Tortellini 216szybkiego i pysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu.Niewiele nam potrzeba, bo tylko:-2 opakowania tortellini-1 groszek konserwowy-1 śmietana słodka 500 ml-20 dkg chudej wędliny-1 opakowanie tartego twardego sera żółtego-warzywko Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini.Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.Zlewamy wodę. Do tortellini wlewamy śmietankę
Maminek kulinarny
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 258Prawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych ziemniaków smakują chyba wszystkim. Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe. Składniki na placki:-ok. 1,5 kg obranych ziemniaków-1 cebula-2 jajka-2 łyżki mąki pszennej-pieprz ziołowy-sól Składniki na sos:-ok. 30 dkg karkówki-ząbek czosnku-2 łyżki mąki
Maminek kulinarny
Barszcz na kapuścianym kwasie 245pieprzemdo smaku.Gotujemy ok. 10 minut i barszczyk gotowy. Nalewamy do talerzy, dodajemy pokrojone jajko i najlepiej zeskrobany korzeń chrzanu, ale jeśli go nie ma dodajemy łyżeczkę gotowego, tartego chrzanu.Smacznego
Maminek kulinarny
Zapiekanka makaronowa 228mięso i paprykę. Zalewamy pozostałym ciastem. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.Na chwilę przed upływem czasu pieczenia posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika na czas stopienia się sera.Zapiekanka gotowa.Smacznego
Maminek kulinarny
Zupa cebulowa z grzankami 215Zupę miksujemy, aby uzyskać piękny, złoty krem.Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.Ponownie przelewamy do garnka i zagotowujemy. Nalewamy do talerza, dodajemy grzanki i odrobinę tartego żółtego sera,dekorujemy śmietaną i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarny
Risotto con asparagi 199gotowania dodaj pokrojone łodygi szparagów. Główki szparagów dodaj po zdjęciu garnka z ognia, będą wówczas al dente. Dopraw solą i pieprzem. Można też dodać łyżkę masła. Risotto podajemy posypane tartym parmezanem, posiekaną natką pietruszki, oprószone świeżo mielonym pieprzem
Smakowity Blog Kulinarny
Chili con carne 199mielonej wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno.Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki:1 łyżka oliwy1 biała cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)500g mielonej wołowiny1 puszka 400g obranych pomidorów1
Smakowity Blog Kulinarny
Babka ziemniaczana 315ziemniaków200g boczku wędzonego2 duże cebule2 jajka3 czubate łyżki mąki pszennej2 ząbki czosnkusól, pieprz Sos:150g jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku2 ogórki konserwowekopereksól, pieprzPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy na sito i odstawiamy na chwilę aby ociekły. W tym czasie podsmażamy na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przyprawy(...)wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Sos:Ogórki konserwowe trzemy na tarce na małych oczkach, dodajemy jogurt, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i podajemy jako dodatek do babki ziemniaczanej
Smakowity Blog Kulinarny
Kaszotto z suszonymi grzybami 221chwilę ciągle mieszając. Po kilku minutach do kaszy wlewamy piwo, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Do gotującego się kaszotto dodajemy stopniowo bulion. Gotujemy około 30 minut. Na koniec przyprawiamy tartym serem, pieprzem i solą do smaku. Podajemy posypane ulubionymi ziołami
Smakowity Blog Kulinarny
Coleslaw 424podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko czy nadal to będzie coleslaw?Składniki:1/2 główki białej kapusty1 marchew1 cebula2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka musztardysok z 1/2 cytrynysól, pieprzcukierPrzygotowanie:Kapustę trzemy na grubych oczkach tarki, solimy i ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie. Na grubych oczkach trzemy marchew i cebulę i dodajemy do kapusty. Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny
Smakowity Blog Kulinarny
Azjatycka sałatka z grillowaną wołowiną 198cebula dymka1 melongarść sałatypęczek kolendrypapryka żółta i czerwona1 łyżka sezamu prażonego na suchej patelniSos:saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiemsok z 2 limonek3 łyżeczki cukru brązowego4 łyżki sosu sojowego1 łyżka tartego imbirulistki posiekanej kolendry1 papryczka chilli pokrojona w plasterkiPrzygotowanie:Polędwicę posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni
Smakowity Blog Kulinarny
Ziemniaki faszerowane z grilla 284łatwy w przygotowaniu dodatek do grillowanego mięsa. Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania! Składniki:5 średniej wielkości ziemniaków150 g wędzonego boczku2 cebule100
Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów 206garnka. Wlewamy bulion i płyn z naczynia w którym piekliśmy warzywa. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na jednolity krem. Dodajemy przyprawy do smaku. Zupę podajemy posypaną tartym serem i bazylią
Smakowity Blog Kulinarny
Zupa meksykańska 267pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę podajemy z tartym serem, posypaną natką pietruszki. Jako dodatek świetnie się sprawdzą gorące grzanki z oliwą natarte czosnkiem
Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z kasztanami 223główne po smakowite desery.Składniki:30 kasztanów jadalnych2 x 50 g masła2 drobno posiekane szalotki300 g ryżu do risotto1 kieliszek białego wytrawnego wina800 ml bulionu warzywnego1 pikantna papryczka50 g tartego sera grana padanoświeża bazyliasól, pieprzPrzygotowanie:Kasztany nacinamy w spory X na zaokrąglonej części i gotujemy 10 minut. Sztuka po sztuce wyjmujemy z wrzątku i jeszcze gorące obieramy. Na maśle
Smakowity Blog Kulinarny