tortille zawijane - 366 przepisów (strona:7/25)

Tortilla z kurczakiem – szybki lunch do pracy 383

smażymy na patelni (już bez dodatku tłuszczu). Kurczaka po usmażeniu zostawiamy do przestygnięcia. Na placku tortilli układamy troszkę poszatkowanej sałaty, parę plasterków pomidora, ogórka, rzodkiewki, a następnie kurczaka. Zawijamy dwa brzegi tortilli do środka i całość rolujemy. W naszej wersji tortilli nie dodaję żadnego sosu, aby placki za bardzo nie nasiąknęły. Jak Wam się podoba przepis na tortillę - prawda

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tortilla z kurczakiem i kapustą pekińską 317

szatkujemy, paprykę tniemy w paseczki a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na brzegu każdego placka tortilli układamy porcje usmażonego kurczaka, kapusty, papryki i sera żółtego *** *** Tortille zwijamy: najpierw zawijamy spód do góry, następnie boki do środka i na końcu całość rolujemy do góry *** *** Zwinięte tortille podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oleju (możemy użyć patelni grillowej- wówczas

Blog z Apetytem
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 214

pokrojone w paski jaja i pomidory, oraz pokrojoną w talarki cebulę. Na koniec na każdą tortille kładziemy do środka po dwa listki świeżej bazylii. Całość zawijamy ( uwaga to może nie być łatwe, gdyż te tortille mają bardzo bogate wnętrze), żeby nam się wszystko ładnie kupy trzymało zawijamy to jeszcze w folię aluminiową i w niej wkładamy

ClauditteMissCooking
Białe enchiladas z kurczakiem 239

sekund na każdą ze stron) z obu stron, aby stały się miękkie (należy przestrzegać czasu smażenia tortilli, bo inaczej staną się chrupiące i tym samym ich zawijanie będzie bardzo trudne). Usmażone tortille układać na ręcznikach papierowych w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu, przykryć czystą ściereczką i odstawić na bok. Tortille kukurydziane, zamiast podsmażać, można także wstawić do mikrofalówki na około(...)gotować, stale mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. Przygotować enchiladas. Na każdą, podsmażoną tortillę nakładać po czubatej łyżce farszu oraz po czubatej łyżce startego sera, (z pozostałej 1 szklanki) zawijać i układać zlepieniem do dołu w naczyniu do zapiekania (żaroodpornym). Wierzch enchiladas równomiernie polać przygotowanym, białym sosem. Enchiladas wstawić do piekarnika nagrzanego

Gospodyni Miejska
Roladki z tortilli i szynki serrano 197

Serek kanapkowy ucieramy ze szczyptą soli, świeżo mielonego pieprzu oraz śmietaną na jednolitą masę, smarujemy każdy płat tortilli, układamy szynkę serrano w równych proporcjach oraz liście sałaty, zawijamy ciasno w rulon.   Tortillę okręcamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki.   Po tym czasie kroimy na cienkie roladki, układamy na talerzu, dekorujemy świeżym koperkiem i podajemy

Wanilia i Kardamon
Tortilla z Krewetkami 236

minuty z każdej ze stron.Paluszki krabowe kroimy na mniejsze kawałki, warzywa siekamy.Środek każdej tortilli smarujemy ok. 1 łyżką majonezu, wykładamy wszystkie dodatki i zawijamy w kształt rożka. Tortilla dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.  Moje posty

Słodka Strona
Pikantne buritto 180

koncentratu  1 łyżeczka sosu chili  papryka słodka  papryka ostra  przyprawa jarzynka  pierz  sos sojowy ciemny około 1/2 łyżeczki  oliwa  2 placki tortilli PRZYGOTOWANIE: Cebulę, pieczarki i paprykę siekamy w kosteczkę. Na patelnie podsmażamy cebule, dodajemy mięso i chwile razem przesmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę . Dusimy razem przez kilka minut. Następnie doprawiamy(...)chili i koncentrat pomidorowy - mieszamy całość pozostawiając na małym ogniu przez około 5 minut.  Na koniec dodajemy posiekana natkę oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy i wyłączamy grzanie. Farsz zawijamy w placki tortilli i grillujemy bądź opiekamy w opiekaczu.  Podajemy na gorąco

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegetariańskie wrapy/ buritto z łososiem i mango! 181

mniej tradycyjnym ujęciu, i bardzo luźnej interpretacji. Dlatego dziś przepis na buritto w wersji wege! Co to jest buritto? To nic innego jak swojego rodzaju nazwijmy to wrap z tortilli, która zazwyczaj jest grillowana lub ocieplana na patelni czy parze, z nadzieniem. Nadzienie takie typowe dla Meksyku to mięso, fasola i, albo ryż, albo frytki. W Ameryce buritto można kupić(...)jest z tym związana historia Meksykanina o jakże typowym imieniu Juan ;-), który to sprzedawał po prostu na ulicy posiłki, które to transportował osłem. Wpadł na pomysł aby posiłek zawijać w podgrzaną tortille, aby dłużej był ciepły i tak ludzie zaczęli szukać pana Juana Mendez, jako"jedzenia z buritto" (jedzenia z osiołka). Oryginalne burito można nabyć w  Ciudad Juarez

SMYKWKUCHNI
Stek wołowy w marynacie Tex-Mex– meksykański talerz 234

fajitas pojawiły się w menu restauracji Roud Up w Rio Grande. Mięso podawano na podgrzewanym talerzu z guacamole, pico de gallo (smażona mieszanka papryki, cebuli, kolendry) i ciepłymi tortillami do samodzielnego zawijania. W meksykańskich stanach ranczerskich które dzielą granicę z Teksasem podobna potrawa nazywana arracheras była podawana od końca lat 40-tych. Z ciekawostek – restauracje Tex-Mex zaczęły się pojawiać(...)kilka) jako chrupki element. Talerz był boski – sycący ale nie ciężki, pysznie ożywczy. Koniecznie do spróbowania! A jeśli brak Wam tutaj dodatkowej porcji węglowodanów – świetnie sprawdzą się domowe tortille albo ryż wymieszany z sokiem z limonki i posiekaną świeżą kolendrą. Tylko błagam, byle nie frytki! SKŁADNIKI na 2 porcje 1 gruby stek z rostbefu lub antrykotu

Karo in the Kitchen
Chili con carne 202

różnych modyfikacjach. W oryginalne przygotowuje się je z wołowiną, ale ja często używam indyka, a nawet wieprzowiny i także wychodzi rewelacyjnie, choć smakuje już nieco inaczej. Kiedyś często zawijałam je w tortillę, a teraz najczęściej piekę placuszki na sodzie i z nimi smakuje nam najlepiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub dowolnego innego) 2 średnie cebule

Cynamonowe szczęście
Bataty faszerowane kurczakiem fajitas 279

tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 40 min Czas gotowania

Wędrówki po kuchni
Mini tortille ze szpinakiem 238

spożywczą Placek smarujemy majonezem lub sosem czosnkowym, w zależności co wolimy. A następnie układamy na nim składniki. Zwiniętą tortille i kroimy na pół i zawijamy końcówkę w folię spożywczą.  Nasze tortille są gotowe do spożycia ;) Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Burrito 235

papryczek chilli. Dodaję kilka łyżek wody i mieszając czekam aż odparuje nadmiar wszystkich soków. Dodaję teraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszam aż całość nieco zgęstnieje. Na podgrzaną tortillę nakładam farsz, zawijam pomagając sobie wykałaczką aby się nie rozwijała, posypuję startym serem i papryką w proszku lecz słodką :) Zapiekam do rozpuszczenia się sera. Podać proponuję z sosem śmietanowym który jeśli będzie

Mechanik w kuchni
Burrito/ Taco De Harina 295

mieszamy. Całość dusimy około 7 minut. 3. Dodajemy mieszankę Pudliszki i smażymy jeszcze 1 minutę, ściągamy z ognia. Wrzucamy pokrojony w kostkę pomidor i dokładnie mieszamy. 4. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy i smażymy z obu stron na suchej patelni (ok.2 minuty z każdej strony). Burrito podajemy posypane świeżą kolendrą, z ostrym sosem i kwaśną śmietaną. SMACZNEGO

My Culinary Art
Enchilada z kurczakiem 141

plus dół, wybieram środkową półkę piekarnika do pieczenia). Wyjmuję placki tortilli z opakowania, rozkładam kilka łyżek farszu, posypuję połową pokrojonych kulek mozzarelli i wrzucam kilka listków kolendry. Zawijam w ruloniki. Zwinięte tortille układam obok siebie w naczyniu żaroodpornym (łączeniem do dołu). Polewam sosem pomidorowym i drugą połową mozzarelli. Zapiekam 20 minut. Gotową enchiladę posypuję świeżą kolendrą i kawałkami chili

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania