łyżki kakao Nasączenie : 1/3 szklanki zaparzonej herbaty z cytryną Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko na spodzie. Boki natrzeć masłem i posypać bułką tartą. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę (około 7 minut). W drugiej misce ubić białka jajek z pozostałą ilością cukru. Oba rodzaje mąk przesiać z kakao
Moja Galeria Smakupoza jednym... zabrakło czasu...ale, nie dlatego, że się leniliśmy... po prostu było tyle pytań, tyle porad, opowieści.... Udało nam się przygotować dwa ciasta i napój. Oprócz tarty szpinakowo-truskawkowej przygotowaliśmy ciasto morelowe z orzechami nerkowca oraz koktajl arbuzowo-melonowy. Bardzo dziękuję za miło spędzony czas. Zdjęcia Lidl i królestwo garów
królestwo garówwyłożyłam papierem, ale tylko dno, masłem posmarowałam tylko te miejsca, w których znajduje się papier do pieczenia, czyli dno i krótsze boki. Na koniec papier oprószyłam bułką tartą. Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę 180 stopni. No i teraz zaczyna się cała akcja :) Jajka zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę tak jak to widać na zdjęciu wyżej
Blondynka Gotujebyło grudek. Potem powoli wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos chwilę gotować aby zgęstniał cały czas mieszając. Dno naczynia do tarty posmarować masłem ułożyć jeden naleśnik, następnie rozsmarować 2-3 łyżki miesnej masy, polać 2-3 łyżkami sosu beszamelowego. Na to znowu położyć naleśnik i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarować
Monia miesza i gotujeKotlety mielone z piekarnika Tradycyjne kotlety mielone zawsze kojarzą nam się z mięsem, tartą bułką, smalcem i patelnią, na której się smażą w głębokim tłuszczu nasiąkając nim… Nie musi tak być. Proponuję więc pyszne i delikatne kotlety z piekarnika. Wersję kotletów z ziemniakami robimy tak jak i same kotlety. Ziemniaki (surowe) obrane ze skórki, kroimy w cząstki
Tradycyjna kuchnia inaczejUwielbiam fasolkę szparagową i jak tylko urośnie w ogródko to mogę ją jeść codziennie. Najbardziej lubię ją w najprostszej wersji czyli ugotowana, polana zrumienionym masełkiem i posypana bułką tartą lub ziarnami sezamu. W tym roku po raz pierwszy zasadziłam odmianę w fioletowym kolorze ale po ugotowaniu robi się zielona jednak ma bardzo wyrazisty smak i bardzo mi zasmakowała
Ala piecze i gotujeziemniaków, obranych i startych na drobnej tarce 1/2 cebuli, startej na puree 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej (można zastąpić bułką tartą) sól i pieprz kminek, majeranek olej do smażenia Sos: 250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)) po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy
Czerwień i błękitcytrynowe ! Składniki na ciasto cytrynowe: 30 dag mąki, 30 dag cukru, 18 dag masła, 6 ja, 1 aromat cytrynowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Składniki na masę makowe: 30 dag maku, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat migdałowy. Wykonanie masy makowej: Mak sparzyć i trzy razy
Tradycyjna Kuchniajednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec
Walijskie Pichceniepieczarki masło tymianek tarty żółty ser czosnek pieczywo Pieczywo władamy do rozgrzanego piekarnika do zrumienienia. Na maśle podsmażamy grzyby, dodajemy czosnek i tymianek. Układamy na grzance, posypujemy startym serem i podgrzewamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Jako dodatek np. pomidorki koktajlowe
Atlas SmakówKluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy ok 3 min do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz. Podajemy z bułką tartą zrumieniona na maśle lub cynamonem i brązowym cukrem
Atlas Smakówgotującej się osolonej wody. Wyciągamy po ok 3 min od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakowa na talerz. Podajemy z bułką tartą zrumieniona na maśle
Atlas SmakówSłynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka 4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem(...)ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Jajka, śmietanę, mleko i ser mieszamy razem. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Tartę wypełniamy wędzonym kurczakiem i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok 40 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakówwypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki ( najlepiej ćwiartki zostawić złączone skórką). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ). Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do tortownicy. Śliwki ułożyć pionowo na cieście; jeden rząd nachodzi na drugi. Ułożyć maliny. Owoce posypać cukrem, a następnie kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. godzinę ( pieczemy
Atlas SmakówKolejna odsłona schaboszczaka.. schab, karkówka lub polędwica jajka musztarda vegeta bułka tarta Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z vegetą i musztardą.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano z obu stron
Moje domowe kucharzenie