Schabowy w czerwonej czubrycy 189kuchni bardzo często. Szkoda, że opakowania są małe, bo zanim ją otworze to już jest koniec.1 kg schabu bez kościDo oprószenia kotletów :sól himalajskaczerwona czubryca ostrapieprz czarnyDodatkowo :bułka tarta do panierowaniaolej do smażenia6 jajek50 ml mlekasólRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Słoikowe babeczki truskawkowe 211Nie chcę tu pisać, że taki sposób na upieczenie babeczek jest mój bo akurat może ktoś już tę metodę stosował. Ja bynajmniej czegoś takiego nie spotkałam
Ewa w kuchni
Filet z mozzarellą i zieleniną 246świeżego szpinaku1/3 szk posiekanego szczypiorku1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem150 g mozzarelli w bloku1 łyżka majonezupieprz kolorowy do smakusól himalajska do smakuDodatkowo :bułka tarta do panierowania4 jajka ( duże )4 łyżki mlekaolej do smażeniaRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Krokiety pieczarkowo - warzywne 188pszennej typ 45050 ml oleju1 łyżeczka kurkumyFarsz400 g pieczarek1 cebula1/2 cukinii2 garście świeżego szpinaku1/3 blanszowanego brokuła100 g sera fetasól do smakupieprz kolorowy do smaku1/3 kostki masłaDodatkowoolej do smażeniabułka tarta do panierowania3 duże jajka50 ml mlekasólRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Ciasto z jabłkami i orzechami 350ubijam z cukrem, dodaję przesianą makę i proszek do pieczenia.Dolewam wolno olej, a na koniec dodaję pokrojone jabłka i orzechy. Mieszam.Wlewam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 minut, ale sprawdzam patyczkiem czy w środku jest już suche. Posypuję po upieczeniu cukrem pudrem. Smacznego Post Ciasto
UgotujmyTo.pl
Ciasto z dyni 247płatków migdałowych Ubijam jajka z cukrem i dodaję pozostałe składniki na koniec dodaję startą dynię.W miseczce mieszam składniki na posypkę.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam masę.Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40-50 min., ale sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest upieczone.W orginalnym przepisie Paula posypała ciasto
UgotujmyTo.pl
Makowiec 180cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół.W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami.Wlać rozrobione
UgotujmyTo.pl
Krokiety z kapustą 218usmażeniu najlepiej przykrywać je talerzem, żeby nie wysychały.Farsz:2 kg kapusty kiszonej2-3 cebulegarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskieoliwa do smażenia2 jajka i bułka tarta do panierowania Grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej, po czym w tej samej wodzie gotować aż zmiękną. Po ostudzeniu posiekać, wodę najlepiej zachować i dodać do kapusty. Kapustę
UgotujmyTo.pl
Ciasto z galaretkami 568zwykle przesiewam przez sitko.1. Ubijać białka z cukrem na sztywno. Dodawać po jednym żółtku a na końcu po trochu mąkę.2. Wysmarować dużą blachę masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.3. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.Masa:1 kostka masła
UgotujmyTo.pl
Bakłażan smażony 208Psianka podłużna”… Przyznam się bez bicia, że do dzisiaj nie miałam o tym pojęcia… Bakłażan smażony – składniki:bakłażanpanierka Panko (myślę, że bułka tarta też się sprawdzi…)sezam i/lub nasiona siemienia lnianegomąkajajkosól, pieprzolej do smażeniaSos: (może też być zwykły jogurt naturalny albo dowolny ulubiony sosik)5-6 łyżek jogurtu greckiego2 ząbki czosnkugarść czarnych posiekanych
UgotujmyTo.pl
Jajka faszerowane na ciepło 2441Jajka faszerowane inaczej? Czemu nie! Strasznie dawno nie jadłam tak przyrządzonych jajek ale postanowiłam, że już czas podzielić się tym przepisem… Praktycznie jedyny problem, żeby
UgotujmyTo.pl
Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel 388Rozpuszczony tłuszcz wlewać cienkim strumykiem do masy cały czas miksując.3. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.4. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. /Ciasta wystarcza na małą keksówkę/5. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odstawać od brzegów.Smacznego Post Klasyczna
UgotujmyTo.pl
Babka wielkanocna 233temperatura ciała, 36/37 stopni) i wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas miksując. 4. Cześć masy przelać do formy z kominem, dobrze wysmarowanej rozpuszczonym masłem i wysypanej bułką tartą. Do reszty masy dodać ok. 2 łyżek przesianego kakao i dobrze wymieszać. Przelać do foremki i pomieszać delikatnie cienką końcówką np. drewnianej łyżki. 5. Piec około 1 godziny
UgotujmyTo.pl
Brazylijska babka marchewkowa 243miksujemy. Powoli dolewamy olej a następnie dodajemy puree z marchwi. Następnie dodajemy po trochu mąki. 4. Formę o pojemności 2 litrów smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je ulubioną polewą (z0bacz
UgotujmyTo.pl
Chlebek dyniowy 196wymieszać z jajkami i olejem a następnie przelać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut- do suchego patyczka. Smacznego Post Chlebek dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl