pierogi - 9320 przepisów (strona:530/622)

No i co, że barszcz z papierka 169

zamian za to zadbałam, aby dodatek do niego nie był sztampowy. Większość osób do barszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 30 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka 2 jajka

bastalena
Dziwne? Ale zjadliwe #1 Ślimak, ślimak pokaż rogi... 178

białego sera na pierogi, ale mam białą kiełbasę i nie zawaham się jej użyć. Nie zawaham się także wpisem tym zainaugurować cyklu "Dziwne? Ale zjadliwe". No właśnie, dziwne połączenie? Na pierwszy rzut oka może i tak. Ale gwarantuję, że zjadliwe. I nawet chce się dokładkę. Początkowo miała być pizza, ale nie chciało mi się zagniatać ciasta. Więc poszłam

bastalena
The Very Hungry Caterpillar 205

parówki 1 jajko 1 łyżka mleka ketchup, majonez ser lub zioła (opcjonalnie do oprószenia) Z ciasta wycięłam prostokąty (na długość kiełbasek). Na środku każdego ułożyłam kiełbaskę, skleiłam jak pieroga i ponacinałam na 7- 8 części (zostawiając ten zwinięty brzeg nieprzeciętym). Następnie każdą część kolejno wykręcałam to w prawo to w lewo, tworząc coś na wzór liścia (tudzież gąsieniczki właśnie

bastalena
Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli 180

Składniki:  na ciasto  300 g semoliny, użyłam De Cecco  3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce  szczypta soli  na farsz  250

Moja smaczna kuchnia
Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym 209

Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym Składniki:  na ciasto:  400 g semoliny, użyłam De Decco  200 ml ciepłej wody  szczypta soli

Moja smaczna kuchnia
1524. Grzebyki z frużeliną malinową 170

marmolada lub dżem [ frużelina malinowa ] Składniki na ciasto posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi na stolnicy posypanej mąką. W miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć 2 razy, odciąć od reszty

Moje domowe kucharzenie
Barszcz czerwony Knorr 195

wersję słodką dodając miód i cynamon..Szczerze mówiąc z cynamonem i miodem nie wiem jakby smakowało ..no , ale widocznie ktoś jada i tak.. Ja barszczyk podałam z pierogami.. Ogólnie rzecz biorąc..barszcz był klarowny o przyjemnych zapachu.. według mnie za dużo było majeranku..ale zjedzony [ tzn.wypity ]ze smakiem..Wiadomo...co zrobione w domu samodzielnie to jest

Moje domowe kucharzenie
Chleb z czekoladą i rodzynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia 184

było przyjemniej Magda  Konwalie w kuchni Małgosia  Akacjowy blog. W podróży i w kuchni Margot  Kuchnia Alicji Marghe  Po prostu Marghe Mimbla  Pierogi ruskie raz Pychciasta  Renata  Forks’N'Canvas Tosia  Smakowity chleb Wiosenka  Eksplozja smaku Wisła  Zapach chleba Zufik  Zufikowo Żabka  Healthy craving Żaneta  Poradniczanka.blogspot.com

Moje domowe kucharzenie
Olej z awokado „Greencado” – zielone dobro dla ciała i podniebienia 127

Delikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Ravioli z grzybami 196

farsz lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić  Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką.  Wrzucać porcjami na osolony wrzątek i gotować 6-8 min.Podawać np.z zeszkloną cebulką

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka z wróżbą 645

rozwałkowujemy dość cienko, w razie potrzeby podsypując blat odrobiną mąki. Wycinamy kółka za pomocą szerokiej szklanki. Na każdym kółeczku układamy złożoną karteczkę z wróżbą i zagniatamy ciasto tak jak pierogi. Ciasteczka układamy na blasze zachowując centymetrowe odstępy. Pieczemy 15-20 minut, pilnując aby się nie zarumieniły. Ewentualnie posypujemy jeszcze cukrem pudrem

Mania Gotowania
Jagodzianki 156

podsypać mąką , aby nam się ciasto nie przyklejało i znowu troszkę wyrobić . Odrywamy po kawałku ciast tworząc kółko  , wsypujemy łyżkę jagód i sklejamy ciasto na pół , tak jak pierogi. Jeśli mamy problem ze sklejeniem się ciasta , należy podsypać troszkę mąką. Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut do momentu ,aż jagodzianki nabiorą pięknego złocisto

Słodkości i nie tylko
Drożdżowe bułeczki z jagodami 606

bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wysypanej mąką

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym 397

dobrej jakości tortellini, bo naprawdę warto. Ja używałam zarówno wersji świeżej jak i tych paczkowanych, które możemy znaleźć w supermarketach obok makaronów.   Moim zdaniem te świeże (pakowane jak pierogi) są jednak smaczniejsze. Polecam !!! Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym         Składniki:   ·        200 g tortellini

Mania Gotowania
Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 248

odtwarzać smak niezapomnianych dań przygotowywanych niegdyś przez moją babcię czy mamę. Kiedy miałam kilka lat, obiady w moim domu robiła babcia, często w kuchni panowały takie dania popisowe jak pierogi z truskawkami, jagodami, serem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy

SMYKWKUCHNI