tarty - 13589 przepisów (strona:547/906)

BABKA KARMELOWA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 267

laski wanilii.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Dodajemy sztywne białka  i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.Smacznego!UWAGA!Takie ciasta lubią pękać

Ostra na Słodko
Ucierane jogurtowe z rabarbarem 193

mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.Na wierzchu układamy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar.Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.Posypujemy cukrem pudrem!Zajadamy

Ostra na Słodko
Sernik Amaretto z ricotty 231

Amaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia.Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;)Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 319

Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą.Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty.KREM :250 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając olej.Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką

Ostra na Słodko
CIASTO KOKOSOWE – ŁATWE I SZYBKIE 9787

gładką masę.Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko.( ciasto powinno mieć konsystencję śmietany ).Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.Wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki.Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40-45 minut.,Studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Ostra na Słodko
Meksykańskie ciasto czekoladowe z kawą i nutellą 694

dodać do jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły .Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Przełożyć ciasto .Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut  do suchego patyczka .Gdy ciasto przestygnie smarujemy wierzch nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi

Sama słodycz i szczypta chili
Kugelis to, rajbak czy babka ziemniaczana? 424

tyle samo dobrej kiełbasy kroimy w kostkę i przesmażamyWszystko razem mieszamy, dodajemy 2 całe jajka, sól, pieprz, majeranek.Przelewamy masę do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, kaszką lub bułką tartą formy.Pieczemy w 200 stopniach ok 1,5 godziny (do suchego patyczka).Dalej wersja jest moja:po ostygnięciu kroimy w grube plastry i podsmażamy z obu stron na patelni

Z butelką mleczka w tle
Makowiec na kruchym cieście 475

gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.  Masa makowa:  puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio, 2 łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić

Z miłości do słodkości
Mini Pizze 301

szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy. Ser trzemy na tarce o małych oczkach, a pieczarki  kroimy w cienkie plasterki.Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Każdy z nich formujemy tak aby brzegi pozostały grubsze. Placuszki smarujemy sosem pomidorowym. wykładamy pieczarki i posypujemy tartym serem (oczywiście można również dodać

Słodka Strona
Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno 253

Biszkopt (lub biszkopciki) nasączamy mlekiem i kładziemy na dno formy. Kolejno wylewamy masy z czekoladą gorzką, mleczną i białą. Gdy sernik schłodzi się w lodówce górę możemy posypać tartą czekoladą.Moje posty

Słodka Strona
Makaron z Brokułami, Serkiem Brie i Sosem Serowym 306

wrzucamy brokuły. Gotujemy ok. 5-7 minut od momentu ponownego zagotowania wody. Starty czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy śmietankę 30%, mleko i podgrzewamy (nie gotujemy). Wrzucamy tarty żółty ser, pokrojony na kawałki brie (można dodać jedynie sam środek serka -"bez skórki") i mieszamy do rozpuszczenia sera starając się nie doprowadzić do wrzenia (w przeciwnym razie zrobią się

Słodka Strona
Kremowy Deser Kokosowy z Nutellą 322

tylko warstwa kokosowa stężeje wykładamy kolejną łyżeczkę Nutelli a na to pozostałą część Panna Cotty - studzimy w lodowce.Śmietankę ubijamy i wykładamy na wierzch każdego deseru. Możemy przyozdobić tartą czekoladą oraz wiórkami kokosowymi.Moje posty

Słodka Strona
Pleśniak 216

sypkich składników i jajka. Wszystko dokładnie zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części: - pierwszą od razu rozwałkować i włożyć do blaszki lub tortownicy (posmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą),- do drugiej dodać kakao zagnieść w kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do zamrażarki- trzecią częścią również zagnieść w kulkę i również wrzucić do zamrażalki

Moje pyszne gotowanie
Marmurkowiec z węgierką 170

teraz czas na przepis. Składniki:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryn4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowywęgierek ile wlezie (wedle uznania)*dwie łyżeczki kakaopuder do posypaniabułka tarta i trochę masła do  wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i dokładnie wszystko razem

Moje pyszne gotowanie
Łyżkowa szarlotka 187

folię i do zamrażalki na chwilkę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie od dołu.Formę tortownicę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami cukier i wolno ubijać, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej,Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest bardzo

Moje pyszne gotowanie