tarta - 42848 przepisów (strona:1991/2857)

Dukkah – egipska mieszanka przypraw 164

chrupiącą, pikantną skórkę. Jak smakuje i do czego ją używać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny

Karo in the Kitchen
Roladki z szynki z sałatką chrzanową 4958

słoiczki po 180g każdy – masa po odsączeniu) 3 jabłka (ok. 600g) 1 puszka kukurydzy (ok. 285g po odsączeniu) 5 ugotowanych jajek klasa M lub L) 1 mały słoiczek tartego chrzanu (160g lub można dać nieco mniej do smaku, jeśli nie lubicie ostrych potraw) 3 łyżki majonezu (ok. 120g lub 1-2 łyżki więcej dla zrównania smaku chrzanu) 3 łyżki

Kulinarne Przeboje
Smażony kalafior z ajvarem 173

tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki mąki 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka olej do smażenia Sos ajvar: 4 duże papryki czerwone (bądź mix papryk) 1 średni bakłażan 4 ząbki czosnku 1/6 szklanki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki świeżo mielonego

mecooks
Rustykalna szarlotka z figami 114

kolekcję  w przeróżnych rozmiarach i kształtach. Jedne lubię bardziej, inne mniej, ale ostatnio zaprzyjaźniłam się z  formą z falistym brzegiem Delicia Tescoma . Jest idealna do różnego rodzaju tart, czy to wytrawnych czy też słodkich. I ma dwie podstawowe zalety. Pierwsza z nim to powierzchnia non-stick, czyli odporna powłoka antyahezyjna, którą zapobiega przypalaniu. A to oznacza, że koniec(...)część formy, wtedy bez problemu pokroimy ciasto lub po prostu zsuniemy je na talerz nie krusząc go, ani nie uszkadzając przy wyjmowaniu. Tym razem upiekłam w niej rustykalną kruchą tartę z jabłkami i figami z dodatkiem korzennych przypraw.. Mówię Wam, cudowne smaki i aromaty jesieni. Rustykalna szarlotka z figami Czas przygotowania:  6 0  minut + czas chłodzenia

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z prawdziwkami i kapustą 132

suszarki nie zmieściły mi się prawdziwki. Jako, że lubimy krokiety ugotowałam te grzyby co zostały i zrobiłam krokiety z kapustą i prawdziwkami. Panierka była nietypowa bo z bułki tartej i zmiksowanych płatków orkiszowych. Do krokietów obowiązkowo czerwony barszczyk. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
PIZZA WIEJSKA W 30 MINUT 114

Składniki: opakowanie ciasta na pizzę (400 g), średnia laska kiełbasy wiejskiej dobrej jakości, mała papryka czerwona, mała papryka biała, 35 dag pieczarek, mała cebula, łyżka oleju, 30 dag tartego sera żółtego, garść posiekanej natki pietruszki, ketchup, oregano, papryka słodka, pieprz chili cayenne, sól, pieprz. Przygotowanie: Kiełbasę i pieczarki kroję w cienkie plastry, papryki oraz cebulę w kostkę. Pieczarki

JejKuchnia
Pizza o smaku hamburgera 221

płaska łyżka mielonej suszonej cebuli 1 płaska łyżka mielonego suszonego czosnku 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1-2 łyżki zalewy z pikli SKŁADNIKI - pozostałe 1 opakowanie tartego sera mozzarella 2 kule sera mozzarella plasterki pikli sałata lodowa lub rzymska opcjonalnie – jajko do posmarowania i sezam do posypania

Karo in the Kitchen
BURACZKI MARYNOWANE W ZALEWIE OCTOWEJ 821

Moja rodzina bardzo lubi buraczki. W okresie jesiennym przygotowuję ich dość spore ilości tak, by wystarczyło nam na całą zimę, wiosnę i część lata. Zwykle bywają to tradycyjne buraczki tarte , które najczęściej zajadamy do obiadów. Pyszne są zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem cebulki . Bywają także buraczki z dodatkiem cebuli i czosnku . W tym roku poszłam

Smaczne Zdrowe
Dorsz na parze z ziemniakami i kiszoną kapustą 216

roli głównej dorsz, żeby był lekki – przygotowałam go na parze. Został podany na potrawce z ziemniaków i kapusty, do której dla przełamania kwasowości, dodałam słodkich rodzynek i tarte jabłko. Wyszło dość oryginalnie i wyjątkowo smacznie, częstujcie się przepisem. Składniki na 4 porcje : 4 filety dorsza po ok. 100g (może być też inna biała ryba, np. sandacz) 300g ziemniaków

Dietolog
Filet z kurczaka w panierce z krakersów 211

kurczaka w panierce z krakersów z piekarnika . Pieczone stripsy z kurczaka. Aby po upieczeniu mięso kurczaka było soczyste i kruche moczę je kilka godzin w jogurcie. Zamiast bułki tartej czy mąki kukurydzianej wykorzystałam do panierowania zmielone krakersy. To odchudzona wersja stripsów z kurczaka smażonych na patelni. Polecam też upiec filet z kurczaka , to idealna wędlina drobiowa na kanapki. Filet

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety drobiowe w sosie dyniowym 181

opinią w komentarzu. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Pulpety 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 2 kromki chleba 2 łyżki  bułki tartej 1 mała cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia Sos 600 g dyni 1,5 l bulionu mięsnego 1 łyżeczka

O kuchni z uczuciem
Pełnoziarniste tagliatelle z dynią i szałwią 195

porcje): 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 2 szklanki pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido) 3 łyżki masła 1/3 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania gotowego dania 2 szalotki 1/2 papryczki chili kilkanaście listków szałwii sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie

Fitsweet.me
Racuchy z chorizo, oliwkami, serem i sosem meksykańskim 171

klasyczna salsa meksykańska, na którą przepis pojawi się na blogu niedługo. Taki sos można także dostać gotowy w sklepach. Składniki (na ok 12 szt) -100 g chorizo -100 g tartego sera żółtego (u mnie ementaler) -50 g zielonych oliwek bez pestek -1 szkl. mąki pszennej -1 jajko -2/3 szkl. mleka -sól i pieprz -olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie

Zielona Kuchnia
Smażone kanie (czubajki) 135

podgrzybków, maślaków i kilku sztukach prawdziwków. W drodze powrotnej na polanie natknęłam się na rodzinkę czubajek, które również wylądowały w moim koszyku. Z reguły kanie panieruję w jajku i tartej bułce, a później smażę. Tym razem obtoczyłam ją tylko w rozkłóconym jajku. Też było pysznie ! Parę słów o kani Kania, nazywana również czubajką, parasolnikiem lub sową, to grzyb, który

Kulinarne przygody Gatity
KROKIETY BEZGLUTENOWE 143

pieczarek podsmażonej cebulki  oraz podsmażonego mielonego mięsa (drobiowego) po połączeniu składników (po ich ostygnięciu) dodać jajko aby farsz się "zawiązał". Doprawić solą i pierzem. Gotowe. :)) Nie używam bułki tartej, tak przygotowane podgrzewam jeszcze lekko na patelni albo posypuję serem (mozzarellą) i zapiekam w piekarniku do momentu roztopienia się sera

BezglutenowaIzabela

Proponowane wyszukiwania