Proste, smaczne i popularne danie z baru mlecznego. -- Skład: jajka gotowane 9 szt., jajka surowe 2 szt., pęczek koperku, cebula,5 łyżek bułki tartej i 4 łyżki bułki do panierowania, szczypta soli i szczypta pieprzu, tłuszcz do usmażenia. Jajka rozdrabniamy krajalnicą w dwie strony i potem dokładniej nożem. -- Do pokrojonych jajek dodajemy bułkę, koperek, zeszkloną cebulkę, sól, pieprz, jajka
chleba naszegokabanosa. 4 jajka ugotowane na twardo 130 gr kukurydzy z puszki 180 gr kabanosa (użyłam klasycznego wieprzowego) 4 połówki papryki marynowanej 3 średnie ogórki kiszone 70 gr grubo tartego sera żółtego Sos: szczypta pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki soli 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki majonezu świeżo krojony koperek Sałatka z kabanosa Jak przygotować sałatkę z kabanosa. Jajka ugotować
mecookspiersi z kurczaka 300 g makaronu świderki 1 mała cukinia 150 g świeżego szpinaku 7-8 pomidorów suszonych. 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2-3 łyżki tartego parmezanu pieprz sól mieszanka ziół śródziemnomorskich Wykonanie: Piersi oczyścić i pokroić w bardzo cieniutkie paseczki lub w kostkę, doprawić i podsmażyć. Makaron ugotować al dente. Cukinię pokroić w cieniutkie
Pysznie & Pięknierozpuszczonego masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -6 plastrów boczku wędzonego -4 łyżki musztardy -2 łyżki musztardy francuskiej (ziarenkowej) -2 cebule -6 łyżki oleju -50 g tartego sera żółtego -sól i pieprz Przygotowanie Mąkę, jajko, mleko, masło, proszek i sól umieścić w misce. Zmiksować. Odstawić na 15 minut i ponownie zamieszać. Na patelni rozgrzać 4 łyżki
Zielona Kuchniaduża garść, suszonych grzybów 500 ml zakwasu lub koncentratu żytniego cztery kawałki surowej białej kiełbasy 200 g boczku, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki tartego chrzanu 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 1/2 szklanki śmietanki 36% 1-2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku jajka ugotowane na twardo do podania Przygotowanie: W małym rondelku
karmelowyżółtka 120ml soku z cytryny skórka z 1 cytryny Beza włoska opalana: 250g cukru 60ml wody 3 białka Dekoracja: 1 cytryna Wykonanie: 1. Spód: Herbatniki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać rozpuszczone w kąpieli wodnej cukierki czekoladowe, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Masa serowo-cytrynowa
Szalona Kuchnia Ewelinycukru 3/4 szklanki mąki tortowej (pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 460 g masy krówkowej Kajmak (Bakalland) 120 g kremu tortowego - smak śmietankowy (Delecta) 350 ml mleka 2 łyżki tartych orzechów laskowych 4 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Mąkę i skrobię przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami po łyżce
Alutka-Gotujeoregano i bazylię. Mieszamy. 8. Następnie siekamy garść umytych świeżych liści bazylii. 9. Makaron gotujemy jak zwykle. 10. Na końcu dodajemy posiekaną świeżą bazylię. I danie jest gotowe. Posypujemy tartym serem grana padano. Zapraszam na filmik z gotowania
Kawa z mlekiemformując kotleciki. 7. Następnie panierujemy je w mące jaglanej. Do panierowania można użyć również innej wypróbowanej mąki. Ja preferuję mąkę jaglaną, która dla mnie jest idealnym, bezglutenowym zastępnikiem bułki tartej 8. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę, aż będą rumiane. 9. Po usmażeniu warto przełożyć je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się
Okiem Blondynki by McBlondipęczak i surówką do wyboru. Zapraszam. Składniki na 3 porcje : 350g filet pstrąga łososiowego (ze skórą) 3 suszone pomidory w oleju 1 łyżka oleju (zalewy) z suszonych pomidorów 25g tartych lub mielonych orzechów włoskich 9 zielonych oliwek 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki łyżeczka soku cytryny sól i świeżo mielony pieprz Dodatki: 90g kaszy pęczak surówka z kalafiora
DietologMoje oczy uwielbiają kolor czerwonej kapusty, mój brzuch kocha jej smak, kiszona smakuje wybornie a w tych kotlecikach jest rewelacyjna. Polecam spróbujcie z chrzanem świeżo tartym lub ze słoika, smak niezapomniany i wrócicie nie raz nie dwa do tych smakołyków. Kotleciki z czerwonej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielekko ostry posmak. Jeśli nie próbowaliście go na surowo, czas nadrobić zaległości. Jako dziecko nie znosiłam kalafiora. Zmieniło się to, gdy odkryłam, że tak na prawdę nie lubię bułki tartej zasmażanej z masłem, którą kalafior był polewany. Kiedy odkryłam kalafiora „saute”, nasza miłość rozkwitła. Uwielbiam go na wiele sposobów, w tym też na surowo. Czasem zdarza
Dietologspróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i może stanowić świetną alternatywę do klasycznego barszczu białego. Nie obawiajcie się tego, że będziecie musieli ścierać chrzan… skorzystamy z gotowego tartego chrzanu. Pamiętajcie tylko aby przed zakupem dokładnie sprawdzić jego skład, aby był tylko … chrzan :) Składniki 3-4 łyżeczki chrzanu 1 cebula 400g wędzonych żeberek 2 l bulionu warzywnego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tarce mała szczypta płatków chili lub ostrej papryki w proszku 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki sól 2 łodyżki świeżej bazylii z listkami 10 g masła 1/3 szklanki tartego parmezanu 250 g makaronu spaghetti WYKONANIE Na średniej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na małym ogniu, często mieszając przez około 10 minut (nie rumienimy). Dodajemy starty czosnek
cool and mintysztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy cukier puder i następnie kisiel. Układamy ciasto warstwami: Na spód posmarowanej masłem blaszki wykładamy jasne ciasto, które smarujemy dżemem. Na marmoladę trzemy połowę ciemnego ciasta wyjętego z zamrażarki. Na ciasto wykładamy masę serową. Na ser wykładamy pianę, a na pianę trzemy pozostałe ciemne ciasto. Sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni
Poezja Smaków - blog kulinarny