tarta - 42848 przepisów (strona:1683/2857)

Suflet czekoladowy z truskawkami 207

chwilę, aż się rozpuści. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną masę czekoladową, dokładnie wymieszać.  Ciasto rozlać do 4 natłuszczonych i wysypanych bułką tartą kokilek.  Piec około 15 minut w temp. 180st.  Podawać ze świeżymi truskawkami ułożonymi na środku każdego sufletu

Z miłości do słodkości
Roladki indycze z zielonymi szparagami 195

podzielić je na pół. Ułożyć szparagi na mięsie i zwinąć jak roladki.  Smażyć na oleju do zarumienienia się mięska. Podawać z młodymi ziemniaczkami okraszonymi masełkiem z bułką tartą. Oczywiście z świeżym koperkiem :D Smacznego

MarciochaKucharzy
Kotlet góralski 893

marynowana 2 kawałki czerwonej papryki marynowanej (pokrojone w kostkę) kilka plastrów szynki gotowanej (pokrojonej w kostkę) 2 plastry ananasa (pokrojone w kostkę) sól, pieprz, curry jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Kiedy zobaczyłam zdjęcie z tym daniem - bez wahania stwierdziłam, że muszę je zrobić. Musicie przyznać, że wygląda super :) Co prawda - nie mam pojęcia, dlaczego on jest

Świat Domowej Kuchni
smażone boczniaki a la schabowe 171

używam do makaronów oraz kasz. Tak czy inaczej boczniaki są mega PYSZNE. Polecam je każdemu kto jeszcze nie próbował!!!   Składniki: boczniaki jajko bułka tarta mąka pieprz i sól (opcjonalnie papryka słodka) Wykonanie:   Kapelusze boczniaków myjemy i suszymy (można pokroić w paski). Przyprawiamy. Obtaczamy z obu stron w kolejno:mące, jajku i bułce

Lubczyk i Wanilia
Roladki ze schabu 147

przygotować na 100 różnych sposobów. Dziś zaprezentuję Wam roladki z duszonymi pieczarkami. Smacznego!!! Składniki: 1 kg schabu, 0,5 kg pieczarek, 3 cebule, natka pietruszki, sól, pieprz, bułka tarta, 2 jajka, masło Wykonanie: Pieczarki i cebulę dusimy na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec duszenia dodajemy natkę pietruszki. Schab kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy, przyprawiamy solą

Passion of Cooking
Gruszka 114

można wykorzystać na różne sposoby, dlatego też w najbliższym czasie zamieszczę kilka potraw czy też słodkości zawierających właśnie gruszeczki. Będą to między innymi gruszka zapiekana w sosie miodowym, tarta, muffinki czy danie mięsne z gruszkami

Kuchenne Wariacje
Cytrynowa babka piaskowa 159

roztopioną margarynę, dorzucamy starta skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę oraz wlewamy wyciśnięty sok. Jeżeli nasza foremka nie jest teflonowa bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez 50 minut (piekarnik bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze a następnie ostygnie, posypujemy je cukrem

Kuchenne Wariacje
Bułeczki czekoladowo – cynamonowe 146

Zawijamy ciasto od dłuższego boku. Następnie tak zwinięte ciasto tniemy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 6 centymetrów. Tak pocięte kawałki rozkładamy na natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blasze do pieczenia. Kawałki ciasta przykrywamy folią spożywcza i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Kiedy bułeczki wyrosły rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (w przypadku termoobiegu

Kuchenne Wariacje
Tartaletki z nadzieniem pomarańczowym i kremem mascarpone 155

Jako, że uwielbiamy pomarańcze to często one goszczą w naszym jadłospisie i często wykorzystujemy je do różnych wypieków. Kolejnymi słodkościami w których zagościł pomarańczowy owoc są

Kuchenne Wariacje
Babka makowa 151

jajka - 250 g cukru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej cytryny - cytrynowa skórka kandyzowana Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier

Kuchenne Wariacje
Babka ziemniaczana 237

soku.  W większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, piec ok 1 godz. (do suchego patyczka) w 170 st C. Ja piekłam 40 min, a potem trzymałam w wyłączonym piecu jeszcze 10 min. Po wyciągnięciu dałam

Gaździnka warzy
Placek śliwkowo-kokosowy 99

śliwki wręcz pływają w kremie. Sprawia co prawda później trochę trudności przy krojeniu, ale my takie wolimy. Można je jednak z powodzeniem upiec je w formie do tarty o średnicy 26cm. Będzie miało nieco cieńszy spód i cieńszą warstwę kremu z którego efektownie będą się wynurzały połówki śliwek. Aby dłużej się dobrze prezentowały, można je po upieczeniu posmarować

Wiem co jem
Bułka na bułkę tartą 175

podstawowe składniki, bez żadnych dodatków. Nie jest może taka puszysta i miękka jak inne bułeczki, które piekłam do tej pory, ale za to świetnie się nadaje na bułkę tartą i do kotletów mielonych. Idealna do namaczania. Doskonale się odciska. Po upieczeniu trzeba ją wystudzić, pokroić na plastry grubości około 2cm i wysuszyć w piekarniku. Wystarczy

Wiem co jem
Tarta makaronowa z leśnymi grzybami 152

pełnymi grzybów. Większość poszła do suszenia, ale część wykorzystałam do przygotowania dzisiejszego obiadu. Jako, że dziś przypada Światowy Dzień Makaronu oczywistym było połączenie ich z makaronem. Tak powstała tarta makaronowa z farszem z leśnych grzybów, cebuli, czosnku, papryki świeżych ziół i parmezanu. Wyszło z tego wspaniałe danie pasujące zarówno na obiad jak i kolację. Nam tak posmakowało

Wiem co jem
Szwajcarskie inspiracje – Tarta z kiszoną kapustą, salami i serem 163

trzymamy w chłodnej spiżarni. Większość zjadamy na surowo, ale też wykorzystujemy do różnych potraw. Naszą ulubioną są krokiety z kapustą i grzybami. Teraz do ulubionych dołączy również ta tarta. Może być świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Tak, tak czas już pomału myśleć o świętach.” Czytaj więcej

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania