tarta - 42848 przepisów (strona:1672/2857)

Żytnia razowa szarlotka 178

mnie tak nie było. Ciasto się skleiło. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Przecinamy kulę na pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Podpiekamy spód ok 15 minut. Na podpieczony spód układamy jabłka z cynamonem, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, delikatnie ugniatając pieczemy 40 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Jaja zapiekane w marchewkowym koszyczku z chrzanem 114

świeżym chrzanem. Czuć święta:)  Koszyczki zapiekane w formie na muffiny.  duża marchewka (starczy na 3 sztuki) sól oliwa z oliwek sól i pieprz 3 jaja Farmio tarty świeży chrzan  Ścieramy na tarce marchew (duże oczka), dodajemy oliwę (ok 1 łyżki), sól i pieprz. Dodajemy starty chrzan ( średnie oczka ), odrobinę. Masę wykładamy do formy na muffiny

AZgotuj!
Miętowa galaretka z wodą gazowaną 170

łyżki żelatyny   Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody ok 100- 150 ml. W naczyniu zmieszaj syrop z wodą gazowaną. Wymieszaj. Ja wylałam na formę do tarty. Schłodziłam w lodówce i pokroiłam na kwadraty

AZgotuj!
Puszysta Babka 175

powoli dodajemy do reszty. Dalej miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek.  Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy przez godzinę w 160 stopniach

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto bakaliowiec - bananowiec 167

ucieramy. W oddzielnej misce ścieramy na tarce banany, dodajemy ubite jajka i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami aż masa będzie jednolita. Na wysmarowaną masłem i wysypaną np. bułką tartą keksówki wykładamy masę. Pieczemy przez godzinę w  nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto ucierane z truskawkami 219

pieczenia z mąką. Po tym czasie do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, olej i wodę. Dalej miksujemy na gładka, jednolita masę. Do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą wykładamy ciasto.  Wyrównujemy  i na wierzch układamy truskawki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku  przez około 45 -50 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto z amarantusem i śliwkami 157

kokosowych - 1/4 szklanki cukru brązowego - 1/3 kostki masła - ok. 8 dużych śliwek - kilka łyżek mleczka np. kokosowego Suche składniki (mąka, amarantus, wiórki, cukier) wymieszać ze sobą. Formę do tarty wysmarować masłem. Równomiernie rozłożyć suche składniki w formie. Umyte śliwki przekroić na pół, usuwając pestki. Suche składniki pokryć cienkimi plasterkami masła, na to ułożyć połówki śliwek. Miejsce pomiędzy śliwkami

Corner With Recipes
Parmezanowo-ziołowa ciecierzyca do chrupania 121

dziwię się, że pieczona ciecierzyca cieszy się takim powodzeniem. Dodatkowo pieczony parmezan i zioła.. pyszna przekąska :) Parmezanowo-ziołowa ciecierzyca z piekarnika Składniki: - 1 szklanka suchej ciecierzycy (cieciorki)* - tarty parmezan 40 g - 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku - przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylia, 1/2 łyżki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano i pieprzu ziołowego

Corner With Recipes
Nietypowa surówka z kalafiora 301

Jeśli macie dość gotowanego kalafiora z bułką tartą, warto spróbować go w jego najprostszej postaci - świeżego. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej surówki, nie miałam pojęcia z jakiego warzywa jest zrobiona. Ciekawy dodatek do grilla, ale też do tradycyjnych obiadów :) Składniki (dla 4 osób): - mały kalafior - 2,3 łyżeczki chrzanu - 1 czubata łyżka majonezu - 4 łyżeczki jogurtu naturalnego - sól

Corner With Recipes
Koszyczki z ciasta filo z jabłkiem i malinami 150

kcal, ciasto francuskie ok. 400 kcal. Jeśli znajdziecie  filo, warto go użyć. Do tego jabłka, maliny, cynamon, niech żyje prostota :) Inne pomysły na ciasto filo: Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa   Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku    Składniki (6-8 porcji): - 2 płaty ciasta filo - 2 średnie jabłka - 1/2 szklanki malin mrożonych

Corner With Recipes
Piernik 190

dokładnie wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj oprószone w mące rodzynki i większość orzechów. Część zostaw do posypania nimi polewy. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, chociaż ja tego nie preferuję i wykładam formę papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przygotuj polewę i posyp np. orzechami laskowymi i sezamem

Corner With Recipes
Pieczarki faszerowane 159

przekąska na imprezę jako przystawka Składniki - 6 dużych pieczarek - 3 plastry szynkowej kiełbasy - 2 jajka - przyprawa ulubiona - 1 łyżeczka masła - 1 łyżka startego sera na drobnej tarce - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Z pieczarek odciąć trzonki  - Trzonki i szynkę pokroić w drobną kostkę  - Kapelusze posypać przyprawą  Na patelni rozpuścić masło dać pokrojone

W królestwie smaków Beaty
Schab w musztardzie 243

przyrządzony schab. Postanowiłam wreszcie zrobić i przekonać się czy rzeczywiście jest smaczny. Według mnie schab jest twardszy od tego w tradycyjnej panierce z jajkiem i bułką tartą. Ma za to wyraźniejszy smak. Smażenie nastręczało mi trochę trudności. Mięso przywierało do patelni, choć smażyłam je na maśle klarowanym, a odwracałam na druga stronę szeroką łopatką. Składniki : schab musztarda olej

Proste Potrawy
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 154

razie potrzeby gorąca woda Farsz: 150 g szpinaku (może być mrożony) 250 g ricotty 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka oliwy Do podania: oliwa, tarty ser żółty, tymianek (opcjonalnie) Ze składników na ciasto wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać gorącej wody. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut. Szpinak pokroić na mniejsze kawałki

Moja Galeria Smaku
Prowansalska zapiekanka warzywna Tian 194

najbardziej lubicie. Lekkie warzywne danie. Polecam! Składniki na 4 tartaletki*: 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 2 pomidory lub 1 większy 1 mała cukinia świeży tymianek tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas) oliwa sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć na przemian wszystkie

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania