Warstwowy deser bananowo-jeżynowy zrobiłam z pozostałości po tarcie ‘Biedronka’ ;). Tymi nieszczęsnymi resztkami okazała się spora ilość jeżyn! Rozmyślając co z nimi zrobić przypomniałam sobie o książce, którą parę miesięcy kupiłam i która od tamtej pory leżała głęboko w szafie. W książce ‘Zielone koktajle
Słodki PomysłMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 250 g makaronu penne, po 1/2 małej papryki czerwonej, żółtej i zielonej, duża pierś kurczaka, 10 dag tartego sera żółtego, 1/2 większej cebuli, łyżka oleju, 1/2 l mleka, łyżeczka czosnku staropolskiego, sól, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne. Przygotowanie: Kurczaka i cebulę kroję w większą kostkę. Papryki dzielę
JejKuchnia3/4-1szklanki cukru (dałam 0,5 szkl.ksylitolu i 1/4 szkl.cukru trzcinowego) - 3 jajka - 2 i 1/3 szkl. mąki (dałam 370g mąki orkiszowej typ700) - 1 szklanka orzechów laskowych (dałam 3/4 szkl. tartych migdałów- ok.80g) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - ok.30g płatków migdałów - 100g dżemu śliwkowego (dałam domowe powidła ) - cukier puder do oprószenia ciasta (dałam mielony ksylitol ) - szczypta cynamonu Miękkie masło
Smaczne Zdrowebyłam 'zmuszona' do powtórki :-) Składniki -3 białe parzone kiełbasy -500 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry -3 cebule -0,5 l żuru (zakwasu) w butelce -150 g chrzanu sarmackiego (tartego) -3 ząbki czosnku -sól -biały pieprz -3-4 łyżki śmietany 18% -4 jaja ugotowane na twardo -3-4 liście laurowe -ok. 20-30 ml oleju rzepakowego -250 g ziemniaków
Zielona Kuchniapodzielić na pól, jedną część zamrozić, drugą wylepić blachę. 4-5 jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, 2-3 łyżki cukru i 2-3 łyżki bułki tartej – wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Można również: ubić pianę z 4 białek + ½ szklanki cukru + kisiel, wyłożyć na jabłka, a potem zetrzeć ciasto, Piec
Zielona Kuchniawlać białka, doprawić pieprzem, solą i słodką papryką. Gdy białka się już zetną, należy przewrócić omlet na drugą stronę. Na połowę omletu wyłożyć wcześniej usmażone pieczarki i cebulę, posypać tartym parmezanem, następnie złożyć omlet na pół i przykryć pieczarki i cebulę, smażyć jeszcze minutę. Przełożyć całość na talerz, na wierzch położyć pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojony szczypiorek
Delusional Trinerobiłam sajgonki bezmięsne, na dzisiaj wersja z mięsem. Zapraszam, papier ryżowy jest bardzo łatwy w użyciu, nie ma się czego obawiać. Składniki 200 g mielonego mięsa wołowego 50 g tartego sera 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki ketchupu 1/2 dużej papryczki cebuli mała czerwona cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę i papryczkę siekamy w kosteczkę. Podsmażamy razem z mięsem
Delusional Trinemielonego mięsa (użyłam chudej wołowiny) 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku zioła do pizzy po 2 gałązki natki pietruszki i świeżego lubczyku 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 4 łyżki tartego parmezanu sól i pieprz olej do smażenia Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, natrzeć olejem z każdej strony i posolić. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany
Czerwień i błękitCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 Składniki: opakowanie spodu do pizzy (400 g), po kawałku papryki zielonej, czerwonej i żółtej, duża garść tartego sera żółtego, kilka plastrów wędliny, ketchup, oregano, słodka papryka. Przygotowanie: Ciasto rozkładam, większym kieliszkiem wycinam kółka, pozostałe wałkuję, ponownie wycinam kółka - i tak do wykorzystania całego. Paprykę kroję
JejKuchniaformujemy z niego wałek, który ostrym nożem kroimy po skosie. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy. Kopytka możemy podawać z tartym parmezanem lub ze smażonym boczkiem i cebulką
Przysmaki Karolkifrytki z cukinii. Z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Podane z sosem czosnkowym smakują rewelacyjnie. Składniki: 1 średnia cukinia 1 jajo ok 1/2 szklanki bułki tartej 2-3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka Jarzynki szczypta pieprzu Przygotowanie: cukinię myjemy i kroimy w słupki w jednej misce
Gotowanie z pasjąpierś kurczaka, przyprawa kebab-gyros, 1/3 opakowania kukurydzy, dwie większe garści posiekanej kapusty pekińskiej, 3 średnie ogórki konserwowe, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki majonezu, mała garść tartego sera żółtego, mała cebula, łyżka oleju, papryka słodka, mała garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka kroję w większą kostkę, podsmażam przez chwilę na oleju z dodatkiem przyprawy. Osączam na ręczniku papierowym
JejKuchniakulinarne. Dodając przepisy do postów konkursowych, udało mi się zdobyć pierwsze miejsce w edycji I (dzięki rybie na puree z kalafiora) i drugie miejsce w edycji II konkursu (dzięki tarcie ze śliwkami i bezą). Możecie podglądnąć co dodałam, klikając na linki do poszczególnych edycji. Nagrodami kolejno były warsztaty z Witem Szychowskim , znanym jako Pan Tasak i Pawłem Ochmanem, popularnym
Dietologsmakiem – risotto z kurkami. Składniki na 4 (spore) porcje : 200g kurek(może być więcej) 1 litr aromatycznego bulionu (może być warzywny lub drobiowy) 3 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu 1 bardzo drobno pokrojona cebula 300g ryżu do risotto (arborio) 125 ml białego wytrawnego wina sól i pieprz świeża natka pietruszki lub listki tymianku do podania Kurki oczyścić
Dietologchwilę poddusić na nim cebulę po czym dorzucić pieczarki i dusić, aż woda wyparuje z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. 3. Na każdego kotleta wyłożyć pieczarki z cebulką, posypać tartym żółtym serem lub przykryć plasterkiem sera. Całość zapiec w piekarniku przez 15-20 minut w 180st.C. Smacznego
Kuchnia domowa Ani