tarta - 42848 przepisów (strona:1685/2857)

Tarta z jabłkami i bezą na herbatnikach czyniona. 212

laskowe, migdały i włoskie) -4 łyżki cukru pudru -dwie łyżki budyniu śmietankowego Herbatniki kruszymy. Na porcję do spodu dodajemy masło i 3 żółtka i zagniatamy ciasto. Naczynie do tarty smarujemy masłem i przekładamy ciasto na spód, dociskając na brzegach i spodzie, tak by było zwarte. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny (by nie zbrązowiały), układamy na spodzie, posypujemy

BaRepas
Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance. 221

ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę z cytryny i znów wyrobić ciasto . Przełożyć je do babkowej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy formy . Odstawić do czasu az ciasto wyrośnie do 3/4 formy. Piekarnik nagrzać do 220'C ,Wstawić blachę z ciastem i zmniejszyć temperaturę

Malinowa Kawiarenka
BABKA PARZONA WANILIOWA 436

roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksujemy. Dodajemy cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Masę wlewamy do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Masa powinna sięgać do połowy formy , gdyż znacznie rośnie. Wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 25minut , a następnie obniżamy temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut

Ostra na Słodko
Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami 217

miękkie masło i żółtka. Doprawiamy dość solidnie solą i pieprzem. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy  bułką tartą - przekładamy masę, wyrównujemy wierzch łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Babka błyskawiczna mojej mamy 1011

dodać bakalie lub podzielić ciasto i do jednej mniejszej części dodać kakao. Pieczemy w formie na babkę lub w keksówce wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. W piekarniku nagrzanym do 160-170 st. C piec przez ok. godzinę (do suchego patyczka). Kategoria: Ciasta , WIelkanoc

kuchcikownia
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 270

ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić

Grunt to przepis!
Kantyczka 271

dodajemy : I miseczka - 1/2 szkl maku II miseczka - 2 łyżki kakao III miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąki  Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao  2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku  5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam

charlotte gotuje
Cytrynowa babka z makiem 268

wszystko razem wymieszać.  Do drugiej miski przełożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać z makiem. Formę do babki  (średnica 21 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Obie masy nakładać do formy na zmianę.  Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec babkę ok 60 minut.  Lukier - białko z jajka ucierać z cukrem pudrem i sokiem

pink envelope
Mięsiste kotlety z Selera 212

selerowych to serdecznie polecam :) Składniki: 1 duży seler (w zależności od ilości osób, na 1 osobę liczymy około 2-3 plastrów selera) 1 łyżeczka soli 1 jajko Bułka tarta Olej lub tłuszcz do smażenia Seler obieramy i kroimy w plastry grubości około 1cm.Następnie plastry selera zalewamy gorącą wodą i od momentu zawrzenia gotujemy około 5 minut. Jeśli

Smakowy Raj
Delikatna Wuzetka, czyli czekoladowe ciasto pod puszystą pierzynką z bitej śmietanki :) 440

moim ciastku niewidoczny pomarańczowy). Ubijamy śmietankę zgodnie z przepisem na śmietan - fixie, a następnie przekładamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy. Gotowe ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi lub tartą czekoladą i wstawiamy do lodówki, aby wychłodło. Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width

Smakowy Raj
Apfelkuche, czyli orzeźwiający i delikatny niemiecki jabłecznik :) 197

ciasto: Miękką margarynę miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny i stopniowo mąkę. Do małej blaszki, bądź tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, przekładamy 2/3 ciasta, równo rozsmarowujemy, następnie dodajemy lekko płynne nadzienie jabłkowe. Całość pokrywamy resztą ciasta i pieczemy w temperaturze 175°C, około 45 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem

Smakowy Raj
Zebra tradycyjna 367

Całość ciasta dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Każdą z części dobrze jeszcze raz mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, a następnie robimy łyżką naprzemiennie pasy, raz biały, raz czarny. Najlepiej jest do każdego koloru mieć osobną łyżkę. Gdy dno blaszki jest już pełne, możemy lać ciastem po dłuższych

Smakowy Raj
Babka piaskowa z skórką cytrynową 203

masy na przemian z wymieszanymi mąkami i mieszamy. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy około 90% masy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki. Do reszty ciasta dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i wykładamy łyżką przez środek ciasta, tworząc pasek. Babkę piaskową pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C * jeśli nie lubisz kakao

Smakowy Raj
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 173

czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy

Smakowy Raj
Zakręcony małpowy sernik, czyli sernik z nutą czekolady na kruchym kakaowym spodzie 207

białka 80g czekolady Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, kakao, proszkiem do pieczenia i mąką. Gotową masą wyklejamy spód i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki do tarty o średnicy 28cm. Twaróg, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy razem mikserem. Gdy dobrze się połączą dodajemy budyń. Osobno ubijamy na sztywną pianę białka i całość razem łączymy, delikatnie mieszając

Smakowy Raj