tarta - 42848 przepisów (strona:1384/2857)

Babka rumowa 128

stopniowo po parę łyżek. Wsypać rodzynki namoczone w rumie, wymieszać.  Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut. Po przestudzeniu wyjąć z formy i  polać glazurą utartą z cukru i rumu

przepisy- Milki
Babka majonezowa 165

proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać i przesiać przez sitko. Do masy wlać majonez, wsypać mąkę i całość wymieszać. Formę na babkę dokładnie wysmarować i posypać bułką tartą. Wylać ciasto, wyrównać wstawić do piekarnika na około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed końcem pieczenia. Wyjąć wystudzić. Mleko skondensowane wlać do rondelka, dodać kakao ciągle mieszając, podgrzać masę. Kiedy

gotuj ze mną
Wegetariańskie spaghetti z sosem pomidorowym 115

kotletów sojowych -1 puszka pomidorów krojonych -pół cebuli -2 ząbki czosnku -1 łyżka oliwy z oliwek -papryka wędzona -szczypta ostrej papryki -oregano -sól, pieprz -do podania: parmezan lub tarty żółty ser Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Granulat sojowy zalać lekko osoloną wodą (można także użyć gorącego bulionu) i odstawić na kilka minut by zmiękł. W przypadku

Zielona Kuchnia
Babka herbaciano-miodowa 132

należy dodać miód oraz stopniowo i na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko z herbatą. Masę przelać do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Babkę piec około 1 godziny (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjąć z formy oraz udekorować według uznania. Babka herbaciano-miodowa - dodatkowe informacje: (*) Można użyć

Di gotuje
Faszerowany, dłuuugo wędzony kurczak owijany bekonem 158

oliwek   Farsz do kurczaka – 0,5 kg mięsa mielonego wołowego – 0,5 mięsa mielonego wieprzowego – pęczek natki pietruszki – 1 namoczona kajzerka lub bułka tarta – 2 średniej wielkości cebule drobno posiekane – sól,pieprz i inne przyprawy według uznania – jedno jajko – wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy P rzygotowanie

naRuszcie
Chleb pszenno żytni -przepis baza 298

godzinę. Po tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach, mniej więcej 33 x 15 cm. Smarujemy ją olejem bądź masłem i obsypujemy dowolną mąką, bułką tartą lub otrębami. 4. Ciasto ponownie mieszamy i wkładamy do formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż wypełni ją po brzegi. Inaczej chleb popęka podczas pieczenia. Zajmuje to minimum 3 godziny

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
,,Chleb żytni z ziarnami’’ 126

podwoi swą objętość, ponownie wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Masę przekładamy do dwóch foremek  około 30 x 11 cm wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 220. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut.  Po tym czasie zmniejszamy

Podróż w kulinaria
Kanapka – idealna przekąska na drugie śniadanie 187

pieczonym indykiem możemy dodać np. dojrzewający ser, świeżą paprykę i piklowaną cebulę, a całość uzupełnić smacznym sosem. Z pasztetem świetnie komponuje się z kolei ogórek kiszony i tarty chrzan, które doskonale smakują z dodatkiem rukoli. Wegetarianie również mogą zdecydować się na pyszną kanapkę, np. z pastą słonecznikową, piklowaną cebulą, burakiem i świeżym szpinakiem. Inna propozycja to wegański pasztet

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
babka piaskowa – klasyczna 134

waniliową oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wąskie formy /keksówki, natłuszczonej i prószonej kaszą manna lub bułką tartą. Pieczemy w 160-170 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 60 min. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Kotlety z kaszy kuskus 127

ząbki czosnku 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 szczypty chilli 2 szczypty kuminu 2 surowe jajka 4 łyżki mleka bułka tarta do obtoczenia kotletów 1 łyżka masła sól do smaku olej do smażenia kotletów Przygotowanie: 1.   Osoloną wodę zagotowujemy w garnku. 2.   Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy

Prosto z Kotła
Tort kwiatek w doniczce 192

pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Po przestygnięciu przekroić biszkopt na 4 części. Ułożyć placki jeden

Krylowa Kuchnia
Tort cytrynowy 126

pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty. Krem.Obie

Krylowa Kuchnia
Sernik bez spodu z żurawiną 115

jajkami cukrem, śmietanką i budyniem. Dodać ostudzone, roztopione masło i ponownie zmiksować. Dosypać żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 190 st C. Sernik wlać do formy i stawić do piekarnika piec przez 30 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec jeszcze

Krylowa Kuchnia
Tort śmietankowy 143

pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty

Krylowa Kuchnia