tarta - 42848 przepisów (strona:1976/2857)

Ryba z frytkami 198

Opis ryba z frytkami: Ryba z frytkami to tradycyjne brytyjskie danie Fish and chips. Danie to składa się ze smażonej ryby (zazwyczaj dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej z dodatkiem frytek. Fish and chips często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę. Zapraszam na przepis na filety z dorsza w pysznej piwnej panierce oraz

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Piątek: Calzone z warzywami 120

lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde calzone: Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka suszonego czosnku Łyżeczka

Niedzielny kucharz
Wtorek: Pęczotto z pieczoną papryką, prażonym jarmużem i chorizo 159

świeżego jarmużu Pół szklanki suchego pęczaku 10 cm kiełbasy chorizo pikantnej Pomidorki koktajlowe 250 g 1 mała cukinia 5 cm kawałek pora Olej lub gęsi smalec Przyprawy 3 łyżki tartego drobno parmezanu Łyżka suszonego estragonu lub tymianku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Włóż papryki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, najlepiej blisko grzałki, żeby mogły się szybko przyrumienić. Krok

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 178

placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane

Niedzielny kucharz
Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami 125

mało) 10 suszonych pomidorów Pesto Garść migdałów Mała garstka rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego

Niedzielny kucharz
Piątek – Makaron w sosie pomidorowym 142

smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 2 puszki całych pomidorów 5 łyżek masła Mała cebula Ząbek czosnku Pół opakowania makaronu spaghetti (my używamy razowego) Pół szklanki tartego parmezanu Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Pomidory wyłóż do rondla, dodaj masło, przekrojoną na pół cebulę i ząbek czosnku. Zacznij podgrzewać, a następnie gotuj na wolnym ogniu 45 minut. Mieszaj

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka z komosą, idealna na lunch do pracy 110

tydzień – co zamiast fast food Składniki: 15 cm chorizo 1/2 szklanki komosy Upieczony mały seler Garść rukoli Ogórek pokrojony w kostkę Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego Łyżka suszonego estragonu Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obieramy selera, kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Niedzielny kucharz
Resztki ze świąt – szarlotka z chleba 149

suchy, czerstwy chleb! Choć trudno w to uwierzyć, chleb jest jednym z najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych w Polsce! Tak jakby z czerstwego pieczywa nie można było zrobić grzanek, bułki tartej albo chlebowego budyniu – szarlotki. Jeśli nie macie jabłek – do tego puddingu możecie wykorzystać inne świeże owoce, dodać owoce suszone lub z mrożonki, polać miodem, syropem klonowym

Niedzielny kucharz
Piątek: Calzone z warzywami i chorizo 4064

lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde calzone: Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka suszonego czosnku Łyżeczka

Niedzielny kucharz
PRZEPIS NA FIT KOTLECIKI Z JAJEK I BROKUŁA 255

porcja to 4 sztuki) Kotleciki są bardzo smaczne, jeśli nie jesteś na diecie, możesz je panierować w bułce tartej i usmażyć na oleju. Idealne dla dzieci i dobry patent na przemycenie warzyw do diety dziecka

SMYKWKUCHNI
Pulpety 179

małym. Skład: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki, 1 jajko, łyżka majeranku, szczypta pieprzu, szczypta soli. Wszystko mieszamy razem w misce, a  dla poprawienia konsystencji dosypujemy bułki tartej. Jak mamy przygotowane mięso, to przed ugotowaniem na niespodziankę możemy je  nadziać, np. groszkiem i marchewką, które fajnie się wkomponują smakowo w pulpetach. Następnie w 2 l wody

chleba naszego
Chrupiące pieczarki z piekarnika. 147

solą i pieprzem. Lekko studzimy. Ser ścieramy na drobnej tarce. Do kapelusza nakładamy łyżeczkę farszu i przykrywamy startym serem.  Następnie panierujemy w mące, jajku a na końcu bułce tartej.  Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 25- 30 min w temp. 210 C. Podajemy  z ulubionym sosem.  Kapelusze możemy także oprószyć solą

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka pizza z tortellini 203

film z przygotowania sałatki Składniki – Sałatka pizza z tortellini Sałatka: 250g tortellini z serem – w mojej ocenie te są najlepsze 150 g kiełbasy peperoni 50-80 g tartego parmezanu – ten w mojej ocenie jest świetny 80 g czarnych oliwek pół papryki żółtej bądź zielonej 200 g pomidorków koktajlowych Sos do sałatki: 4 łyżki octu balsamicznego

Kuchennyviral.pl
Ryba mielona w galarecie 142

łyżki posiekanego koperku  1 łyżeczka soli  1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego  1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 2 płaskie łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej    Rybę rozmrozić, odcisnąć z wody. Zmielić. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.  Na kawałku foli spożywczej rozłożyć masę rybną formując wałek. Zawinąć go w folię a brzegi związać

kulinarnyswiatdomi
Ziemniaki zapiekane w boczku 195

upiekły. Potrzebujemy: kilka sztuk ziemniaków ugotowanych w mundurkach (około 3 szt. na osobę) wędzony boczek – długie plastry, około 2 plastry na ziemniak 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka chrzanu tartego szczyptę cukru, soli, pieprzu szczypiorek lub koperek. Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ugotowane ziemniaki owijamy szczelnie boczkiem, nie solimy, bo boczek ma swoją słoność. Owinięte ziemniaki układamy

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania