cytryny1/2 świeżej czerwonej chilli, wypestkowana i drobno posiekana, do smakusól morskaświeżo zmielony czarny pieprz2 łyżki liści świeżego oregano lub majeranku , drobno posiekane4 łyżki parmezanu, świeżo tarty plus dodatkowa porcja do posypania4 duże grzyby lub 8 średnich oliwa z oliwek extra virginparę liści rukoli lub zioła ( pietruszka, kolendra) do przybraniaprzygotowanieUżyłam dużych grzybów Portobello (odmiana
Stare GaryLasagne z tego co w domu było. Nie było makaronu - zrobiłam, dodając nieco kurkumy dla koloru. Podobny przepis znalazłam tutaj ale musiałam dostosować do
Stare Garyorecchiette )120 g chorizo1 łyżka oliwy z oliwek,+ do skropienia 5 ząbków czosnku drobno pokrojonego puszka ciecierzycy - ciecierzyca odsączona, wypłukana i osuszona350 g jarmużu tarty parmezan do posypania Sól i pieprz Sok z cytryny, do skropieniaprzygotowanieMakaron ugotować, odcedzić. Przygotować jarmuż. Wrzucić opłukane liście jarmużu na 3 - 4 minuty do wrzątku. Odsączyć
Stare Garyowinąć czystą ściereczką lub gazą i trzymając nad zlewem i wycisnąć tyle wody, ile to możliwe . Drobno posiekać . Szpinak , pietruszkę, czosnek, ser ricotta , mąkę , jajka, tarty parmezan i startą gałkę muszkatołową włożyć do dużej miski i doprawić solą i pieprzem. Przy pomocy widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze się połączy. Zmoczyć
Stare Garycukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 250g masła, budyń waniliowy
Z miłości do słodkościsycące.SKŁADNIKI:Naleśniki: (ok 10 szt.)2 jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:ser żółty w plastrachszynka w plastrachOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2
Kto ugości moich gości?SKŁADNIKI:Naleśniki: (ok 10 szt.)2 jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:5 parówek z szynki20 dag sera żółtegoOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Parówki
Kto ugości moich gości?Mięso mielone przekładamy do miski.Wsypujemy bułkę tarta i wlewamy śmietankę.Posiekaną natkę pietruszki dodajemy do mięsa.Wbijamy jajko i przyprawiamy sola i pieprzem.Dobrze wyrabiamy masę mięsną.Cukinie i ser feta pokrój w kostkę.Dodaj do mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj.Uformuj małe okrągłe kotleciki.Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i układamy kotleciki.Smażymy z każdej strony, aż będą rumiane.Posiekan
Kredowe Menuotartą skórkę cytrynową. Chwilę ucierać.Do masy dodawać partiami twaróg i masło, ucierać.Dodać rodzynki i ubitą pianę, wymieszać łyżką i przełożyć do formy w kształcie półksiężyca wysypanej tartą bułką. Jeżeli takiej formy brak, to pieczemy w tortownicy. Temperatura 180 stopni, 50 minut.Po ostudzeniu polukrować i ozdobić gwiazdkami.Półksiężyc wycinamy przykładając do okrągłego sernika talerz
Kulinarny karnet Christopheramieszamy. Masa od sody może się lekko spienić. Mieszając, dodajemy bezpośrednio przesianą przez sitko makę. Uważamy na grudki. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bulką tartą foremki (12x25cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika. Pieczemy przez około 45 - 50 minut, do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Po całkowitym ostudzeniu piernik kroimy wzdłuż
Mia Cucina Sofietakoniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką całość, aż do dokładnego połączenia składników. Wlewamy do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 35 minut.Biszkopt jest wysoki, ja podzieliłam go na 4 części i 2 wykorzystałam do ciasta.Mus malinowy:400g malin2 galaretki malinoweMaliny blendujemy
Walijskie Pichceniepływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę
NA MOIM TALERZUKnedle ziemniaczane z dodatkiem bialej maki juz prezentowalam.Z truskawkami rowniez,a przepis tutaj: klik .Dzis tak samo pyszne knedle ziemniaczane,ale z morelami i maka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ten specjal pochodzacy z kuchni bialostockich Zydow zawedrowal do Nowego Jorku sto lat temu.Jeffrey Hamelman w swej piekarni w poludniowym Vermont wypiekal je kazdej soboty i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mokry piasek.Dodac orzechy,cukier waniliowy,skorke z cytryny i 2 zotka,zagniesc ciasto,owinac folia i wstawic na kilka godzin do lodowkischlodzone ciasto rozwalkowac,ulozyc w foremce do tarty,uformowac rant,ponakluwac widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.wiorki kokosowe wymieszac z cukrem,zalac podgrzanym mlekiem kokosowym (lub smietanka),dokladnie wymieszac i pozostawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!