tarta - 42848 przepisów (strona:1676/2857)

BISZKOPT ŚMIETANKOWY 104

cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie śmietankowe Przygotowanie: Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tarta. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Do jajek dodać sypkie produkty i wymieszać różdżką

Ciastka - domowe słodkości
BABKA GRECKA (mocno waniliowa) 135

dodać rozpuszczoną margarynę. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać. Na koniec dodać cały olejek waniliowy. Ciasto wylać do blachy posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Wierzch ciasta obsypać pokruszonymi płatkami migdałowymi i posiekaną gorzką czekoladą.  Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
FALE DUNAJU 115

pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, olejek rumowy spirytusowy oraz 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Do tortownicy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch ułożyć gęsto mandarynki. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. przed upieczeniem po upieczeniu

Ciastka - domowe słodkości
BABKA ŁACIATA 134

ciasta ciemnego.  Ja podaję swój sposób robienia, ale każdy z Was może zrobić inaczej według własnego gustu, upodobania, fantazji.  Na blachę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe lub drugim moim sposobem gdy mam czas robię ciastem ciemnym esy - floresy.  Piec 45 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
MURZYNEK 165

Jajka ubić, dodać polewę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olejek rumowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta.  Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.  Po ostygnięciu ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i obsypać orzechami.  Rada: W przypadku, gdy uznamy, że ciasto jest zbyt

Ciastka - domowe słodkości
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI 158

łatwiej było nam zetrzeć na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej dzień wcześniej. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą o wymiarach 24 x 33 wyklejając nim spód i boki. Na cieście ułożyć na sztorc gęsto truskawki, a na nie zetrzeć na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto. Piec

Ciastka - domowe słodkości
WEEKENDOWE CIASTO KOKOSOWE 4329

kokosowe i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać.  Spód tortownicy o wymiarach 18,5 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewysokiego ranta z ciasta (na około pół wysokości boku formy). Na cieście

Ciastka - domowe słodkości
BABKA CYTRYNOWA 126

cytrynową i delikatnie wymieszać, można zrobić za pomocą miksera na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 18,5 x 28 cm wysmarowana margaryną i wysypaną bułką tartą.  Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada:  cytrynę najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem

Ciastka - domowe słodkości
Kluski leniwe 400

kopytka, następnie spłaszczamy , kroimy średniej wielkości kluski. Wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Gotujemy po wypłynięciu 2 minuty. Po ugotowaniu można polać przetopionym masłem z bułką tartą lub z cukrem śmietaną i cynamonem. Danie przygotowanie przez Elżbietę Smacznego

kgwjanczewo
Babka górnicza. 123

jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować). Pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło). Jeszcze ciepłe (nie gorące

Rozpustne gotowanie
Babeczka piernikowa z kawałkami czekolady. 127

cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować). Na wierzch wykładamy kostki czekolady, lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut (przed

Rozpustne gotowanie
Bananowa babka z jagodami. 131

chwilę miksujemy, na koniec dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Powstałe ciasto przekładamy do sylikonowej formy (jeśli korzystamy ze zwykłej foremki, musimy ją najpierw posmarować masłem i posypać bułką tartą) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się już upiekło (wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy). Wystudzone ciasto wyjmujemy

Rozpustne gotowanie
Surówka z marchewki z chrzanem i śmietaną. 164

przez pokolenia. Polecam!!! Składniki na surówkę z marchewki z chrzanem i śmietaną 4 średnie marchewki około 1,5 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka (jeśli daję chrzan, który sama trę daję tylko 1 łyżeczkę) około 3 łyżek kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka cukru sól      Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy

Rozpustne gotowanie
Babka kakaowa z serem. 168

Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy. Połowę masy  wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować), wykładamy masę serową (ja wyłożyłam najpierw połowę masy serowej, posypałam kakao słodzonym i na nim rozsmarowałam resztę sera

Rozpustne gotowanie
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 214

pieczenia, a na koniec ubite na sztywną pianę białka, delikatne mieszamy.      Formę wykładamy papierem do pieczenia (można również posmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą). Na spód przygotowanej formy wykładamy 2/3 ciasta, na wierzch rozkładamy masę makową zostawiając 0,5 cm rant. Na mak ostrożnie rozsmarowujemy pozostałe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania