babeczki, Czy i jak wyjdą przedstawię jutro :).Składniki:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryny4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowywęgierek ile wlezie (wedle uznania)puder do posypaniabułka tarta i trochę masła do wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać wraz z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka
Moje pyszne gotowanieszklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryny4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyłyżka kakaoNadzienie:2 jabłkasok z połowy cytryny szczypta cynamonuDodatkowo:puder do posypaniamigdały w płatkach do posypaniapółka tarta i trochę masła do wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno
Moje pyszne gotowaniemasłem i mąką. Następnie zakasać rękawy i ugniatać ciasto ręcznie (w taki sposób ciasto tak bardzo nie klei się do rąk). Tortownice nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.3/4 ciasta dać na spód i boki tortownicy (średniej wielkości). Tą mniejszą cześć ciasta na chwilę odłożyć.Nadzienie jabłkowe:Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie dodać
Moje pyszne gotowanieuzyskania gładkiej i jednolitej masy.Następnie przekładamy ciasto do foremki na babkę, ja użyłam silikonowej, (jeżeli używacie tych metalowych to najpierw wysmarujcie ja masłem i obsypcie bułką tartą).Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą babkę ok.40 min.Smacznego
Moje pyszne gotowaniedwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.Następnie jedną cześć wyjąć z lodówki i dokładnie wygnieść nim spód brytfanki, posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i podpiec ok.20 min w 200 stopniach.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem z końcówka do siekania. Do jabłek dodać odrobinę soku z cytryny, cukier
Moje pyszne gotowanieproszkiem do pieczenia i kostka masła.1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki (ok. 30 minut).Pozostałym ciastem wylepić dno wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułka tartą brytfanki. Spód po nakłuwać widelcem.Nadzienie jabłkowe:Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie na dno garnka nalać odrobinę wody i wrzucić jabłka, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy jabłka
Moje pyszne gotowaniezamrażalki (szybciej stwardnieją).Nadzienie:Jabłka pokroić w plasterki i oprószyć je cukrem i cynamonem, wedle uznania. delikatnie pomieszać, aby nie połamać.Nasz spód lekko oprószyć bułką tartą (nasz spód nie zmięknie pod sokiem z jabłek). Wyłożyć jabłka. Piekarnik nastawić na 180 stopni.Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Na górę zetrzeć
Moje pyszne gotowanienich wałeczki, delikatnie spłaszczamy i wycinamy romby (dokładnie tak jak kopytka). Gotowe kluseczki wrzucamy do osolonego wrzątku i od momentu wypłynięcia gotujemy około 3 minut.Doskonale smakują z bułką tartą, cukrem bądź cynamonem. Danie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Moja córeczka je uwielbia. Są szybkie w wykonaniu.Wskazówki:Ilość składników dla 2-3 osób.Kiedy zrobimy większą
upichcicJeśli nie macie czasu na zrobienie obiadu, a lubicie dania mączne to polecam zrobić te właśnie kluseczki. Są one uwielbiane przez dzieci. Doskonale smakują z bułką tartą smażoną z masłem, z cukrem czy jeśli ktoś lubi z cynamonem.Składniki:2 szklanki mąki pszennej2 jajka1/2 szklanki mlekaszczypta soliSposób przyrządzenia:Z mąki, jajek, mleka i soli wyrabiamy mieszając łyżką ciasto
upichcicteraz wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste. Po wymieszaniu ciasto przekładamy na dużą blachę (ja mam 36 cm na 25 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę
upichcicmieszamy, a następnie dodajemy składniki mokre i wszystko łączymy.Wskazówki:Surowe ciasto przekładamy do papilotek bądź foremek (specjalnych blach) do muffinek wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą, by babeczki dały się łatwo wyciągnąć po upieczeniu. Można użyć czekolady białej bądź zmieszać 2 kolory.Pieczemy je w 180 stopniach około 20 minut
upichcicdzielimy w proporcjach 2/3 i 1/3. Tą większą część wałkujemy i umieszczamy na blaszce do pieczenia (moja o wymiarach 25x38 cm), wcześniej wysmarowanej margaryną i podsypanej bułką tartą. Na wyłożone ciasto układamy domowej roboty mus jabłkowy (przygotowany jesienią do słoików, właśnie na takie ciasta). Jeśli nie mamy musu, to możemy kupić albo najlepiej samemu go zrobić
upichcicpostanowiłam zrobić roladki z piersi kurczaka posypane obficie wspomnianą wyżej mieszanką. Składniki:piersi z kurczaka,mieszanka "Bruschetta",sól i pieprz,drobno utarty parmezan,jajko, mąka i bułka tarta - do panierki.Piersi z kurczaka zbić tłuczkiem. Lekko posolić, posypać pieprzem oraz mieszanką przypraw "Bruschetta"......a następnie parmezanem.Płat mięsa zwinąć ciasno w rulonik, przekroić na pół i opanierować
Codzienna kuchnia niecodziennasię zbyt gwałtownie. Ja sprawdzam czy jest miękka przy pomocy patyka do szaszłyków. Jeśli bez problemu wchodzi w głąb kapusty to znaczy, ze pora ją wyjmować.Bułkę tartą rumienię na suchej patelni. Kiedy lekko się podpraży, to odstawiam patelnię z ognia i dodaję masło. Wystarczy, że się rozpuści. Do tego odrobina soli
Codzienna kuchnia niecodziennaprzenikanie zapachów - bez powietrza zapachy się nie wymieszają. Próżnia w znacznym stopniu przyspiesza marynowanie mięsa i ryb.Produkty sypkie takie jak mąka, cukier czy bułka tarta umieszczone w pojemnikach próżniowych są bezpieczne w wilgotnym środowisku. Musimy jednak pamiętać, aby do pudełka wkładać taki produkt w opakowaniu, np. mąkę w torebce papierowej.Kawa, herbata czy przyprawy znacznie dłużej
Codzienna kuchnia niecodzienna