Gravlax to tradycyjne dla kuchni skandynawskiej danie przyrządzane z surowego łososia marynowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku, ale popularne są też przepisy z różnymi
Smakowity Blog KulinarnyDziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne migdałowe gwiazdeczki. Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla rodziny i znajomych. Składniki: 3 białka 1 szczypta soli
Podróż w kulinariaŚledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie
Karo in the KitchenMięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe o wytrawnym i lekko słodkawym smaku. Idealnie pasuje do zjedzenia na słodko z ulubionym dżemem lub wytrawnie z jakimś smakowitym mięsiwem
Czerwona PorzeczkaLekki sos na bazie jogurtu naturalnego łączy się tu ze świeżością koperku i pysznymi płatami śledziowymi. Szybka przekąska, która smakuje bajecznie ;) Polecam! ;) Składniki: 6 sztuk
Czerwona PorzeczkaJeżeli, jak ja, uważacie, że nie ma świąt bez maku, może skusicie się na taki na chrupiącym kruchym cieście. Jest prosty i stosunkowo szybki, a jeśli
brunetkawkuchniUwielbiam filmy animowane. Kiedy byłam dzieckiem, nie należały one jednak do najpiękniejszych form filmowych. W każdym razie te pokazywane w polskiej, peerelowskiej wówczas telewizji. Gdy czasy
Krzywa Prostaskładniki: 300 g mąki 150 – 170 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 150 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g posiekanych migdałów lub
Domowy Smak JedzeniaChyba się ze mną zgodzicie, że dawanie prezentów daje dużo większą satysfakcje niż ich otrzymywanie :), a jeśli jeszcze pokusimy się własnoręcznie wykonanie to wtedy frajda jest
Apetyczna babeczkaOstatnio wybierałam się do Karoliny, i (jak zwykle zresztą) postanowiłam jej coś upiec. Musiało to być jednak coś szybkiego i prostego, z marginalną możliwością porażki. Tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajsmaczniejszy keks jaki jadłam, a próbowałam ich naprawdę sporo. Takiego keksu nie znajdziecie dziś w żadnej cukierni. Ciasto jest przepełnione bakaliami, przepięknie pachnie i naprawdę obłędnie
maniapieczeniaTo ciasto świetnie nadaje się na święta, jest bardzo czekoladowe. Imbir nadaje mu charakteru a zastąpienie mąki migdałami, jeszcze bardziej wzbogaca jego smak. Składniki: 150 g
Mama GotujeSzybka, piernikowa przekąska do świątecznej kawki. Jeśli jakimś cudem znaleźliście swoje pierniki w puszcze, z zeszłego roku - polecam Wam ten szybki przepis na piernikowe trufelki. Jeśli
CookYourselfCiasteczka zawsze przed świętami wcześniej przygotowuję i w pojemniku szczelnym przechowuję, bo im dłużej sobie tak leżą, czekają, tym bardziej chrupiący smak mają. Te jednak dobrze
Moniki Smakołyki