Ryba w cieście piwnym - fajna alternatywa dla ryb smażonych w panierce. W zasadzie - tak przygotowana ryba jest o niebo smaczniejsza od tej obtaczanej w bułce tartej czy mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole
Poezja Smaków - blog kulinarnynadaje potrawom charakteru. Świetnie nadaje się na imprezy. SKŁADNIKI 100 g rukoli 100 ml oliwy 1 ząbek czosnku 40 g blanszowanych migdałów / orzeszków pinii / orzechów nerkowca 40 g tartego parmezanu szczypta soli WYKONANIE Rukolę myjemy i dokładnie osuszamy. Migdały lub orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, często mieszając. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Wszystkie składniki
cool and mintyteż coś gryzą…Może nie akurat ciasteczka rozmarynowe, ale też im smakuje Składniki garść orzeszków piniowych garść orzeszków ziemnych 2 łyżeczki suszonego rozmarynu (igiełek) 50 g parmezanu tartego 50 g zimnego masła 50 g oliwy z oliwek 1 jajko 190 g mąki pszennej tortowej garść rodzynek szczypta pieprzu Wykonanie Orzeszki posiekać. Zetrzeć parmezan. Wszystkie składniki umieścić
Raj dla Podniebieniakostkę 1-2 łyżki oleju roślinnego 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 łyżki mąki 1/2 szklanki mleka sól i pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 1/2 szklanki startego na tarce ulubionego sera żółtego 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera brie albo camemberta 4 kromki chleba masło do posmarowania chleba Przygotowanie: Rozgrzej średnią patelnię, wlej
karmelowyzblendowałam a następnie dodałam do niego pulpety i udusiłam. Są dzięki temu zdecydowanie lżejsze niż w smażone. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 2 łyżki bułki tartej cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane oregano, tymianek, bazylia, czerwony pieprz, sól, 3 opakowania pomidorów w puszcze olej Przygotowanie: Mięso, bułkę oraz połowę posiekanej cebulki dokładnie wyrabiamy
Życie ze smakiemopcjonalnie), 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki, 330 g śmietany 30%, łyżka oleju, 2 ząbki czosnku, 500 ml bulionu, oregano, majeranek, ostra papryka, świeżo mielony pieprz, sól, 15 dag tartego sera żółtego. Przygotowanie: Mięso kroję w bardzo cienkie paseczki, czosnek siekam, paprykę w nieduże kawałki. Na oleju podsmażam mięso z dodatkiem czosnku oraz przypraw - soli, oregano, majeranku i papryki
JejKuchniajajka oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrobić ręką na gładką masę. Ewentualnie można dosypać 3-4 łyżki kaszy manny, jeśli masa mięsna wyjdzie zbyt rzadka. Nie dodawać tu bułki tartej! - użycie kaszy manny gwarantuje miękkie klopsiki. Formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego - dłonie najlepiej zmoczyć wodą, wtedy mięso się nie będzie przylepiać. Kulki obtaczać w mace
Grunt to przepis!pozwala dobrze rozpocząć dzień :) 3 porcje: ciasto: 200 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 2 jajka 40 g roztopionego oleju kokosowego (+ odrobina do posmarowania foremek) łyżeczka bułki tartej do wysypania foremek nadzienie: 2 kwaśne jabłka (lub słodkie jeśli wolicie) 3 łyżki puree z dynii łyżka wody łyżka miodu z cynamonem dodatkowo: 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki
Mienta blogCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na gryczane placki z dodatkiem twarogu. Do przygotowania 8 placków będziemy potrzebować: - 1 woreczek kaszy gryczanej - 200 g chudego twarogu - 4 łyżki bułki tartej - 1 jajko - garść posiekanej natki pietruszki - pół łyżeczki kuminu - sól i pieprz do smaku - olej do smażenia 1. Kasze gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Do ugotowanej i odcedzonej kaszy dodajemy
Bez Cebuligulasz w 180⁰C, na kolejne dwie godziny temperaturę zmniejszamy do 170⁰C . Gulasz podajemy w głębokich miskach w towarzystwie purée ziemniaczanego (u mnie z dodatkiem dużej ilości tartej gałki muszkatołowej i prażonej cebulki), mocno posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. SKŁADNIKI 6-8 średnich porcji, z dodatkami 1,2 kg wołowiny na gulasz – karkówka, chuda łopatka, rostbef, zrazowa
Karo in the Kitchenhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 60 dag obranej i bez włókien dyni 1 marchew 1 pietruszka łyżeczka tartego imbiru por (garść) śmietana 1.5 szklanki bulionu sól, pieprz, opcjonalnie sos sojowy Wykonanie: Pora pokroić w plasterki – potrzebujemy około garści, dynię kroimy w małą kostkę, marchew i pietruszkę też
Justa próbuje gotowaćpapryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem i mozzarellą :) Składniki na faszerowane papryki: – 4 papryki – 350 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego – 2 cebulki dymki – 70 g tartej mozzarelli – 100 g ryżu – 1 pomidor – natka pietruszki
Kuchenne WariacjeSkładniki: 4 bułki, 10 dag szynki w kawałku, łyżka masła, oregano Cykoria, curry, odrobina pieprzu cayenne, sól, pieprz, 2 duże jajka, duża garść posiekanej natki pietruszki, 10 dag tartego sera żółtego, 1/2 średniej wielkości papryki czerwonej, 4 łyżki groszku, mały ogórek kiszony. Przygotowanie: Z bułek odcinam wierzch, wydrążam środek. Szynkę kroję w drobną kostkę, podsmażam na maśle z dodatkiem
JejKuchniasaszetki kaszy gryczanej, 2 3/4 szklanki gotowanych pokrojonych grzybów - podgrzybki, 1/4 suchej ciecierzycy, 2 małe marchewki, mała cebula, pietruszka, łyżka posiekanego koperku, łyżka masła, jajko, 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku, 3/4 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy (najlepiej całą noc). Gotujemy w osolonej wodzie ok 30 minut. Kaszę gotujemy o 5 minut dłużej niż jest
Lena Gotujejajkami, przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy pokruszony ser. Na podpieczony spód wykładamy winogrona, po czym wylewamy jajeczną masę. Pieczemy ok 30- 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. tarte możemy piodawać na ciepło i zimno
Szybko Tanio Smacznie