Muffiny drożdżowe z pesto 193przygotowanym sosem pesto( zostawiając wolne brzegi ). Zwijamy w ” roladkę ” lekko rozchylając jeden z brzegów. Smarujemy rozbełtany jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do delikatnie natłuszczonym i obsypanych bułką tartą foremek na muffiny( ja jak zwykle używam silikonowych ). Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut. * Uwaga!Czas pieczenia zależy nie tylko o wielkości przygotowanych bułeczek
Ostra na Słodko
CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI – ŁATWE I SZYBKIE 628płynnej masy i miksujemy chwilę ( tylko do połączenia składników ) na najniższych obrotach.Nie robimy tego długo , żeby bąbelki z pepsi nie uleciały!Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy.Pieczemy w 180C ok. 45 – 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).Zostawiamy w uchylonym piekarniku do CAŁKOWITEGO ostudzenia!Ostudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą. UWAGA!Ciasto
Ostra na Słodko
Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami 475proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.Na wierzchu układamy przekrojone na pół i umyte truskawki.Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.Zajadamy
Ostra na Słodko
Bitwa Na Smaki 213smakiem!!!Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik … tarta z truskawkami … i delikatna pana cotta( Mama dodatkowo delektowała się tiramisu i sorbetem z owocami :D ) Z pełnymi brzuchami wyruszyliśmy do swoich pokoi! Nie wiem jak inni , ale ja padłam
Ostra na Słodko
Ciasto z truskawkami ucierane na kefirze – łatwe i szybkie! 642jajkami.Dodajemy kefir i olej, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy truskawki.Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na Słodko
Brownie z malinami 352powoli dodajemy do masy. Miksujemy na jednolitą masę.Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką z ciastem.Połowę wylewamy do wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą keksówki.Posypujemy warstwą malin.Przykrywamy pozostałą masą i resztą malin.Wkładamy do nagrzanego piekarnika 18oC i pieczemy ok. 50 minut
Ostra na Słodko
Ciasto ucierane ze śliwkami – łatwe i szybkie! 804jajkami.Dodajemy kefir i olej rzepakowy, mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy wypestkowane śliwki.Pieczemy ok. 45 minut w 180.A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis!Równie pyszne
Ostra na Słodko
Cannelloni zapiekane z ricottą i bakłażanem 254Wiem , że wielbicieli bakłażana jest tak samo wielu jak jego przeciwników.Ja za każdym razem w sezonie letnim staram się wykombinować z niego coś smacznego!Były
Ostra na Słodko
Jabłkowy strudel z makaronu 325ciasta makaronowego.Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel.Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową , to wysmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą.Tak przygotowany strudel smarujemy po całości miękkim masłem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut ( jeśli góra będzie się zbyt rumienić przykrywamy ją folią aluminiową
Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1275obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C. MASA BUDYNIOWA :Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.Dodajemy do gotującej się wody
Ostra na Słodko
Szachownica mandarynkowa 442PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT :Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.Dokładnie mieszamy.Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.Zostawiamy do ostudzenia.KREM POMARAŃCZOWY:Masło rozpuszczamy w garnku.Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy.Wsypujemy galaretki pomarańczowe
Ostra na Słodko
Murzynek 313żółtka – dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno.Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ).Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”).Pieczemy ok. 30 minut w 170 CGotowość sprawdzamy patyczkiem.Studzimy.Polewamy czekoladą i zajadamy
Ostra na Słodko
Rolada biszkoptowa z masą kakaową 466pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.MASA :Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.Czekolad
Ostra na Słodko
ZEBRA 410wymieszaniu dzielimy na 2 równe części.Do 1 części dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy.Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy.Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek!Wkładamy
Ostra na Słodko
BABKA KARMELOWA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 321laski wanilii.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Dodajemy sztywne białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu.Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami.Smacznego!UWAGA!Takie ciasta lubią pękać
Ostra na Słodko