką 2 małe papryki pół opakowania serka typu Almette sól, pieprz tortilla Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)piekarnika i wkładamy każdą połówkę oddzielnie do woreczka foliowego. Czekamy aż wystygną. Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Serek doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tortille, na serek wykładamy pokrojoną paprykę. Zawijamy, okręcamy w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce. Sałatka z pieczonej dyni mała dynia hokkaido olej rozmaryn feta ocet balsamiczny miód sól, pieprz Dynię dzielimy na półksiężyce, smarujemy oliwą

Czerwona Porzeczka
Burrito 180

przepis na pyszne burrito, które ostatnio zrobiło u mnie furrorę, jedliśmy je przez 2 dni i nie mielismy dosyć. Z podanych składników wychodzi cały gar farszu, który można zawijać w tortillę lub też zaserwować np. z ryżem. Dodam, że jest tak smaczny i treściwy, że można go jeść jako samodzielne danie bez dodatków. Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną(...)każdy z nich zwilżyć wodą i osobno podgrzać kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub na patelni, aby były miękkie i elastyczne. Na każdy placek tortilli nakładamy porcję(kilka łyżek) farszu, garstkę startego żółtego sera i zawijamy-najpierw składamy dolną część placka, a później boki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, na górną półkę

Zawsze głodna!
TORTILLA Z CHORIZO I PAPRYKĄ 212

PRZYGOTOWANIE:  Tortillę smaruję ketchupem. Następnie kładę plaster sera żółtego. Posypuję mixem sałat ja użyłam z marchewką. Układam plastry chorizo pikantnego. Następnie układam plastry papryki czerwonej. Całość dokładnie zawijam w rulon. Tortillę kroję na pół. Zawijam w folię aluminiową lub papier śniadaniowy. Smacznego

Gotowanie Patki
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami+ film 916

świetny pomysł na szybki lunch, obiad lub kolację. By ją przyrządzić wystarczą podsmażone kawałeczki kurczaka, kapusta pekińska, zielony ogórek, pomidor i papryka oraz czerwona cebula. Wszystko razem zawijamy w podgrzane placki tortilli i podajemy z sosem. To smaczna przekąska z rodzaju ulubionych, której nikt w moim domu nie potrafi sie oprzeć.     składniki na 5 porcji 5 placków tortilla(...)parze aby zmiękły. Na środek każdego placka nakładamy porcje sałatki, warzywa polewamy sosem, na wierzchu układamy kawałki kurczaka i polewamy jeszcze odrobiną sosu. Podwijamy dół tortilli do środka i zawijamy ją w rożek, dół placka można dodatkowo owinąć folią aluminiową.   Artykuł Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Ślimaczki z wędzonym łososiem i rukolą 259

Składniki na 10 przekąsek: 2 tortille pszenne 4 plasterki wędzonego łososia garść rukoli 2 łyżki serka śmietankowego Przygotowanie: Tortille smarujemy twarożkiem, układamy na nim plastry łososia, posypujemy rukolą. Zawijamy każdą tortillę ciasno w rulon i owijamy folią do żywności. Wkładamy na 15-20 minut do lodówki. Wyjmujemy, rozpakowujemy z folii i kroimy w ok 1,5 cm plastry pod lekkim

Kulinarne Inspiracje
Pomysły na Sylwestrowe Przekąski! 157

dodać też awokado,Sol,pieprzSerek mieszamy z sokiem cytryny oraz koperkiem i doprawiamy go solą i pieprzem. Każdą tortille smarujemy serowa mieszanką i układamy plastry wędzonego łososia. Następnie zawijamy każdą tortille w 'roladę' i owijamy folią. Wkładamy do lodówki do momentu,kiedy przyjdą goście. Kroimy w paski o grubości ok. 4cm.Już dzisiaj życzę Wam udanej zabawy, smacznego jedzenia oraz

Chocolate Stop Tempting
Soczyste burrito 240

strony, większe kawałki mięsa smażcie odpowiednio dłużej ale tak, żeby kurczak został soczysty. Jak trochę przestygnie- kroimy go w cienkie plastry, i te plastry jeszcze na pół- łatwiej zawijać w tortillę mniejsze kawałki. Składamy nasze puzzle, dzieląc wszystkie składniki po równo między 4 placki tortilli- w zależności od tego jakie kupiliście, sprawdźcie na opakowaniu, czy przed zawijaniem nie trzeba(...)delikatnie zagrzać żeby lepiej się zawijały- najpierw mieszanka serów, na to zielone awokado i sałata, i na to kurczak.   Zawijamy metodą burrito i w zależności od narzędzi kuchennych którymi dysponujemy- ładujemy do opiekacza, do tostera albo na grillową lub zwykłą patelnię. Mają się mocno zagrzać, ser w środku musi się rozpuścić. Gotowe burrito kroimy ostrym nożem po skosie

Karo in the Kitchen
Burrito 187

pełnowartościowym posiłkiem jak i przekąską „w biegu”. Innym przejawem praktyczności tego konkretnego przepisu jest również możliwość przygotowania zawczasu większej ilości nadzienia i potem stopniowego (porcjami) podgrzewania go i zawijania w tortille. Burrito 2016-10-21 14:12:08 Proste i bardzo praktyczne meksykańskie burrito z wołowiną i smażonym ryżem. Sycąca przekąska łatwa do zjedzenia „w biegu” w niemal dowolnym momencie(...)dodajemy odsączoną czerwoną fasolę. Suchą dużą patelnię dość mocno rozgrzewamy. Kładziemy na niej tortille, dociskając nieco do powierzchni i podgrzewamy krótko do lekkiego zarumienia i aż staną się wiotkie. Na takie placki wykładamy liście sałaty, a na nie ciepłe nadzienie. Posypujemy startym żółtym serem i szczelnie zawijamy (zamykając/zakładając od dołu, ale nie od góry). Przez Krystian Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Domowy wegab, czyli wegański kebab 208

kebaba. Tortille rozkładamy na talerzu, smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy pieczarki, plasterki pomidora i ogórka, posypujemy szczypiorkiem i/lub koperkiem. Możemy także dodać podsmażone tofu lub inne ulubione warzywa. Całość zawijamy w tortille, i gotowe! Praktyczne uwagi: Wegaby można faszerować wszystkimi ulubionymi warzywami Ja używam też np. świeży szpinak, sałatę, jarmuż, smażoną cukinię, ogórki kiszone i oczywiście kimchii! Jeśli używacie tortille, które

Lamarida.pl
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 161

rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille – robiąc enchiladas. W tym roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą zrobił teść. Nadzienie enchiladas jest kwestią dość dowolną, w placki pszenne można zawinąć wszystko

Niedzielny kucharz
Burrito w kukurydzianej tortilli 178

olej do smażenia Najpierw  robimy ciasto na tortille: mąki mieszamy ze sobą i dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę (ja gotuję na wrzątek i pozwalam wodzie w czajniku stygnąć 15 minut) i mieszamy łyżką aż mąka ją wchłonie. Dodajemy oliwę i znów mieszamy. Gdy ciasto wystygnie zagniatamy je na gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki(...)będzie jakieś 1-1,5 minuty smażenia z każdej strony. Ścieramy na tarce żółty ser i na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. I składamy tortillę: dół zawijamy jakieś 4 cm od góry i zakładamy na siebie boki. Tak żeby burrito było zawinięte z trzech stron, żeby tylko góra była niezawinięta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Marder&Marder Manufacture