pierogi - 9277 przepisów (strona:536/619)

Pomarańczowo-cynamonowe leniwe z poziomkami i jagodami 147

Jak to mówią w prostocie siła i całkowicie się z tym zgadzam :) Banalne, ekspresowe danie z przepysznymi sezonowymi owocami jest idealne na upalne dni których będzie

Mienta blog
Andrzejkowe wróżenie z ... ciastek :) Czyli Chińskie Ciasteczka z Wróżbą. 180

wyschła - odstawiamy. Drugą rozwałkowujemy cienko i wykrawamy wąską szklanką lub foremką kółka. Na każdym kółku układamy wróżbę zwiniętą w rulon i zlepiamy brzegi ciasteczka - tak jak ciasto na pierogi. Łamiemy delikatnie w połowie ("łamiemy" całą krawędź, tą która nie była lepiona) i wieszamy na misce, tak jak na zdjęciu poniżej. W ten sposób ciastka "zapamiętają" swój

Miksturownik
Magazyn "Moje smaki życia" - recenzja 118

jedynie idea mi się spodobała:) Nie zachwyca mnie perspektywa obiadu złożonego z zupy cebulowej z minitartami. Nie zachwyca mnie też tortilla z ziemniaków. Ani robienie w jednym tygodniu pierogów, krokietów i pizzy. Podoba mi się za to pstrąg w pomarańczach, który już do idei tanich obiadów się niestety nie załapał ;) Za to fajne są artykuły. Felieton Katarzyny Grocholi , artykuł

Kraina Tysiąca Smaków
Recenzja książki "Ewa gotuje. Ulubione" Ewy Wachowicz 159

porównania, ale... w obu książkach są raczej łatwe do wykonania rzeczy, ale u Ewy Wachowicz jest szczerość. U pani Magdy miałam takie odczucie, że próbuje mi się wcisnąć, że pierogi ruskie czy kurczak pieczony na butelce z piwem to jej patent. I wiało nudą. Tutaj nie wieje, tu jest moim zdaniem ciekawie. I przede wszystkim jest szczerze. To jest

Kraina Tysiąca Smaków
"Polskie smaki" - recenzja książki (I. Byszewska, G. Kurpińska) 130

naszego kraju i bardzo dobrze swoje zadanie wykonały. Jest też naprawdę spora baza przepisów na potrawy znane i te już trochę zapomniane, zarówno podstawowe (np. fasolówka, kluski śląskie, malinóweczka, pierogi z kaszą gryczaną ), jak i te bardziej skomplikowane. Z województwa łódzkiego na pewno wypróbuję przepis na jarzębinówkę . Również  chrzan znad Środkowej Warty z czarną porzeczką zapowiada się ciekawie

Kraina Tysiąca Smaków
Pęczotto, czyli pęczak z boczkiem i warzywami oraz o właściwościach kaszy jęczmiennej 166

kasza kojarzy się często albo z rozgotowaną breją, albo z suchym dodatkiem, do którego koniecznie musi być sos, bo inaczej nie nadaje się do jedzenia, prawda? Bardziej ambitni robią pierogi, gołąbki lub sałatki z kaszą, brawo :) Ale ciekawe podanie kaszy do obiadu, to dla mnie kompletna nowość. A ponieważ pęczak bardzo przypadł mi do gustu, to właśnie on został

Kraina Tysiąca Smaków
Pikantne, domowe i bardzo zdrowe krakersy! 165

wsadziłam na ok. 1/2 godz. do lodówki. Po tym czasie miało być rozwałkowane, ale mnie to kompletnie nie wychodziło! Już myślałam, że powtórzy się sytuacja, kiedy to zamiast pierogów zrobiłam tartę , ale jak zaczęłam wyrabiać po dodaniu jeszcze łyżki oleju, to okazało się, że co prawda z trudem, ale udało się rozwałkować:) Rozwałkowałam (po kawałku) ciasto bardzo cienko, pokroiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Rogaliki i księżyce marcepanowe ( ciasteczka marcepanowe ) 177

