tarta - 42848 przepisów (strona:1677/2857)

Babka jogurtowa 216

Jajka utrzeć z cukrem Do utartej masy dodać stopniowo olej i jogurt na przemian - ucierać Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia- ucierać Wlać do natłuszczonej foremki wysypanej bułką tartą Piec około 1 godz. w temp. 180 *C Do niewielkiej części pozostawionej masy można dodać płaską łyżkę kakao, utrzeć dokładnie i wylać na wierzch i po środku ciasta. Wtedy

Proste Potrawy
Babka z herbatą Earl grey 196

sitku grudki wyrzucamy. Dodajemy mleko oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujmy mąką lub bułką tartą. Napełniamy foremkę i pieczemy w temperaturze 160 st. przez 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy

Kolizje Smaków
Babka śniadaniowa (tania) 208

ciasto będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut.  Gdy ciasto podrośnie, przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub mąką krupczatką. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-60 minut. Po 40 minutach najlepiej sprawdzać patyczkiem czy babka

bistro mama
Babka "Rafaello" 394

proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Nadal ubijając do masy jajecznej naprzemiennie dodaję mleko oraz mąkę z dodatkami. Mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka serowa z pomarańczą 1681

pieczenia i chwilę mieszać mikserem. Na końcu dodać obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą.Przelać ciasto. Piec w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka ( około 50 minut ) . Po przestygnięciu polukrować . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ucierana szarlotka 305

ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Na ciasto wyłożyć obrane i starte na grubej tarce jabłka. Posypać je lekko cukrem i cynamonem. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta. Piec w 180 stopniach

kuchcikownia
BABKA Z MAJONEZEM 252

puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół przez 55 minut. Wyciągamay babkę z formy i studzimy chwilkę, następnie wyciągamy ją na talerz .  I polewamy

Z Kuchni Do Kuchni
BABKA PIEGUSKA 254

jajka. Miksujemy.Pomały wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dolewamy mleko, wsypujemy mak, mieszamy łyżką,do dokładnego wymieszania składników. Formę smarujemy masę, oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto, pieczemy do suchego patyczka ok 40 minut

Z Majeczką w kuchni
Zebra, babka ucierana 335

ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao. 3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza manną lub bułką tartą. Ciasto po łyżce nakładamy na przemian, jasne - ciemne, aż do wykończenia składników.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 50 minut

Apetyczna babeczka
Pasztet z perliczki 228

cebulą. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i  mielonym imbirem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić jeśli trzeba dodając wywar z boczku. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką tarta,  dno każdej wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki , lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu , przykryć

Stare Gary
Babka piaskowa dwukolorowa 226

małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka ok. 50 minut. Po ostudzeniu dekorujemy mleczną czekoladą

Aga w kuchni
Keks 369

pieczenia. Wlać mleko i całość dokładnie wymieszać następnie dodać ubite białka delikatnie mieszając. Na koniec dodać bakalie oprószone mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą podłużnej blaszki. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypać cukrem mączką lub polać lukrem. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Ciasto z olejem 336

warto. Do ubitej masy, ciągle ubijając dodaj stopniowo olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.   Połowę ciasta wylej do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, a drugą wymieszaj z przesianym kakao. Wylej na białą masę i wymieszaj widelcem lub łopatką, powstanie wtedy marmurkowy wzorek. Piecz w 190° góra-dół przez około 45 minut

Pasje Jolki
Babka szafranowo – cytrynowa 420

roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać mleko z szafranem i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Lukier: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby

Oryginalny smak
Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82 198

dzień dodajemy mąkę, ekstrakt, skórkę i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa, jeśli tradycyjna należy ja posmarować masłem i posypać bułką tartą). Odstawiamy babę do wyrośnięcia na ok godzinę. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po wyjęciu z formy studzimy na kratce. Składniki lukru podgrzewamy w kąpieli

Dzieje kuchennej Wiewióry