tarty - 13589 przepisów (strona:674/906)

Polska sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto dyniowo-nasturcjowym 229

płaty wędzonego pstrąga,1/2 dyni piżmowej (górna część bez gniazda nasiennego),1/2 białej rzodkwi,1 czerwona cebul,30 kwiatów nasturcji,garść orzechów laskowych,4 łyżki posiekanego szczypiorku,1 łyżka tartego parmezanu,50 ml białego wytrawnego wina,50 ml octu winnego lub jabłkowego,sól, pieprz i cukier do smaku,2 łyżki masła,oliwa lub olej z pestek winogron(wersja łagodniejsza

SzczyptaSmaQ
Krem z białych warzyw z pesto i rukolą 196

cebula,Kawałek pora (biała część),2 pietruszki,2 ziemniaki,2 ząbki czosnku,1 l bulionu,125 g serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola,200 ml śmietany,½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,Sól i biały pieprz do smaku,3 łyżki masła,4 plastry prosciutto,4 paluszki grissini,Szczypiorek do przybrania.        Przygotowanie:W szerokim rondlu

SzczyptaSmaQ
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 295

miękkiego masła,200 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1,5 łyżeczki sody,1 laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu),1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,¼ tartej gałki muszkatołowej,Szczypta soli,2 łyżki masła do posmarowania formy,łyżka oleju.KREM100 g miękkiego masła,400 g serka Mascarpone,½ szkl. różanego cukru pudru*(można zastąpić białym cukrem pudrem z dodatkiem

SzczyptaSmaQ
Jak obrać mango 157

przynieść do domu "żeby poleżało". Zielone mango również jest jadalne. W krajach azjatycki w tej wersji uważane za warzywo i często spożywane w sałatkach (cięte w zapałkę lub tarte na tarce). Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są dojrzałe owoce, obdarte ze skóry i ogryzione do pestki (nie bacząc na sok cieknący po palcach). Jeśli chcecie je spożyć

SzczyptaSmaQ
Korzenne ciasto z batatów z kremem bezowym 223

batatów,*2 szklanki mąki,3 jaj,1/2 szklanki cukru pudru, 100 g oleju kokosowego,100 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody,1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,szczypta mielonych goździków,szczypta mielonego ziela angielskiego,szczypta soli,masło do posmarowania formy,łyżka oleju.   Przygotowanie:Przepis

SzczyptaSmaQ
Ryż zapiekany z jabłkami 280

szybka w wykonaniu. Dziś tym zajadają się moje dzieci. Zazwyczaj słyszę "mamooo a zrobisz mi ryż z jabłkami....." Teraz moja mała sama bierze czynny udział w tworzeniu tego dania. Trze jabłko na tarce i smaży je na patelni. Zapewne za jakiś czas ona usłyszy "mamoo a zrobisz mi.....:)) SKŁADNIKI:porcja na 4 kokilki lub 1 średnie naczynie do zapiekaniaryż(...)gotować wsypuję dwa woreczki ryżu, odrobinę solę mleko, gotuję ok 15-20 minut co jakiś czas mieszając . Po tym czasie przykrywam i odstawiam, aby napęczniał.- między czasie obieram jabłka, trę na tarce z dużymi oczkami- rozpuszczam masło na patelni wsypuję potarte jabłka, polewam cytryną, posypuję cukrem i cynamonem, prażę ok 5-8 minut - śmietanę ukwaszoną (lub jogurt typu grecki) rozmieszam

Basia w kuchni
Pasta paprykowo- orzechowa 245

                 Taka pasta przydać się może na jutrzejsze imprezy Andrzejkowe :)Składniki :3 czerwone mięsiste papryki1/2 szklanki bułki tartej1

Proste Potrawy
Tagliatelle con Strogonow 192

powyższego przepisu .Warto zrobić go nieco więcej. Super z chlebem, super z tasiemkami.Ugotujcie tagliatelle według przepisu na opakowaniu. Wyłóżcie na talerze. Dodajcie Strogonowa. Po wierzchu posypcie obficie tartym grana lub parmezanem. Jako dodatku , użyłam glassy sojowej Ponti. Miala posłużyć za dekorację, ale niespodzianka! Genialnie smakuje z tasiemkami i Strogonowem. Powiem więcej uzupełniają się idealnie. Doszłam

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa brokułowa 175

brokułowa. Zaczynamy :-)Składniki:50 g makaronu nitki50 g gotowanej szynki wieprzowej250 g brokułów1 duży ząbek czosnku1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka2 łyżki Waszej ulubionej oliwy 50 g tartego parmezanusól, pieprz, zioła prowansalskieSposób przygotowania:W dużym garnku podsmażamy na oliwie przez 5 min cebulę i szynkę pokrojone w paski i zmiażdżony czosnek. Cały czas mieszając pilnując żeby

pieprzny smaczek
Ser camembert faszerowany śliwkami 202

który zapłacić trzeba sporo koron. Danie oczywiście jest banalnie proste do zrobienia. Uwierzcie mi, będzie pysznie. Składniki:4 serki camembert1 jajko od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 500 g śliwek 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru odrobina soli

pieprzny smaczek
MIZERIA Z RZODKIEWKĄ 213

kefiru- 2 łyżki poszatkowanego koperku- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 3 łyżki cukru- 2 łyżki przyprawy "Kucharek"- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonegoSposób przygotowania:Obieramy ogórka i trzemy na dużych oczkach tartki. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy końce i również trzemy na dużych oczkach tarki. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy koperek, szczypiorek i lubczyk.Wlewamy śmietanę oraz kefir. Dodajemy cukier, pieprz

Mentor Smaku
545. Ser, zioła i gofry? 179

każdym razem wychodzą świetnie.Plany na dziś?Film ze znajomymi i nocny powrót przez las.Składniki:( inspiracja)50g mąkijajko60ml maślankisól, pieprz, świrze/suszone zioła(oregano, bazylia, tymianek itp) papryka20g tartego sera żółtegołyżka roztopionego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zioła. Jajko miksuję z masłem i maślanką, zmniejszam obroty i dodaję mąkę, następnie dodaję

More food, love and dreams
707. Czekoladowo mi i zdjęć kilka(naście). 193

czekoladowa owsianka*z mleczkiem kokosowym i borówkami *z kakao, gorzką czekoladą i odrobiną tartej cukiniiWieczorem lubię usiąść i jedną ręką zdjęcia w dół przesuwać, a drugą owsiankę mieszać, lubię chwile ciszy gdy nagle mój śmiech gdzieś w tle wybucha, bo.. "co to za zdjęcie?", lubię wspominać, choć tak dawno to przecież nie było. (podobno robię

More food, love and dreams
Żurek 195

zakwasu żytniego z tego przepisu• 2 litry bulionu• 500 g surowej białej kiełbasy, dodatkowo kiełbasy wiejskiej wędzonej• 3 ząbki czosnku• 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka jeśli lubicie• 2 łyżeczki suszonego majeranku• około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu• 4 łyżki śmietany 30% oraz łyżka mąki pszennej graham 1850  Młyn KopytowaDo podania:• dwie łyżki ziaren prażonych

Z Kuchni Do Kuchni
ŻUREK CHRZANOWY 158

włoszczyzny5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis750 ml zakwasu na żurekmajeranek3 ząbki czosnku3 cebulekilka łyżek oleju rzepakowegośmietana do zabielenia-ok.2 łyżekpół małego słoiczka chrzanu tartego(ok.70 g)Wykonanie:Warzywa zalewamy wodą.Wrzucamy białą kiełbase.Gotujemy ok.15 minut,zbieramy szumowiny.Zabieramy kiełbasę.Do wywaru wrzucamy przyprawy,rozgnieciony czosnek,wrzucamy wędzony boczek,dajemy zakwas,dajemy chrzan.Mieszamy dokładnie

Z Majeczką w kuchni