tarta - 42848 przepisów (strona:1684/2857)

Czekoladowo-malinowa tarta naleśnikowa 163

będzie to blady świt. Zdążymy i my się wyspać. Możemy też usmażyć naleśniki poprzedniego dnia i wstawić je pod przykryciem do lodówki. Skróci to znacznie czas przygotowania tarty. Czytaj więcej

Wiem co jem
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 145

stać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego lub mrożonego. Bardziej ambitni mogą

Wiem co jem
Jajko faszerowane galaretką z dodatkiem szynki i koperku 202

konserwowa kawałek marchewki z rosołu świeży koperek rosół z kurczaka żelatyna w ilości 2 łyżeczki na 1 szklankę płynu kiełki do przybrania – u mnie brokuła jogurt bałkański chrzan tarty ze słoiczka sól pieprz Galaretka w jajkach Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, odlałam, całkowicie wystudziłam w zimnej wodzie. Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy napęczniała rozpuściłam

Kuchenne zapiski Edyty
Schabowe troszkę inaczej, czyli gotowanie z przeszkodami 141

temacie pewne podejrzenia), więc zamiast roladek postanowiłam przyrządzić kotlety. Wyjęłam mięsko z pojemnika, na patelni rozgrzałam olej, białka roztrzepałam tak, aby powstała piana, sięgnęłam po pojemnik z bułką tartą, a tu… pusto. Z furią przegrzebałam szafkę w poszukiwaniu czegoś na zastępstwo i wyciągnęłam płatki kukurydziane (których też nie było zbyt wiele). Ponieważ olej był rozgrzany i uznałam

Kuchenne zapiski Edyty
Deserowa zapiekanka bułkowa z jabłkami 142

bardziej, ze rodzina dość często zostawia mnie z większą ilością czerstwego pieczywa, a to smaczny pomysł na jego zagospodarowanie. Na drugi raz nie posypię jednak wierzchu bułką tartą, bo okazało się to zupełnie niepotrzebne. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z pieczarkami 254

podzielić się przepisem :) Zapraszam na kruchy placek z lekko pikantnym nadzieniem. Główne składniki to pieczarki i natka pietruszki, ale istotną rolę odgrywa również tymianek, który rewelacyjnie uzupełnia smak tarty. Spróbujcie koniecznie - pychota. Składniki (na formę o śr. 28 cm): Ciasto kruche: 250 g mąki pół łyżeczki soli  150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka zimnego mleka

Domowa Cookierenka Agi
Pieczony omlet ze szparagami 106

foremkach i posypać pokruszoną fetą. 5. W miseczce roztrzepać jajka razem z przyprawami i serkiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i przelać masę do foremek. 6. Mini tarty wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. Podawać na ciepło. Źródło/ Inspiracja: stokolorowkuchni.blox.pl

Domowa Cookierenka Agi
Waflowa rolada z kaszą jaglaną, czyli zdrowsza wersja salcesonu :) 236

cukru, za to ze zdrową kaszą jaglaną i bakaliami. Przyjemność bez wyrzeczeń :) Przepis na nadzienie może się wydawać znajomy, bo już go kiedyś prezentowałam, z tymże w formie tarty . A Ty którą wersję wybierzesz? :) Składniki (na dwie rolady 2-waflowe lub jedną 3-waflową): 3-4 wafle tortowe (użyłam tych ) 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody

Domowa Cookierenka Agi
.941. przyszedł na mnie czas 137

owsianka na mleku sojowym z tartą pietruszką w słoiku po domowej tahini, podana z tahini~ Ponieważ tahini zakryło cały wierzch mam dla Was zdjęcie owsianki, która nie zmieściła się do słoiczka i zjadłam ją z garnuszka :D Dziękuję za kciuki i wszystkie miłe słowa wczoraj ;) Co do konkursu - przygotowałam dokładnie to, co wczoraj dodałam jako śniadanie ;) Jedynie jeszcze

breakfast of dreams
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 123

godzinę do wyrośnięcia. Śliwki przekrawamy na cztery części.  Blachę o wym. 30 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry. Odstawiamy na pół. godziny. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do tzw. suchego patyczka

chili & sugar
ciasto drożdżowe bez wyrastania (!!!) z konfiturą. na żółtkach 165

mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. ~120g konfitury z czerwonej porzeczki ~40g mąki ~20g masła ~czubata łyżka cukru Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą / wyłożonej papierem do pieczenia / silikonowej (u mnie trzecia opcja) i rozprowadzamy w niej równomiernie. Wierzch smarujemy konfiturą. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Wkładamy ciasto

chili & sugar
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 197

mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Na koniec dodajemy śliwki i ponownie delikatnie mieszamy je z ciastem. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia/posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/silikonowej (ja użyłam silikonowej), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrajamy ciasto

chili & sugar
tradycyjny sernik krakowski 164

wkładamy z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na wymiary blachy i przenosimy do niej ciasto (wcześniej wykładamy blachę papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą). Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C, pieczemy ok. 20-25 minut, do zezłocenia. W tym czasie przygotowujemy masę serową. składniki w temperaturze pokojowej

chili & sugar
Babka kukurydziana 90

leży i nie czeka zbyt długo :) Wszystko mieszamy mikserem dotąd aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie przekładamy je do keksówki dokładnie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut. Najlepiej po godzinie wbić patyczek w ciasto i sprawdzić jak się sprawy mają

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch 97

pojemności 2,6 litra. Ja miałem taką małą, znacznie mniejszą, więc oprócz tej formy wypełniłem ciastem jeszcze keksówkę. Ale po kolei. Jak już nasmarujemy formę to wysypujemy ją tartą bułką lub po prostu mąką. A jeśli chcemy żeby było bezglutenowo to wysypujemy zmielonymi migdałami bez skórki. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania