tarty - 13589 przepisów (strona:544/906)

Chlebek dyniowy 165

wymieszać z jajkami i olejem a następnie przelać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut- do suchego patyczka. Smacznego Post Chlebek dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Dyniowe rogaliki drożdżowe 199

jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam

UgotujmyTo.pl
Proste ciasto z rabarbarem 191

cukrem i wodą rozpuszczamy w rondelku nie dopuszczając do wrzenia.2. Po przestudzeniu miksujemy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierz układamy pokrojone na małe kawałki owoce – u mnie rabarbar- zostawiając odstępy aby ciasto mogło wyrosnąć. Dodatkowo można posypać wierzch cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl
Babciny jabłecznik 501

mąką, ale i tak przyklejało się do wałka, więc rozwałkowałam je między dwoma kawałkami folii) 3. Blaszkę o wymiarach 28×19 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowaną połowę ciasta wyłożyć na blachę i podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut aż nabierze złotego koloru. Wyjąć z piekarnika

UgotujmyTo.pl
EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE 379

kakaoWYKONANIE:CIASTO:Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.Tortownicę o wymiarach 22-23 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto oprócz wrzącej wody i czekolady. Zmiksuj całość porządnie na gładką masę.Następnie dodaj - wlewając powoli - gorącą wodę, zmiksuj.Czekoladę pokrój na kawałeczki

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY 410

skórka starta z połowy średniej pomarańczyWYKONANIE:CIASTO:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Keksówkę o wymiarach 12 x31 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.Mokre składniki wymieszaj krótko w misce mikserem (lub łyżką).Suche składniki (oprócz żurawiny) wymieszaj w drugiej misce łyżką, a następnie dodaj do mokrych i wymieszaj (lub zmiksuj) całość na gładką

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak z brukselką w sosie serowym 301

pieczarki z cebulą, brukselkę i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie przemieszać. Smażyć na małym ogniu około 5 minut. Zalać całość letnim bulionem, dosypać tarty żółty ser i łyżkę mąki (najlepiej przesianej, ponieważ wtedy nie zrobią nam się grudki w sosie). Zamieszać i kontunuować smażenie do momentu aż ser nam się ładnie rozpuści (około

Świat Domowej Kuchni
Knedle serowe z truskawkami 209

pomocy kuchni monarchii austro-węgierskiej, potrawa ta zrobiła się również popularna na terenie Polski. Knedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną z cukrem i cynamonem lub bułką tartą usmażoną na masełku i również posypaną cukrem.Dziś proponuję knedle z truskawkami. Składników wystarcza na około 25 sztuk. Z sera, jajek, mąki i masła, zagnieść gładkie ciasto

Świat Domowej Kuchni
Szarlotka z kruszonką 235

ziemniaczaną (fot.1). Blaszkę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie) (fot.2). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek). Jabłka wyłożyć na ciasto. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Wlać roztopione i gorące masło. Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto

Świat Ciasta
Papugowe ciasto 196

każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak (fot.2). Delikatnie wymieszać. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności (fot.3). Piec około 50 minut w temperaturze 190ºC do momentu tzw. suchego patyczka (fot.4

Świat Ciasta
Szarlotka z budyniem 230

ciasto w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek ciasta cienko rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wyłożyć nim spód i boki, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je ponakłuwać. Obrać jabłka. Pokroić je na ósemki. Włożyć do miski i przesypać cukrem (fot.1). Odstawić

Świat Ciasta
Keks 254

obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać. Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2). Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Ciasto długo zachowuje świeżość

Świat Ciasta
Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową 311

jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto z kakao wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, formy do pieczenia o wymiarach 24 x 29 cm (fot.1). Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać 7 łyżek cukru i wiórki kokosowe. Kokosową pianę

Świat Ciasta
Piernik "Laska Mikołaja" 203

składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka i sodę. Dobrze wymieszać. Na koniec (cały czas mieszając) wsypać przesianą mąkę.Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy 24 x 28 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć i dobrze wystudzić.Następnie ciasto wyjąć z formy i przeciąć

Świat Ciasta
Torcik gruszkowy z kajmakiem 256

cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć do torownicy. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą

Świat Ciasta