Kiszona kapusta na zimę. 4528Pora na zimową kapustę. Szatkowaną kapustę można kupić na targu czy w sklepie warzywnym-najlepiej od zaufanego sprzedawcy. SKŁADNIKI: kapusta biała szatkowana-20 kg. marchew tarta 1,5-2 kg. sól około 0,8 kg. (sprawdzić czy woda jest wystarczająco słona) WYKONANIE: Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać z poszatkowaną kapustą i solą- pozostawić na noc, następnego dnia
Kuchnia Beaty
Ryby smażone w zalewie octowej. 243wigilijnym to właśnie te ryby. Zazwyczaj kupuję mintaja amerykańskiego- jest mało oblodzony , dość gruby i bardzo smaczny. SKŁADNIKI: 1kg. mintaja amerykańskiego 3 jajka 3- 4 łyżki mąki bułka tarta przyprawa do ryb sól, pieprz ZALEWA: 1 szklanka octu 10 proc. 4 szklanki wody 3 średnie cebule pokrojone w piórka, 5 liści laurowych 1/2 łyżeczki soli
Kuchnia Beaty
Miodownik. 175równe kawałki, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, blachę o wymiarach ok. 21 c na 29 cm odwracamy smarujemy tłuszczem, posypujemy delikatnie bułką tarta i wyklejamy ciastem, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote), Po upieczeniu zdejmujemy,pieczemy następne. KREM: 8 łyżek kaszy manny
Kuchnia Beaty
Polędwiczki z dorsza. 235dorsza w panierce. Do tego ziemniaczki "księżnej", surówka z kiszonej kapusty i królewski obiad gotowy. SKŁADNIKI: 60 dag. polędwiczek z dorsza 2 jajka 1-2 łyżki mąki bułka tarta 1-2 łyżki oliwy z oliwek kilka kropel limonki, przyprawy: vegeta, sól, pieprz, przyprawa kamis- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, WYKONANIE: rozmrożone polędwiczki osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy
Kuchnia Beaty
Miniszarlotki z malinami. 309położyć malinki zetrzeć ciasto lub posypać kruszonką, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20min. posypać cukrem pudrem i gotowe ! Kolejna "mini tarta " Zamiast musu jabłkowego, smażymy 2 jabłka i 2 duże gruszki z odrobiną cukru i kardamonu. Do wyklejonej ciastem kokilki wkładamy mus, łyżeczkę jagód z cukru, na środek "kulkę
Kuchnia Beaty
Sałatka z jarmużem, dynią i kozim serem 258mniejsze cząstki i układamy na półmisku. Pomidorki suszone, paprykę i kozi ser kroimy w paski i układamy na jarmużu. Układamy grillowaną dynię oraz kurczaka. Posypujemy tartą marchewką. Następnie sałatkę polewamy sosem
Bon Appetit Małgorzaty
Chlebek bananowy 438pieczenia, sodę rozpuścić w soku z cytryny, od razu dodać do masy, wszystko wymieszać widelcem - formę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-175 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka - jeśli po tym czasie patyczek włożony do ciasta jest nadal
Smakołyki Bereniki
Indyjski placek herbaciany 236mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety mielone z marchewką 239może być drobiowe - dla dziecka fajne 1 marchewka 2 czerstwe, a nawet zupełnie suche kajzerki 2-3 szklanki mleka 1 jajko 1 nieduża cebula sól pieprz bułka tarta Zaczynamy od namoczenia kajzerek w mleku. Moczymny tak długo, aż zupełnie rozmokną Mięso przekładamy do salaterki lub naczynia, w którym będziemy mieszać wszystkie składniki Cebulę obieramy i drobno kroimy Marchewkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Topniki jabłkowe 205Ostatnio przesiaduję dużo w internecie w poszukiwaniu nie tylko prostych przepisów na ciasta, ciasteczka, tarty, ale również takich wymyślnych. Szczęściem jest, że znam język francuski :) i mogę dzięki temu szperać również na stronach francuskojęzycznych. Znalazłam sporo fajnych przepisów na desery właśnie na tych stronach, więc tłumacząc je na język polski będzie teraz pewnie więcej takich przepisów na blogu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Orkiszowy chleb z otrębami pszennymi i płatkami jęczmiennymi 213mniejszą ilością wody. Próbujcie Chleb odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut W tym czasie przygotujemy keksówkę. Ja swoją smaruję smalcem domowej roboty i posypuję bułką tartą, też domowej roboty :) Smalec powoduje, że nie trzeba nożem podważać chleba. Wystarczy keksówkę przekręcić do góry nogami i chleb sam wypadnie Przełożyć masę do keksówki i ułożyć ją równo maczając
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Czekoladowa tarta z bananami i orzechową posypką. 186folie spożywczą i wkładamy na 1h do zamrażalnika. W następnym kroku pozostawiamy ciasto w foli i wałkujemy na cienki placek o kształcie naszej formy do tarty. Zdejmujemy folię, przekładamy ciasto do formy, którą nacieramy masłem i posypujemy bułką. Wykładamy ciasto na formę i nakłuwamy je widelcem, boki dolepiamy do formy. Wkładamy do piekarnika na 12 minut
BaRepas
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 166Dzisiaj mam dla was przepis na tartę rabarbarowo jabłkową z bardzo czekoladową pianką. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie, lekko kwaskowate z nutką gorzkiej czekolady. Mam też inne pomysły na desery z wykorzystaniem rabarbaru, ale o tym innym razem. składniki na ciasto: 250 g mąki 65 g drobnego cukru szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki(...)połączą. Gotowe ciasto ułóż na foli spożywczej i uformuj je w placek o średnicy 20 cm i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 30 minut. Natłuść formę do tart. Wyjmij je z lodówki, rozwiń z folii, oprósz lekko mąką. Rozwałkuj ciasto i przenieś na formę, za pomocą widelca ponakłuwaj całość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg) i piecz
noteskulinarnyfiga
Muffinki czekoladowo orzechowe 156kakao. Do drugiego naczynia wlać oliwę, mleko,jajko i zmiksować. Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek dokładnie posmarować masłem i opruszyć bułką tartą lub użyć papilotek. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek ( ja użyłam łyżki do lodów, dzięki temu uzyskałam równe porcje i ładniejszy kształt). Piec w temp. 200 stopni C (termoobieg
noteskulinarnyfiga
Słodkie środy - murzynek z kakaową bitą śmietaną 189między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną, rozrobioną w szklance wody żelatynę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki