tarta - 42848 przepisów (strona:1382/2857)

Ciasto z owocami i kruszonką. 153

Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć dowolne owoce. U mnie tym razem winogron. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 30 minut. W międzyczasie z podanych składników zrobić kruszonkę. Po 30 minutach

Agusiowe smakołyki
Przepis na keks świąteczny 128

minimalne i dodaję bakalie. Miksuję jeszcze przez kilkanaście sekund, aby bakalie dobrze wymieszały się z ciastem. 4. Ciasto przekładam do posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą keksówki i piekę w temperaturze 170  stopni około 55-65 minut lub do tzw. suchego patyczka. 5. Upieczony i przestudzony keks posypuję cukrem pudrem lub ozdabiam lukrem i posypuję

Cztery Fajery
Kruche ciasto z wiśniami 203

ugniatamy. Dzielimy na dwie porcje 3/4 do 1/4. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie na ciasto wykładamy wiśnie, które posypujemy cukrem. Wierzch ciasta dekorujemy pozostawionym surowym ciastem

Słodkie Przyjemności
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 144

mieszamy do połączenia składników. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Foremki wysmarować lekko olejem oprószyć bułką tartą lub mąką. Wyrośnięte ciasto wymieszać  łyżką i przełożyć do foremek, posypujemy sezamem i czarnuszką. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni

Andzia Pichci
Babka majonezowa 163

mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i majonez, krótko mieszamy, do połączenia. Średniej wielkości formę smarujemy masłem, oprószamy kaszą manną, bułką tartą lub mąką. Wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut (do suchego patyczka). U mnie wierzch dodatkowo ozdobiony polewą z białej czekolady

Smaki Na Talerzu
Puszysta babka na oleju 148

keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Można również piec w formie do babek, wtedy smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około godzinę i dziesięć minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.   [caption

e-PrzepisyKulinarne
Ciasta na Wielkanoc 165

Sernik z frużeliną żurawinową      Ciasto drożdżowe z czekoladą i wiśniami       Pełnoziarnista babka z marchewką i bakaliami      Tarta cytrynowa z kremem brzoskwiniowym      Sernik z frużeliną malinową i jagodowym spodem      Babka bananowa       Sernik z jagodami      Babka cytrynowa

Passions hobbies life
Babka marchewkowo – pomarańczowa 114

proszek do pieczenia, szczyptę soli i startą marchewkę. Zmiksować. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa z białej czekolady: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać

Oryginalny smak
Wielkanocna Babka Ryżowa 168

mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, dodając po trochu jogurtu oraz oleju. Mieszamy wszystko do połączenia składników. 3. Gotowa masę przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę pieczemy w 180 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka. Wystudzona babkę polewamy lukrem. Babka smakuje najlepiej pierwszego i drugiego dnia

Gotowanie...to proste !
Wielkanocna baba marchewkowa 191

cytryny - wszystko wymieszaj  do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach ciasto przelej do formy na babkę - formę wcześniej natłuść masłem oraz oprósz bułką tartą  ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 45 minut  ostudź ciasto  Polewa:   w kąpieli  wodnej rozpuść czekoladę z masłem przełóż do rękawa

Niezły Młynek
Surówka Colesław 142

Bardzo smaczna surówka z białej kapusty, cebuli i tartej marchewki. Większości pewnie bardzo dobrze znana. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje. Super, gdy chcemy „załatwić” surówkę na 2 dni z rzędu;) 1/2 główki białej kapusty (około 500 g już poszatkowanej) 1 marchewka 1 cebula Sos: 2/3 szkl. majonezu (u mnie kielecki) 1/2 szkl. mleka(...)łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu Kapustę szatkujemy drobno. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obraną marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Składniki na sos mieszamy razem. Łączymy z kapustą, marchewką i cebulą (przed dodaniem sosu, warzywa można lekko ugnieść). Mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny

Smaki Na Talerzu
babka kefirowa 122

trzech turach dodajemy mąkę na przemian z kefirem, opcjonalnie ekstrakt i mieszamy przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i proszonej bułką tartą formy (u mnie tortownica ok. 26 cm średnicy z kominem). Pieczemy w ok. 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50 -60 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotkowa tarta 138

części, mniejszą i większą Większą rozwałkować na kształt foremki dociskając boki, na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać Mniejszą część również rozwałkować pokroić na paski i ułożyć kratkę na tarcie, skleić z ciastem wyłożonym na boki Kratkę posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka Piec w temp. 190*C przez 45-50 min. Wyjąć z formy, wystudzić. przepis stąd

Proste Potrawy