Sama nie wiem skąd pochodzi nazwa tego ciasta. Może od tego, że wygląda jakby miało na górze korki ? Zresztą nie ważne, ważne jest to że ciacho
Ewa w kuchniW sklepach można kupić gotowe śledzie w sosie musztardowy, które bardzo mi smakują. Zastanawiałam się czy w domu można przyrządzić równie pyszne. Okazało się, że można
Czerwona PorzeczkaKruche ciasteczka polecają się tym razem w wersji świątecznej. Kajmakowe gwiazdeczki po prostu rozpływają się w ustach i będą cudownym deserem w świąteczne dni. Ale oczywiście
Smaczna PyzaSernik, który totalnie zauroczył mnie swym smakiem, jest wprost bajeczny. Przygotowywałam go ostatnio dość często i jeszcze nie mamy go dość. Wcześniej piekłam go
Smaczne ZdroweJest bombą witaminową. Jego korzeń obfituje w witaminy: A, B, B1, B2, C, E, a także wiele składników mineralnych, wśród których znajduje się potas, wapń, fosfor
mojewypiekiinietylkoPamiętacie jeszcze, że ponad miesiąc temu zagniotłam ciasto na piernik staropolski? W natłoku zajęć sama siebie w duchu za to przeklinałam, ale skoro już jest, to
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzekąska na raz. Nie tylko na Święta. :-) Na wszelkich towarzyskich spotkaniach najlepiej sprawdzają się przekąski na jeden k ęs. Dodatkowo rybka lubi p ływać, jest to
Szefowa kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Śledzik na święta musi być! Na wigilię, imieniny i na prywatkę też! Od jakiegoś czasu kombinuję ze świeżą kurkumą, więc …
My Blueberry CornerDziś mam propozycję dekoracji stołu czy też choinki, a także może posłużyć jako prezent dla naszych bliskich. Dzwonki się ładnie prezentują a dodatkowo są jadalne
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam pierniki i keksy. Ani jednego ani drugiego nie może zabraknąć u mnie na świątecznym stole. Tym razem postanowiłam połączyć te dwa ciasta w jedno. I
Smakołyki AsiSkładniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1 szklanka grochu żółtego 2 łyżki masła 1 cebula 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: W garnku gotujemy
kgwjanczewoPiekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten
Kuchnia ŁukaszaLukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie
Kuchnia ŁukaszaW tym roku poszłam na skróty i zamiast na drożdżach przygotowałam makowiec na proszku do pieczenia. Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J
Domowa Cookierenka AgiŚwiąteczne ciasto marchewkowe z powidłami przygotowuje się bardzo szybko, od razu można je podawać, gdyż najsmaczniejsze jest zaraz po upieczeniu. Miękkie, wilgotne, rozpływające się w ustach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię