Szarlotka z gruszkami 223gruszki obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy, posypujemy cukrem i cynamonem - mieszamy i odstawiamy.Ciasto na spód ( to wcześniej rozwałkowane) przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch widelcem (aby podczas pieczenie nie powstał bąbel). Wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy
Słodkie Przyjemności
Menu na Sylwestra 547"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni
Słodkie Przyjemności
Malinowo-czereśniowe muffiny z kruszonką 201dużych ilościach! Soczyste, słodziutkie, świeże. Najlepsze z własnego ogrodu, choć wiadomo, że nie zawsze jest to możliwe. To lato w mojej kuchni jest zdecydowanie owocowe, co rusz jakaś tarta albo ucierane, dziś dla odmiany mam dla Was babeczki. Nie byle jakie, bo malinowo-czereśniowe! Wierzch przyozdabia kruszonka, dzięki czemu babeczki stają się jeszcze smaczniejsze. Wypróbujcie koniecznie te malinowo
Słodkie Przyjemności
Pâte sucrée / Kruche ciasto 372danej chwili możesz zamrozić. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania nie popękało. Rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką. Kruche ciasto wykorzystujemy jako spód do tarty, babeczek serników czy ciast owocowych.Smacznego
Słodkie Przyjemności
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 245Koniec roku to czas podsumowań. Co mogę powiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca
Słodkie Przyjemności
Najlepsze kluski leniwe 302osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować.Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak ja zdecydowanie wolę wersję z podsmażoną śmietaną, posypaną cukrem i cynamonem. Polecam Najlepsze kluski leniweSkładniki:500 g dobrej jakości twarogu białego tłustego lub półtłustego2 szklanki mąki pszennej2 jajka
Mania Gotowania
Keks z bakaliami 244łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Przepis pochodzi z bloga domowe wypieki
Aga w kuchni
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 229dodajemy szczypiorek.Tak przygotowaną łączymy z peere. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy pieprz i sól, wrzucamy mięso. Posypujemy sporą szczyptą czosnku niedźwiedziego i tymianku. W razie potrzeby dosalamy.Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy mięso, przykrywamy peere. Układamy plastry mozzarelli i posypujemy parmezanem.Na górze układamy pomidory koktajlowe.Zapiekamy w 180 stopniach przez 30-40 minut.Gotowe
BaRepas
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 234paprykę. Wrzucamy posiekane grzyby. Smażymy ok 10-15 minut i odstawiamy.Usmażone ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę i mieszamy.Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy wołowinę, przykrywamy peere, na które kładziemy starty Edam. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut, aż zbrązowieje góra.Pycha? Znak zapytania, bo sam nie wiem
BaRepas
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 232masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto
Kulinarne przygody Gatity
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 349sztywno. Do wystudzonej masy kakaowej dodaję żółtka,energicznie mieszam, dosypując porcjami mąkę. Na samym końcu,bardzo delikatnie mieszam wszystko z pianą z białek. Wylewam do natłuszczoneji wysypanej bułką tartą formy. Układam na powierzchni owoce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 70-80 minut w 160 stopniach,do tak zwanego "suchego patyczka". Studzę w piekarnika]u z uchylonymi
W kuchni Karmel-itki
Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 245maślankę (wodę i maślankę można razem podgrzać w garnku). Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno odstawać od rąk. Następnie 2 blaszki, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto do keksówek. Mokrymi dłońmi lub mokra łyżką wygładzamy i wyrównujemy ciasto. Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie na mniej wiecej wysokość blaszek oprószamy lekko mąką
Made By Mom And Son
szybka drożdżówka z kruszonką... 224ciepłym miejscu do podwojenia objętości w tym czasie zrobić kruszonkę z podanych składników gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do keksówki 26 cm wysmarowanej masłem i opsypaną bułką tartą, posypać kruszonką lekko ją dociskając w ciasto, ciasto przykryć i odstawić na 20 minut piec w 200C około 35 minut i wyjąc ciasto wystudzone z keksówki - nam smakuje
W Mojej Kuchni Lubię
Babka bananowo-gruszkowa 382ananasy, brzoskwinie, wiśnie lub świeże owoce np: jabłka, mango) i wymieszać ciasto razem z owocami.Ciasto wyłożyć do formy keksowej, albo babkowej z kominkiem, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni, ok. 45-50 min.Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone
Mix smaku
Pianka w trzech smakach 401wstawić do lodówki na ok. 4 godziny do schłodzenia.Schłodzoną piankę odwrócić do góry dnem, tak żeby warstwa biszkoptów była spodem, zdjąć formę i folię. Można udekorować tartą czekoladą lub bitą śmietaną
Mix smaku