przemieszać. Do marcepanu dodać mąkę - zagnieść ciasto. 2/3 ciasto rozwałkować podsypując mąką na cienki placek. Wykrawać kółka, np szklanką. Na każdy wykrojony okrąg kłaść porcję marmolady/dżemu - składać jak pierogi. Z pozostałej części ciasta uformować cienki wałeczek. Kroić w paski długości około 7-8 cm. Formować księżyce. Możecie zrobić tylko pierożki, lub tylko księżyce. Ciastka piec w 170 stopniach

kolorowotorcikowo
Prezentacja produktów regionalnych - Sułów 151

Deszkowiece II "Wieź Pokoleń" Placki z fajerki także smakowały :) Kaszaczek i faszerowany ziemniak - pyszne :) choć ziemniak nieco zimnawy Zupa gospodarza - coś na kształt meksykańskiej (mało regionalna) i niezbyt ciepła. Pierogi z bobem i mięsem - niestety zimne. Było w czym wybierać... I jeszcze więcej dobroci... Panie ze Stowarzyszenia Promocji i Rozwoju Gminy Sułów. Rajdówka i kolejne faszerowane ziemniaczki Pyszna nalewka

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #4 - Bułeczki czosnkowe 157

grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 14 części. Uformować kulki, każdą spłaszczyć, zlepić jak pierogi i znów spłaszczyć i nadać kształt bułeczki. Złączeniem układać na wyłożonej papierem blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.  Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę

Pasja Smaku
Chińskie pierożki 149

Bardzo lubię chińską kuchnie. Takie chińskie pierożki można zamówić w wielu restauracjach z kuchnią azjatycką. Zapewniam, że chociaż trzeba się trochę przy nich napracować to są

Pasja Smaku
Jarmark Jagielloński w Lublinie 2013! 137

litewskim i kwasem chlebowym.  Próbowałam miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego jak wody z miodem i cytryną), chleba litewskiego i pierogów św. Jacka. Po drodze wstąpiliśmy także do Browaru Grodzka 15, ale o tym następnym razem.  Na ostatni dzień Jarmarku przypadła bardzo piękna pogoda, więc i goście dopisali. Zainteresowanie

Pasja Smaku
Jarmark Regionalny i Festiwal Kultury Ukraińskiej - relacja 145

jestem zadowolona - piwo było kwaśne i moim zdaniem nienadające się do picia. Korzenne było lepsze, chociaż trochę słodkawe.  Kolejnym zakupem był ciemny chleb - bo tata bardzo lubi, dwa pierogi - z kukurydzą i soczewicą, zwłaszcza ten pierwszy był bardzo ciekawy w smaku. Zaciekawił nas także piróg jaglany, więc i on dołączył do naszych zakupów. Na koniec spróbowałam jeszcze kieliszeczek

Pasja Smaku
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 206

miską, by "odpoczęło". Z ciasta odcinak kawałki i cienko je rozwałkowywać. Za pomocą kieliszka wycinać kółka i nakładać na nie niewielkie ilości farszu. Brzegi uszek zlepiać, jak w przypadku pierogów, a ich rożki sklejać razem. Uszka gotować w osolonej wodzie.  Po ugotowaniu bez problemów można spakować je do woreczków i zamrozić.  insertCookd("9b375052d00d6d75a0c742b7f46b1ea1

Pasja Smaku
Moja Wigilia 923

linki do przepisów/ Barszcz czerwony z uszkami ( przepis na uszka ) Łupcie - gołąbki z kaszą gryczaną ( przepis ) Śledzie w pomidorach ( przepis ) Śledzie w śmietanie Śledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami ( przepis ) Sałatka jarzynowa Sałatka z tuńczykiem Łódeczki z cykorii z łososiem Kompot z suszu Karp smażony Pierniczki ( przepis ) Muffinki keksowe

Pasja Smaku