Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej 50 g orzechów włoskich Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych
Różne smaki w kuchnimielonego chili jabłko starte na papkę (ok 180g) 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki mleka 2 łyżki oliwy z oliwek Pierniki przekładamy do malaksera i miksujemy do powstania konsystencji bułki tartej. Mąkę mieszamy z pokruszonymi piernikami, drożdżami i wszystkimi przyprawami. Mleko i wodę podgrzewamy i zalewamy mąkę. Dodajemy papkę z […] Artykuł Wytrawny piernikowy chleb pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 7 dużych ziemniaków (ugotowanych), 2 kiełbasy śląskie, mała cebula, opakowanie sera pleśniowego (u mnie z ziołami prowansalskimi), 25 dag tartego sera żółtego, 200 g śmietany, jajko, łyżka oleju, sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta gałki muszkatołowej, papryka słodka, curry, szczypta pieprzu cayenne, suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Kiełbasę i cebulę kroję
JejKuchniagulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki
Zasmakuj KuchniPomysł na przepyszne i ekspresowe ciasto na bazie roślinnych składników. Ciasto inspirowane jest przepisami na bananowe babeczki i truskawkową tartę z bloga Kuchnia Via Gusto. Serdecznie zapraszam do odwiedzenia strony Moniki, znajdziecie tam mnóstwo pyszności w bezglutenowej i wegańskiej odsłonie! ZOBACZ CAŁY PRZEPIS KROK PO KROKU NA FILMIKU Przepis na tartę : https://youtu.be/0TJJwouzjRg Przepis na bananowe babeczki
Kuchnia EllieDziś przygotowałam sałatkę z brokułami oraz prażoną cebulką. Bezmięsna sałatka dla każdego. SKŁADNIKI: 1 świeży brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 4ogórki konserwowe 10 dag sera żółtego tartego 2 łyżki prażonej cebulki 2 łyżki prażonego słonecznika 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Brokuła myję, dzielę
Gotowanie Patkipodwójna pierś z kurczaka 1 L bulionu 200 ml mleka kokosowego 2 marchewki 1 duża cebula 100 g pędów bambusa olej do smażenia 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki sól dodatkowo ryż Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w półplasterki
magiczna kuchnia Kasisezonie na talerzach wielu z nas lądują kurkowe pyszności, począwszy od jajecznicy i tarcie, kończąc na kurkowej zupie. Ja dzisiaj mam dla Was bardzo prosty i szybki w wykonaniu sos kurkowo śmietanowy. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg kurek 100 ml śmietanki (najlepiej słodkiej 30%) średnia cebula ząbek czosnku łyżeczka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól do smaku świeża
ChilliJemypieprz do smaku 1/4 szklanki octu szczypta chili do smaku Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem.Następnie oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na rumiano z obydwu stron, jak tradycyjne kotlety które robicie. Cebulę, marchew obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w piórka a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.W
Sama słodycz i szczypta chiliznużyć w misce z wodą, lub zwilżyć mokrymi dłońmi). Mniej więcej na środek arkusza (trochę bliżej siebie, żeby było łatwo zawijać), nakładamy podłużnie farsz (jak przy krokietach) dwie łyżki tartej marchewki, łyżkę białek quinoy, łyżkę czerwonej quinoy, łyżkę pasztetu, łyżkę pieczarek, posypujemy zieleniną. Zawijamy sajgonkę tak, jak krokieta, a następnie zawijamy ją jeszcze raz w drugi zwilżony arkusz (zawsze
Quinoa Raz!średniej piersi z kurczaka 1/2 opakowania śmietany najlepiej 12 % (u mnie 18%) 20 dag pomidorów paprykowych (żółtych i czerwonych) kilka plastrów salami dojrzewającego ok 15 dag sera żółtego tartego 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa ziołowa do drobiu papryka słodka i inne przyprawy wg uznania Przygotowanie: Makaron gotujemy aldente. Pierś kroimy w paski
Kuchnia po mojemukrótszy, a ponadto mięso jest idealnie miękkie. Zachęcam Was do przygotowania gulaszu z szynki wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki i pieczarek. Poniższy gulasz możecie podać z podsmażonymi kopytkami i tartymi buraczkami. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg szynki 150 g pieczarek 1 cebula 2 szklanki wody sól, pieprz ostra papryka 2-3 listki laurowe kilka ziarenek kolorowego
Ugotowaćkurek 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1-1,5 szklanki (250 ml – 375 ml) bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka tartego parmezanu sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kurki dokładnie umyć, osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2) Na rozgrzanej patelni z łyżką masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę
Fitsweet.medzięki połączaniu imbiru, kurkumy, słodkiej papryki oraz liści limonki kafir. Bez problemu kupicie je w sklepach z orientalną żywnością. W wersji z klopsikami do ich przygotowania nie użyłam bułki tartej tylko zmielonych nasion sezamu. Działają tak jak bułka a są o wiele zdrowsze. Do podania już gotowego posiłku podajcie zrumieniony sezam, ma lekko orzechowy smak i będzie się świetnie
Życie ze smakiemSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego indyczego, 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, 100g żurawiny, kilka sztuk dużych rodzynek, 2 jajka, pół suchej bułki, 1-2 łyżki bułki tartej, łyżka oleju, łyżka soli, pieprz masło lub inny tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Suchą bułkę namaczany i odsączamy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy do małej formy keksowej wysmarowanej
Lena Gotuje