tarta - 42848 przepisów (strona:2297/2857)

Lekka surówka z domowym winegretem 126

rzepakowego lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy szczypta soli i pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski przekładamy mix sałat, paprykę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i jabłko trzemy na tarce, ( w zależności od upodobania ja marchewkę tarłam na drobnych oczkach a jabłko na dużych :)) do szklanki wlewamy sok z cytryny, olej lub oliwę, dodajemy musztardę, sól i pieprz

Blog kulinarny S9.PL
Kluski żelazne 89

śmiało mogą konkurować z kluskami śląskimi i kopytkami. Przypominają mi się smaki dzieciństwa. Widzę w obrazach z przeszłości moją już dawno nie żyjącą babcię, siedzącą na niskim stołeczku i trącą ziemniaki. Często gościły u mnie w domu kluski żelazne, zwłaszcza w okresie jesieni . Babcia często podawała je z dynią , której jako dziecko nie cierpiałam. Ale kluski były pyszne zwłaszcza odgrzewane

gotuj ze mną
Ćwikła (buraczki z chrzanem) 140

czasów dzieciństwa pamiętam, jak mój tata jesienią wykopywał chrzan, a później ścierał go na tarce i robił zapas ćwikły w słoiczkach …a każda moja próba pomocy przy tarciu korzeni kończyła się moim płaczem Teraz po latach, do zrobienia takiej ćwikły czasem używam gotowego chrzanu w słoiczkach – wychodzi równie smaczna. Jest świetnym dodatkiem do kanapek, dań obiadowych oraz przekąsek

Kulinarny S.O.S.
Ćwikła (buraczki z chrzanem) 140

czasów dzieciństwa pamiętam, jak mój tata jesienią wykopywał chrzan, a później ścierał go na tarce i robił zapas ćwikły w słoiczkach …a każda moja próba pomocy przy tarciu korzeni kończyła się moim płaczem Teraz po latach, do zrobienia takiej ćwikły czasem używam gotowego chrzanu w słoiczkach – wychodzi równie smaczna. Jest świetnym dodatkiem do kanapek, dań obiadowych oraz przekąsek

Kulinarne S.O.S.
Surówka z kapusty, pora i jabłka 97

jeszcze raz na pół. Następnie kroimy na cienkie paseczki. Kapustę i pora umieszczamy w misce. Ugniatamy, by warzywa nieco zmiękły. Lekko solimy. Odstawiamy na około 20 minut. Obrane jabłko trzemy na dużych oczkach tarki. Łączymy z kapustą i porem. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Smaki Na Talerzu
Babka z ziemniakiem 99

cynamonu 3 łyżeczki cukru waniliowego 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 szklanki mąki 8 łyżek mleka Dodatkowo: 50 g ciemnej czekolady 50 g śmietanki 30% Czekoladę trę na tarce, a ziemniaki przepuszczam przez praskę. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję imbir, cynamon, sól i cukier waniliowy. Całość mieszam. Wbijam po jednym jajku, cały czas

Słodki sentyment
Serniczek walentynkowy 93

śmietany. Nazwałam go walentynkowym z kilku powodów. Po pierwsze jest w kolorze różowym i czerwonym, czyli kolorach walentynkowych. Po drugie ma smak truskawkowy, również kojarzący się z Walentynkami. Po trzecie jest to mała porcja, taka w sam raz dla dwóch osób. A po czwarte jest delikatny i słodki jak to święto. To ciasto jest bardzo proste do wykonania, więc nawet

Waniliowe Improwizacje
Tartaletki na francuskim cieście z zielonymi szparagami, jarmużem i szczypiorkiem 73

różne gramatury ciasta francuskiego. Wszystko zależy od producenta. Jeśli zakupimy ciasto o mniejszej wadze, podzielmy je na 6 kwadratów. Możemy również ciasta nie dzielić, tylko przygotować jedną, dużą prostokątną tartę, wtedy czas pieczenia wydłużmy o dodatkowe 10 minut

Tajemnice Smaku
Sałatka z fasolki szparagowej, groszku i sera fety 84

jednej strony, tej od której rosła na krzaczku. Po pierwsze fasolka wygląda apetyczniej na talerzu, po drugie … ten ogonek na końcu strąka jest delikatny i smaczny, a po trzecie… czasu szkoda. Składniki 500 g fasolki szparagowej 100 g zielonego groszku (mrożony lub świeży) 100 g sera fety lub sera bałkańskiego z mleka koziego 1 szalotka 1/2 łyżeczki nasion

Tajemnice Smaku
Tartaletki z morelami i borówkami 74

Tartaletki  na kruchym kakaowym spodzie z owocowym nadzieniem to świetny pomysł na ciastko “do ręki”. Z tego przepisu możemy przygotować jedną dużą tartę, również z zawijanym brzegiem, ale mniejsze tartaletki są zdecydowanie łatwiejsze do serwowania. Dodatkowo owocowe nadzienie zabezpieczone jest w każdej porcji poprzez zawinięte brzegi. Z podanych proporcji wyszło nam 10 tartaletek. Składniki CIASTO

Tajemnice Smaku
Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem 128

Pesto mieszamy z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na ćwiartki, mini-mozzarellę odsączamy z zalewy. Cukinię myjemy i przepuszczamy przez spiralizer, temperówkę lub trzemy na tarce do julienne. W miseczce wykładamy spaghetti z cukinii, dodajemy kulki mini-mozzarelli, ćwiartki pomidorków. Całość polewamy sosem jogurtowym z pesto, dodajemy listki bazylii,  w razie potrzeby doprawiamy

Tajemnice Smaku
Quiche jajeczna ze szpinakiem i serem 93

formy z ciastem. Dodajemy równomiernie kawałki sera. Kładziemy na wierzch suszone pomidory. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika. Po wystygnięciu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. SUGESTIE Jeśli mamy grubą formę do tart polecam wstawić samo ciasto na kilka minut do piekarnika. Jak się trochę zarumieni wtedy wlewam zawartość naszego dania do środka i piekę dalej. To pozwala upewnić się, że ciasto francuskie

Fleksitarianizm.pl
Jak zrobić rosół 105

przygotować z: kaczki, bażanta, perliczki, przepiórki, królika, a również z gołębi hodowlanych. Pamiętajmy jednak, żeby nie używać mięsa wieprzowego. Niezależnie jakiego mięsa użyjemy, zawsze musi być najlepszej jakości. Po trzecie ważny jest również dobór warzyw. Oczywiście standardowo potrzebujemy tzw. włoszczyzny. Pamiętajmy żeby nie używać zbyt dużo warzyw, ponieważ zdominują smak rosołu. Po czwarte mięso zawsze zalewamy zimną wodą. Nigdy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierożki z ciasta francuskiego z pieczarkami 718

rulon ciasta francuskiego 1 jajko 100 gram sera żółtego przyprawy: sól i pieprz olej lub oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pieczarki kroimy w dość drobną kostkę, ser trzemy na tarce o średnich oczkach bądź kroimy na paseczki jak wygodnie, na patelni podsmażamy na oleju posiekaną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki, pieczarki przyprawiamy solą oraz pieprzem

Blog kulinarny S9.PL

Proponowane wyszukiwania