tarta - 42848 przepisów (strona:1965/2857)

,,Wielkanocny żurek w chlebie’’ 354

wcześniej 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 4 suszone borowiki 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania zakwasu na żur: Do dużego garnka wsypujemy mąkę i zalewamy ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskamy gładką

Podróż w kulinaria
Odchudzony żurek wielkanocny na kaszy gryczanej 161

bulionem, ciągle przy tym mieszając. Dodaj majeranek, pieprz i sól i gotuj przez kolejne 5 minut. Oczywiście żurek podawaj z jajkiem na twardo, możesz też dodać mały kleks z tartego chrzanu lub udekorować koperkiem. Składniki na 4 porcje 250 ml zakwasu na żur z kaszy gryczanej ( przepis tutaj ) 1 l bulionu warzywnego 100 g suszonych borowików 1 duża cebula

Eat me! Fit me!
Puree ziemniaczane z chrzanem / Creamy horseradish potato puree 162

chrzanem (4-5 porcji) Składniki: 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę (ok 2 cm) 100 ml śmietanki 36% 4 duże łyżki masła 2 duże łyżki tartego chrzanu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włóż ziemniaki do garnka z zimną i osoloną wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 15-20 minut do miękkości

karmelowy
Wtorek: Pęczotto primavera 135

płyn wrzuć do rondla zimne masło,pokrojone na małe kawałki i szybko wmieszaj w kaszę, żeby w połączeniu z płynem zmieniło się w aksamitny, maślany sos. Dodaj pół szklanki tartego parmezanu, wmieszaj w kaszę. Dodaj do kaszotto blanszowane warzywai cukinię. Wymieszaj i podawaj. Smacznego! Artykuł Wtorek: Pęczotto primavera pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
wiosenne kotleciki z warzywami 162

kukurydzy odsączona z wody 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej trochę żółtego sera przygotowanie wszystkie składniki dajemy do miski doprawiamy przyprawami ,gdy masa jest za rzadka dajemy trochę bułki tartej wymieszać i smażymy małe kotleciki

Moje Wyroby
Jajka faszerowane z czarnymi oliwkami i parmezanem 160

włoskim. Po więcej przepisów na wielkanocne jajka, przystawki i sałatki zapraszam odsyłam do zakładki w bocznej szpalcie bloga Jajka, sałatki, przekąski . Składniki: 6-7 jajek 2 łyżki drobno tartego parmezanu ok. 10 posiekanych czarnych oliwek (dodałam już posiekane w plasterki) 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku sól i piepr z Jajka ugotować na twardo

Czerwień i błękit
JAJKA FASZEROWANE Z CHRZANEM I PASZTETEM Z KRÓLIKA 244

jajek, ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek 1 puszka dobrego pasztetu z królika (ok.20 dag) 20 dag małych pieczarek, drobno pokrojonych 1 czerwona cebula, drobno posiekana 3 łyżki tartego chrzanu  3 łyżki gęstej śmietany kawałek czerwonej papryki, pokrojony w drobną kostkę sól i pieprz do smaku zielenina do dekoracji sos do jajek: 1 szklanka majonezu 1/2 szklanki gęstej

Moja Książka Kucharska
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWO-ŚMIETANOWYM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 241

smakuje, ale i wygląda pięknie Składniki: 600 g białej kiełbasy parzonej ( u mnie 6 sztuk po ok 100 g) 150 g cebuli 300 ml śmietany 30% 100 g chrzanu tartego lub 100 g gotowego ze słoiczka (patrz na skład!) 100 g papryki czerwonej 4 ząbki czosnku lub czosnek granulowany sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka słodka majeranek

Ola la LCHF
Marchewka z chrzanem 143

Prosta surówka obiadowa z marchewki i chrzanu. Bardzo szybko się ją przygotowuje. Dobrze smakuje do dań mięsnych. 2 spore marchewki 1 łyżka gęstej śmietany 18% pół łyżki tartego chrzanu (konserwowego) pieprz Marchew zetrzeć na grubej tarce lub pół na pół, na grubej i średniej. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać

Praktyczna pl
PIZZERINKI RAZOWE Z DUSZONĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI 151

Sól i pieprz do smaku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Olej rzepakowy Dodatkowo Ulubiony sos Rukola Kasza manna Olej rzepakowy Koncentrat pomidorowy 10 dag sera żółtego tartego   PRZYGOTOWANIE:  Składniki ciasta łącze ze sobą a następnie odstawiam pod przykryciem np. bawełnianej ściereczki do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.  Międzyczasie przygotowuję farsz.  Cebulę obieramy

Gotowanie Patki
Wielkanocna zupa chrzanowa 123

Najlepiej smakuje kiedy przygotujecie ją na bazie świeżego chrzanu, jednak jeśli zdecydujecie się chrzan ze słoiczka to zdecydowanie kupcie ten dobrej jakości. Składniki: 1,5 l domowego bulionu słoiczek tartego chrzanu 2 łyżki śmietany 2 marchewki, pokrojone w małą kosteczkę 1 pietruszka, pokrojona w kosteczkę 10 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kosteczkę sól, pieprz, majeranek suszony listek laurowy

Życie ze smakiem
Poniedziałek: Orecchiette z pomidorkami Jamiego Oliviera 170

pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce 1 filecik anchois (opcjonalnie, ale dobrze jest go dodać) 4 łyżki dobrej oliwy 4 łyżki tartego parmezanu 1 suszona papryczka chili lub mała świeża Mały pęczek pietruszki drobno posiekany Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę na makaron, posól (kopiasta łyżeczka soli). Ugotuj makaron

Niedzielny kucharz
Bułeczki drożdżowe z pomidorami 173

drożdży jajko 250 g mąki (ja użyłam razowej) pół szklanki letniego mleka duża łyżka roztopionego masła pomidorki  koktajlowe zioła prowansalskie 100 ml śmietany creme fraiche 100 g tartego sera gouda Bułeczki drożdżowe z pomidorami wykonanie: Z drożdży, letniego mleka, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy rozczyn, odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito

Delusional Trine
Orecchiette ze świeżymi pomidorkami – super przepis na sałatkę makaronową 175

pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce 1 filecik anchois (opcjonalnie, ale dobrze jest go dodać) 4 łyżki dobrej oliwy 4 łyżki tartego parmezanu 1 suszona papryczka chili lub mała świeża Mały pęczek pietruszki drobno posiekany Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę na makaron, posól (kopiasta łyżeczka soli). Ugotuj makaron

Niedzielny kucharz
Pomysł na sałatkę: Panzanella z pieczonymi warzywami 149

Wymieszaj. Dodaj do misy dużą garść sałaty, polej całość 4 łyżkami dobrej oliwy, jedną łyżką octu balsamicznego i dokładnie wymieszaj całość. Posól i popierz do smaku, dodaj dwie łyżki tartego parmezanu i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj od razu. Buon appetito! Artykuł Pomysł na sałatkę: Panzanella z pieczonymi warzywami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania