dodajemy mięso mielone, smażymy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, po usmażeniu ściągamy z gazu, ugotowany i odcedzony ryż mieszamy z warzywami z patelni, ser trzemy na tarce o grubych oczkach, w rondlu/garnku rozpuszczamy masło, mieszając dodajemy mąkę, gdy masło ładnie się połączy z mąką cały czas mieszając aby się nam nie przypaliło wlewamy ciepłe mleko
Blog kulinarny S9.PLłyżkę oleju lub masła cynamon do posypania PRZYGOTOWANIE Czekoladę, miód z łyżką oleju lub masła roztapiamy w małym garnku. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Z trzech bananów robimy papkę za pomocą widelca. W dużej misce przesiewamy mąkę i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao (ten proszek z napoju kakaowego). Wlewamy roztopioną czekoladę
Fleksitarianizm.plmetrów pod ziemią . To miejsce, w którym znajdziecie wywiady z przeróżnymi osobami. Wywiady wyjątkowe, charakteryzuje je ogromna szczerość i przeważnie trudna tematyka. Rafał Gębura zabiera swoich gości na minus trzecie piętro (7 metrów pod ziemią) jednego z warszawskich biurowców. Zaciszna atmosfera podziemnego garażu sprawia, że rozmówcy wyznają prawdę, na którą nie zdobyliby się w telewizyjnym studiu. Ja kanał Rafała poznałam
365 dni dookoła kuchniłyżeczki kurkumy Ryż wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą i opłukujemy. Wodę odsączamy i zalewamy ponownie na jedną minutę i odsączamy. Zalewamy ryż szklanką wody. Wsypujemy przyprawy, a warzywa trzemy na małych oczkach tarki i dodajemy do garnka. Tak przygotowana mieszankę odstawiamy na co najmniej 30 min. Po odstaniu się ryżu, garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na dużym ogniu. Doprowadzamy
PanGotujedodatkiem niewielkiej ilości więzadła (woda, jajko, żółtko). Plastyczność takiej masy, w porównaniu z ciastem glutenowym, jest fatalna, ale o to właśnie chodzi: kruszący się, delikatny materiał do wykładania spodów tart, czy wypiekania ciasteczek, z którym poradzą sobie mleczne ząbki dziecka. Zamienniki masła to: margaryna (zawiera mniej tłuszczu a więcej wody, musimy przeczytać skład naszej margaryny i dostosować ilość tłuszczu
SmartBake.pldłużej ciasto stoi, tym więcej ucieka pęcherzyków gazu, powstałych na skutek aktywacji środków spulchniających. Ciasto nie może czekać, aż piekarnik się nagrzeje. To piekarnik czeka na ciasto. Po trzecie: Ciasto ucierane wkładamy zawsze do dobrze nagrzanego piekarnika , ok. 180*C . W nie nagrzanym piekarniku, tak jak i poza nim, ciasto traci spulchniające pęcherzyki. Ze względu na niską temperaturę ciasto długo
SmartBake.plkształty w zimnym cieście. I tylko delikatnie przekładałam je z miejsca na miejsce, i tylko jeśli na prawdę było to konieczne. Zimne ciasto lepiej trzyma kształt niż ciepłe. Po trzecie – temperatura . Moje osobiste odkrycie, choć jestem pewna, że Ameryki nie odkryłam, już od dawna zastanawiałam się jak robią to inni, że ich pierniki są równe i bez bąbli. Moje
SmartBake.plpieczemy kolejne 15 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciastka, by przestygły i wyschły. W tym czasie mieszamy twaróg z jogurtem. Ogórek i rzodkiewkę trzemy na tarce. Dodajemy do twarogu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ostudzone ptysie przekrawamy w poprzek na dwie części. Wykładamy porcję twarożku, przykrywamy odciętą górą ptysia
Kucharzycacynamonu szczypta kardamonu Sposób wykonania: Ciasteczka przełóż do misy blendera, dodaj do nich masło orzechowe oraz olej kokosowy. Całość zmiksuj aż do połączenia się składników. Keksówkę lub formę na tartę wysmaruj olejem kokosowym. Następnie wyłóż na nią masę ciasteczkową, rozprowadź po całej powierzchni blachy, dociśnij dobrze. Potem przygotuj masę: do misy malaksera włóż tofu odsączone z nadmiaru wody, obrane
365 dni dookoła kuchniCiastka można też wykroić od dowolnej foremki, ale wówczas orzechy umieszczać już na gotowych kształtach. Złociutkie, kruchutkie ciacha z podpieczonymi orzechami, na pewno sięgnięcie po drugie, trzecie... To taki smakołyk, którego siłą jest prostota. Często właśnie to jest wspólną cechą moich ulubionych przepisów. Zapraszamy! #ciastkamaslane #kruchemaslane #ciastkazorzechami #itbmtt #prosteciastka #maslane
I tu będę miała takie teSłodko-kwaśny krem cytrynowy stanowiący nadzienie do wielu deserów np. ciasteczek, tart, naleśników. Ja uwielbiam go za aksamitny orzeźwiający cytrynowy smak i mogę wyjadać prosto ze słoiczka. Kiedyś na blogu pojawił się już przepis na wersję limonkową tego smarowidła, którą możecie znaleźć pod tym linkiem . Składniki: 2 cytryny 2 jajka żółtko 100 g cukru pudru 100 g masła Cytryny wyparzyć
wyzwania kuchennemniejsza cukinia 1 marchewka 2 jajka 1 szklanka mąki kukurydzianej ok. 300 g twarogu chudego Warzywa oczyszczamy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Twaróg miksujemy z jajkami. Następnie dodajemy warzywa, mieszamy. Na koniec partiami dosypujemy mąkę, mieszamy dokładnie, aby masa była jednolita. Placki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu
Kucharzycasłodkości jabłek) 2-3 szczypty cynamonu 1 łyżka masła 1-2 łyżki śmietanki 30% (można pominąć, ale fajnie wzbogaca smak) 1 puszka wiśni w syropie Przygotowanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy nasze starte jabłka, doprawiamy je cynamonem i cukrem. Chwile smażymy, mieszając. Następnie dodajemy nasz ugotowany ryż. Mieszamy i smażymy
Słodkie okruszkiminut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość! Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto i formujemy chlebek. Układamy je w naczyniu lub na blaszce. Ja użyłam do tego ceramicznej formy do tart. Formę/blaszkę lekko posypujemy od spodu mąką. Nacinamy dowolnie chlebek i lekko go też oprószamy mąką z wierzchu. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut, aby ciasto
Słodkie okruszkiłyżka kakao 200 g masła 1 czekolada (ulubiona) Z 400 ml mleka gotuję budyń wg przepisu na opakowaniu. Budyń przykrywam i odstawiam do wystygnięcia. Czekoladę drobno siekam lub trę. Miękkie masło umieszczam w mikserze i dokładnie ucieram na biały puch, następnie powoli dodaję zimny budyń, cały czas ucierając. Na koniec dodaję kakao i jeszcze chwilę miksuję. Wyłączam mikser i wsypują
Słodki sentyment