tarty - 13589 przepisów (strona:549/906)

Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1748

wywarach mięsnych.) W moim domu jednak nikt nie przepada za gotowanym mięsem, więc często szukam sposoby, jak je zagospodarować. Potrawki wszelkiego typu z sosami śmietanowymi, chrzanowymi czy musztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa. Nic nie może się zmarnować.Pierogi uwielbiamy wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów??? )Jak przygotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piegusek ze śliwkami i wanilią 165

dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Prostokątną formę (ok. 18 x 30 cm) natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć na cieście, lekko wciskając

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami 558

miksera. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, soda i kakao. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta ułożyć cząstki owoców wciskając je lekko w ciasto. Całość można przed pieczeniem posypać grubym cukrem - ja użyłam cukru kandyzowanego.Piec w temperaturze około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 884

rosołu. U mnie zostaje ono dość często, więc sposobów na to mam kilka. Kiedyś pokazywałam Wam zapiekankę z gotowanego indyka czy też zapiekankę a'la tarta z gotowanego kurczaka, ktoś pamięta? :) Dzisiaj potrawka z kurczaka, który pozostał z niedzielnego rosołu :) Dzisiaj wszak niedziela i w wielu domach króluje tradycyjny rosół :)Składniki:gotowany kurczak (w moim przypadku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Andrzejkowe szybkie przysmaki 245

boczkiem i jajkiemTortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoliŁososiowa przekąska na szybkoNa słodko:Błyskawiczny jabłecznik sypanySkubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocamiGruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowymŻyczę wszystkim udanej zabawy i samych szczęśliwych wróżb :) a Andrzejom oczywiście wszystkiego najlepszego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec japoński 385

białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 cm x 20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C i pieczemy przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia

Emcia Pichci
Sernik krakowski 396

łyżek cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soliZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. Umieścić je na 30 minut w lodówce. Formę (25x35 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkować i położyć na spód formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut celem podpieczenia spodu. Przygotować masę serową.Masa serowa

Food Square
Wrocławski Bazar Smakoszy 192

czekolada z solą morską z Kornwalii (gorąco polecam!). Oprócz tego znajdziemy tam pięknie zapakowane i aromatyczne kawy, kakao i herbaty z plantacji fair trade.Na głodnych czekały quiche i tarty od Onzmywa.Zaintrygowały nas również papryczki cherry nadziewane greckim serkiem kremowym od niezawodnego Sertakisa, u którego tracę wszystkie oszczędności na wyśmienite oliwki, greckie jogurty i największą specjalność - tzatziki.Oczywi

Food Square
Pieczarki nadziewane 225

dużych pieczarek.-do wypełnienia - 30 dkg mielonego mięsa, jedno jajko, jedna sucha bułka, średnia cebulai przyprawy (barbecue i warzywko):-do panierki 2 jajka, przyprawy (barbecue, warzywko) i bułka tarta   Pieczarki obieramy, wyłamujemy nóżki. Nóżki kroimy w plasterki.   Do mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą namoczoną bułkę, startą cebulkęi przyprawy. Wyrabiamy a następnie dodajemy plasterki

Maminek kulinarny
Makowiec bez ciasta 623

cukrem i aromatem migdałowym, dodajemy mak a następnie pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.   Blaszkę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Przekładamy masę makową na blaszkę.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut.   Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową.Możemy posypać płatkami

Maminek kulinarny
Kotlety z karkówki w panierce 210

chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )-2 jajka-3 ząbki czosnku-4 łyżki mleka-3 łyżeczki mąki pszennej-przyprawa barbecue i sól-olej-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki   Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią spożywczą.   Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią.   Kotlety posypujemy

Maminek kulinarny
Kotleciki Tereski 178

nieco szokować, ale nie oceniajmy, zanim nie skosztujemya warto, bo to niesamowita uczta dla podniebienia.Składniki:-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)-por (20 dkg)-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)-2 jajka-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki majonezu-sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku-olej do smażenia   Pierś z kurczaka

Maminek kulinarny
Sałatka ze szprotem 205

konserwowej-10 dkg sera sałatkowego-kilka kiszonych ogórków-kawałek selera-kawałek pora-odrobina szczypiorku-2-3 łyżki ziaren słonecznika-przyprawa warzywna   Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler.   Pora kroimy na drobne paseczki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączamy.W kostkę kroimy też ser.Dodajemy pokrojony szczypiorek a na koniec

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie cebulowym 295

pozostałego bulionu dolewamy śmietanę i łączymy z cebulowym miksem.   W wersji bez śmietany do bulionu dodajemy jedynie cebulowy miks.   Zagotowujemy na patelni, dodając tarty ser.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Na drugiej patelni podsmażamy mięso......do zrumienienia.   Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut.Możemy posypać

Maminek kulinarny
Ciasto marchewkowe 178

pozostałą mąkę i miksujemy.   Dodajemy marchew i miksujemy.   Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ciasto jest upieczone

Maminek kulinarny