tarty - 13589 przepisów (strona:664/906)

Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba 238

masło – dokładnie wyrabiamy masę. Białka ubijamy na sztywno – dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Łyżką nabieramy owalne porcje masy mięsnej (jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać trochę bułki tartej), panierujemy w grzankach i kładziemy na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym.. Smażymy z obu stron na złoty kolor, dosmażamy pod przykryciem. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

mojewypiekiinietylko
Pomysły na Sylwestrowe Przekąski! 194

cebula,1 ząbek czosnku,250g mozzarelli,Ketchup,3 łyżki oleju,Sól,pieprz,1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,1/2 łyżeczki ostrej papryki,1 łyżeczka tartej bazylii.Sposób przygotowania:Każdą paprykę umyć, odciąć górę z ogonkiem i pozbyć się nasion. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić

Chocolate Stop Tempting
Muszle z mięsną niespodzianką na pesto z bazylii 204

kapary,  a całość ozdabiamy jak najmniejszymi listkami świeżej bazylii i posypujemy czarnym sezamem. Smacznego :)Czanieckie Makarony posiadają w swojej ofercie :tradycyjny asortyment : krajanka makarony tłoczone: ryż, gwiazdka, literki, tarte, kolanko z falbanką, świderek, muszelka, muszelka morska , rurka ukośna makarony walcowane: łazanka, kokardka, kokardka mała, gniazdko 1, gniazdko 2, tasiemka walcowana, nitka walcowana, niteczka walcowana Do produkcji makaronu używa

Moniki Smakołyki
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka i brokułem czyli Środowe Rybki odc.12 226

makaronu spaghetti1 łyżka łagodnej oliwy2 łyżki ciemnego sosu sojowegobrokuł - po kilka różyczek na porcję1 czerwona cebulka160 g dobrego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia1

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wołowe kotleciki ze śliwką, pachnące wędzonką czyli Niedzielne Mielenie doc.7 192

Jak co niedzielę mieliśmy mielone. Tym razem była to szybka improwizacja na temat wołowiny i śliwek suszonych. Troszkę, żałowałam, że nie ugrillowałam ich zamiast smażyć ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Frykadelki z Dorsza, z sałatą i koperkowo-jogurtowym dressingiem czyli Środowe Rybki odc.22 208

Syncio smacznie chrapie, Córcia po raz pierwszy od dawna wyszła z Małżonem na rower a ja wreszcie mam czas i zapraszam na Frykadelki. Pyszne, mięciutkie i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 179

ziarna słonecznika i dyni. kilka kromek białego pieczywa Wątróbki zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 15 minut. Możemy też wykorzystać wątróbkę usmażoną obiadu. Następnie mielimy razem z jajkami i tartym czosnkiem. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Do pasty dodajemy majonez, usmażoną cebulę, drobno posiekaną natkę i doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową albo kuminem.  Smarujemy tosty

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z kalafiora i marchewki z pestkami dyni i tymiankiem 237

Składniki:1 duży kalafior2 duże marchewkiśrednia cebula1,5 litra bulionu warzywnego1 łyżeczka curryszczypta tartego imbiruszczypta gałki muszkatołowejpieprz, sól do smakuzioła prowansalskieświeży tymianekkoperek albo pietruszkagarść prażonych na suchej patelni pestek dyniolej sezamowy albo olej z pestek dyni do smakuoliwa z oliwek do smażenia (albo olej)Kalafior umyć i podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki. Pokrojoną w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami i jajkiem 263

dużych oczkach, lub drobniutko kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kefir mieszamy z zupą i z tartymi warzywami. Wstawiamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na pół. Wkładamy do zupy przed podaniem. Młode ziemniaki myjemy, gotujemy i podajemy z koperkiem jako dodatek

Bon Appetit Małgorzaty
Frittata con zucchine (z cukinią) 190

Składniki:1 duża cukinia4 jajaząbek czosnku 2-3 łyżki oliwysól, pieprzlistki bazyliiWersja do zapiekania w piekarniku w naczyniu na tartę: Umytą cukinię ścieramy  na tarce i odstawiamy na sito żeby puściła zbędny sok. Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią. Dodajemy cukinię i czosnek i następnie mieszamy łyżką. Ciasto z cukinią wlewamy(...)wcześniej natłuszczonej formy na tartę Zapiekamy w 200 stopniach C aż do ścięcia jajek.  Wersja do smażenia na patelni:Cukinię wcześniej startą dusimy na oliwie na patelni. Dodajemy do niej roztrzepane jajka. Posypujemy solą i pieprzem i dodajemy listki bazylii, czosnek. Całość szybko mieszamy i przykrywamy. Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż jajka się zetną. Frittata z cukinią

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem 215

składniki:1 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowego)2 paczki ryżu białego1 paczka ryżo dzikiego, brązowego2 duże cukinienatka pietruszki8 plasterków sera żółtego albo

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka z kaszanką i jabłkami 253

plastry. Kaszankę obieramy z jelita i kroimy w plastry. Jabłko obieramy i także podobnie kroimy. Cebulę obieramy i.........kroimy w plastry :-PW garnuszku mieszamy jajka ze śmietaną i tartym serem. Dodajemy do sosu zioła i przyprawy. Natłuszczamy naczynie. Następnie w naczyniu układamy kolejno jedno obok drugiego: kaszankę, jabłko, ziemniak, cebulę aż do zapełnienia naczynia. Wszystko zalewamy sosem z jajek

Bon Appetit Małgorzaty
Lasagna mięsna z pieczarkami 262

kolację na gorąco. Robię ją od lat :)Składniki:opakowanie makaronu lasagne1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe)1 słoiczek przecieru pomidorowego1 puszka pomidorów20 dag żółtego sera w plastrach albo tartego (u mnie w plastrach)30 dag pieczarek2 cebule2 ząbki czosnkusól, pieprz1 litr wody suszone oregano, suszona bazyliaprzyprawa chili natka pietruszki i świeża bazylia do dekoracji.olej do smażenia2 czubate łyżki

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 240

posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Dekorujemy koperkiem. Całość pieczemy w 200 stopniach około 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty