Dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć aby odparować jak najwięcej soków. Przestudzić. W misce wymieszać dokładnie ziemniaki, kapustę z dodatkami, jajko, dymkę, mąkę i przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w sporej ilości oleju. Smacznego
Stare Garyposiekaną kapustę, przesmażyć na większym ogniu doprawiając jednocześnie pieprzem i jeśli trzeba solą.Zwinięte krokiety panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.A jak w Waszych domach wyglądało poszczenie przed wigilijną kolacją
Codzienna kuchnia niecodziennaDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią.Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni.No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :)Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy.Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji obiadowej
Kraina Miodem PłynącaMięso mielone przekładamy do miski, następnie doprawiamy dość intensywnie tymianek, solą i pieprzem.Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko i odrobinę zimnej wody.Całość dopieszczamy porządnym ugnieceniem, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.Formujemy małe pulpety.Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.Następnie ugotowaną i przestudzoną marchewkę wrzucamy na dobrze rozgrzaną
Kredowe MenuWigilia coraz bliżej, należy się więc już na poważnie zabrać za układanie świątecznego menu. U mnie to wszelkiego rodzaju ciastka - cała reszta zostaje zapewniona. Niemniej, staram
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajszybsza i najskuteczniejsza.Gdy uslyszymy skrzypienie pocierajac szparag o szparag,tez mozemy byc pewni ich swiezosci.Skladniki na 2 porcje: 1 peczek zielonych szparagow3 jajkasol,pieprzszczypiorek3 lyzki masla ghee2 lyzki tartego parmezanuSzparagi myjemy,odlamujemy zdrewniale konce.Wode solimy,dodajemy odrobine cukru i kawaleczek masla.Gotujemy szparagi okolo 4 minut ,w malej ilosci wody tak by glowki nie byly zanurzone w wodzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!trakcie pieczenia ryby jest po prostu niesamowity i zapowiada niezla uczte.Wyprobujcie koniecznie,bardzo polecam.Skladniki na panierka chrzanowa :porcja na 1 kawalek fileta rybnego1 lyzka chrzanu 2 lyzeczki tartej bulki1 lyzeczka roztopionego masla ghee2 lyzeczki posiekanej zieklonej pietruszkiSkladniki wymieszac na jednolita paste.W zaleznosci od ilosci porcji zwiekszyc ilosc skladnikow.Na wczesniej skropiona cytryna i posolona rybe nalozyc rownomiernie paste.Blache wylozyc papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrobienie rantu dookola tortownicy.Placek wylozyc na spod tortownicy,a z uformowanego rulonika przykleic rant dookola.Podziurkowc widelcem.Na przygotowany spod wylozyc owoce,wyrownac.Spod ciasta mozna podsypac 2-ma lyzkami bulki tartej lub lepiej,bo smaczniej zmielonami migdalami.Na wierzch wylozyc ubita piane z bialek.Nie wyrownywalam,tylko lopatka piane troche pofalowalam.Na koniec posypalam platkami migdalowymi.Wstawic do nagrzanego piekarnika i w temperaturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cynamonDo polania:3-4 lyzki masla2-3 lyzki bulki tartej Wykonanie:Ziemniaki ugotowac.Przecisnac przez praske.Dodac make i jajko , wyrobic na gladkie ciasto.Przy knedlach nalezy pamietac o zasadzie,ze maka stanowi 1/3 objetosci ziemniakow.Jesli to bedziemy wiedziec,zawsze dobierzemy prawidlowa jej ilosc do kazdej ilosci ziemniakow.Mlode ziemniaki moga jej pochlonac troche wiecej.Ciasto na knedle jest delikatne,dlatego knedle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Danie dla wielbicieli pierogow i szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pozostawic na okolo 15 minut.Do marynaty dodalam kilka lodyzek tymianku cytrynowego.Przed podaniem schlodzic w lodowce.Tak przygotowana salatka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kazdego letniego dania obiadowego.Dodatkowo wzbogacona tartym parmezanem lub plasterkami surowej szynki z dodatkiem bagietki moze stanowi odrebne pyszne danie np.kolacyjne.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rodzinka je uwielbia.Ja lubie je i jesc i robic. Zrobilam je z maki orkiszowej 630,ale ten sam efekt uzyskacie uzywajac zwyklej maki pszennej.Tym razem mala odmiana ,zamiast bulki tartej z maslem do polania proponuje maselko makowe.Chrupiacy slodki mak z nuta cynamonu To jest pyszne!Koniecznie sprobujcie!Skladniki na 18 knedli:1 kg ziemniakow30 dkg maki1 lyzka maki ziemniaczanej1
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakosze dyni i nie tylko beda zachwyceni..Polecam!Skladniki na 4 porcje: 4 filety z indyka lub kurczaka a´150 gsol,pieprz50 g pestek z dyni60 g bulki tartej ( lub czerstwej bulki)1 dynia Hokkaido okolo 1 kg2 lyzki oliwy1 lyzeczka slodkiej papryk3 lyzki masla gheeziola np.rozmaryn,szalwia (niekoniecznie)Wykonanie:Filety z indyka lekko rozbic pod folia spozywcza.Posolic,oproszyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Te smaczne kotleciki z lososia wprowadza do waszej kuchni troche azjatyckich klimatow.Sprawi to dodatek imbiru,sosu rybnego,sezamu i oczywiscie sosu z orzeszkow ziemnych.Jesli jedliscie ten
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kurczaka,ryb i ryzusos musztardowy-do sosu podstawowego dodac 1 lyzke musztardy.Podprawic maslem.Podawac do ryb i jajek na twardo i wkoszulkachsos mornay-do sosu beszamelowego dodac czubata lyzke tartego,ostrego sera.Znakomity do zapiekanek i warzyw z wodyzrodlo:Kuchnia polska-rodzaje sosow "Essen & Trinken" Heft 6/2014
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!