tarta - 42848 przepisów (strona:1386/2857)

Babka piaskowa Rudnicka – kuchnia podkarpacka 151

Mieszamy. Na koniec w osobnym naczyniu ubijamy białka z pozostałym cukrem i dodajemy je do ciasta, mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 45 minut. Charakterystyczny zapach amoniaku ulotni się w ciągu kilku minut po wyciągnięciu babki

Trzeci talerz
Błyskawiczne spaghetti bolognese 137

szalotka lub cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie) 1 łyżka oleju 3/4 opakowania ulubionego makaronu (dla 4 osób) Tarty parmezan (szklanka lub wedle uznania) Sól Pieprz 2 szklanki sosu pomidorowego ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wsyp cebulę

Niedzielny kucharz
BABKA MARMURKOWA 142

proszkiem do pieczenia, miksuję powoli dolewając mleko. Następnie wlewam olej, mieszam krótko do połączenia. Dodaję ubite na sztywno białka, mieszam delikatnie szpatułką. Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wylewam do formy 3/4 ciasta, resztę łączę z kakao. Wykładam je na jasne ciasto, lekko mieszam, by ciemne ciasto wtłoczyć w jasne. Piekę na środkowej półce piekarnika przez

Zasmakuj Kuchni
Babka piaskowa 130

niej skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Skórkę oraz sok dodajemy do masy i mieszamy. Formę do babki smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie gotową masę przelewamy do przygotowanej formy. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy przez około 55 minut. Po około 45 minutach sprawdzamy czy ciasto jest

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sernik z brzoskwiniami. 196

Zagnieść, ale tylko do momentu, kiedy zacznie się kleić. Ciasto nie powinno być zawarte, tylko jak mokra kruszonka. 2/3 ciasta, wyłożyć na blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Delikatnie docisnąć. Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. Przygotować ser. Masło utrzeć z cukrem, dodając po kolei żółtka. (Białka wbić do osobnej miski.) Następnie dodać ser. Zmiksować

Agusiowe smakołyki
Ruskie kotlety wg Aleex 141

naprawdę, naprawdę pyszny. Wypróbujcie w swoich domach, bo warto. Składniki: • 1 kg obranych ziemniaków • 250 g białego sera • 1 duża cebula • 2 jajka • 3/4 szklanki mąki pszennej • bułka tarta • olej • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do miseczki i zostawić do ostygnięcia. 2. Ziemniaki ugotować w osolonej

W mojej kuchni
LAMBADA 138

mleczna bądź gorzka Galaretkę rozpuścić w 1/3 szkl wrzącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić,pod koniec dodać już chłodną,lekko tężejącą galaretkę. Gotową masę wyłożyć na delicje i posypać tartą czekoladą

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto ZEBRA. 548

dzielimy na dwie równe części. Do jednej przesiewamy kakao do drugiej zaś dwie łyżki maki. Delikatnie mieszamy.  Tortownicę o średnicy 26 Cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. Dno wykładamy papierem. Ciasto małymi porcjami nalewamy na środek tortownicy. Najlepiej, dwie łyżki białego ciasta, następnie dwie łyżki ciemnego ciasta i tak do wyczerpania składników. Dzięki temu paski

Radość kipiąca uśmiechem.
Chrzanowe roladki 186

jaja na twardo, pęczek szczypiorku, 1 łyżeczka majonezu, 4 łyżki chrzanu, pieprz, sól, 1 łyżka żelatyny, 1 szklanka bulionu. Ugotowane na twardo jaja posiekać w drobną kostkę. Dodać tarty chrzan (tak, aby smak był dosyć ostry), majonez oraz pieprz i sól do smaku.  Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek. Powstałym farszem smarujemy szynkę i zwijamy ruloniki.  Bulion

Słodki Zakątek
Quiche z boczkiem wędzonym 151

kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Potem jajka ubijamy ze śmietaną i mlekiem, dodajemy tymianek, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie na dno tarty wykładamy cebulę, zalewamy masą jajeczną, posypujemy boczkiem. Finalnie pieczemy 40 min w 180st. Artykuł Quiche z boczkiem wędzonym pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Szybka przekąska idealna na spotkanie ze znajomymi 607

Kurczak otulony ciastem francuskim z pieczarkami i papryką. Genialna przekąska idealna na domową imprezę. Składniki: ciasto francuskie filet z kurczaka pieczarki papryka czerwona tarta mozzarella cebula sól pieprz roztrzepane jajko Sos: jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku Filet z kurczaka posolony, popieprzony smażymy na oleju. Na oddzielnej patelni dusimy cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy

MojaQchnia.pl
Chlebek bananowy 145

wymieszać do połączenia - nie ma konieczności używania miksera, wystarczy widelec lub łopatka kuchenna. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Świetnie sprawdza się również forma silikonowa, której nawet nie ma potrzeby wcześniej natłuszczać. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 0 C i piec około

Kocham..lubię..gotuję..
Babka cytrynowa z makiem 183

etapie nie używamy już miksera! ) tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec przez około 45 minut w temperaturze 160° - 165°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na około 10 minut, następnie wyjąć

Opowieści z piekarnika