tarta - 42848 przepisów (strona:1395/2857)

Leniwe pierogi, czyli kluski dla leniwych z białym serem 182

można przygotować i ugotować w 10 minut. Są puszyste, delikatne, lekko kwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku. Można je także podawać z sosem z powideł :) Składniki na leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki

Korniszonki
CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 114

gorzkiej – w zależności od upodobań opcja: łyżka posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Do ciastek można dodać posiekane dowolne orzechy, tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy, większą szczyptę kakao, wiórki kokosowe, posiekane suszone owoce, 1 lub 2 tabliczkę dowolnej czekolady, nawet białej. Można również nie dodawać żadnych dodatków

Zasmakuj Kuchni
Tuszonka w/g JackaW 432

karkówka 1 kg -łopatka 1 kg -szynka 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 12-13 g/ kg -cebula suszona 3,5 g/ kg lub świeża tarta w ilości  4 razy więcej -pieprz czarny 1 g/ kg -liść laurowy mielony 0,3 g/kg lub cały w ilości 4 razy więcej -smalec -słoiki WYKONANIE  Mięso kroimy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną 166

napełnij tuszkę tak, żeby można było ją łatwo spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem. Farsz jaki ci został przełóż do naczynia do zapiekania, wysmarowanego wcześniej masłem i podsypanego bułką tartą. Wstaw do piekarnika razem z kurczakiem. Piecz 30-40 minut. Krok 4 Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Dno naczynia, w którym będziesz zapiekać kurczaka wysmaruj olejem. Połóż

Niedzielny kucharz
Jak wykorzystać świąteczne resztki? 194

brukselki 1 cebula 2 łyżki musztardy gruboziarnistej, słodkiej i ostrej sól i czarny pieprz do smaku masło do smażenia 2 jajka 150 g zmielonych migdałów, opcjonalnie tarta bułka Z podanego przepisu zmiksuj naleśnikowe ciasto i usmaż 10 dużych i cienkich naleśników. Mięso indyka pokrój w kostkę. Brukselkę oczyść i przekrój na pół lub jeśli jest bardzo duża, pokrój

codojedzenia
Spaghetti pomidorowe z kaparami 136

ostra papryka, oregano, cząber, lubczyk, zioła prowansalskie, sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony lub pieprz cytrynowy łyżeczka cukru pudru/białego/trzcinowego oliwa do podania makaron spaghetti (lub dowolny inny) + tarty twardy ser + posiekana bazylia/natka/kolendra/mix świeżych ziół PRZYGOTOWANIE: Pomidory świeże i pomidory suszone kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kosteczkę. Na oliwie przesmażam cebulę z czosnkiem

Zasmakuj Kuchni
Kotlety mielone 112

Składniki: * 500 g mielonego mięsa  * 1 średnia cebula * 3 ząbki czosnku * 1 jajo * 1,5 bułki namoczonej w mleku * przyprawy: sól, pieprz kolorowy i odrobina ziołowego * bułka tarta do obtaczania * smalec do smażenia W mleku moczę dwie bułki i wyciskam, ale nie do suchości. Dodaję do mięsa razem z jajkiem. Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam

Pieprzyć z Fantazją
Babka ziemniaczana 128

masę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć tradycyjnej formy do babki. Efekt będzie imponujący. Jednak należy ją dobrze wytłuścić margaryną i wysypać bułką tartą, by masa nie przywarła. Piekłam moją babkę ziemniaczaną ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do uzyskania brązowo – złotego kolory skórki. Danie super na ciepło. Można

Pieprzyć z Fantazją
Fasolka szparagowa z kiełbasą i sosem pomidorowym 102

piękne błękitne niebo. W przerwie między burzami pobiegłyśmy z córką na ogród i zerwałyśmy trochę fasoli, cebuli. Obiad jak się patrzy. Fasolka w innym wydaniu jak z bułką tartą. Cięższy kaliber ciut mogę rzec. Można się najeść z prawdziwym smakiem. Przyrządziłam ją w pomidorach i z kiełbasą. Czasami robię bez kiełbasy w samym sosie, ale dziś odmieniłam troszkę

Pieprzyć z Fantazją
Pieczone bataty z mięsem mielonym 114

może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty ser * sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra Bataty wyszorowałam pod bieżącą wodą i odkroiłam ogonki. Przekroiłam je na pół i nacięłam nożem środek w kratkę na głębokość

Pieprzyć z Fantazją
Sernik piernikowy na piernikowym spodzie 120

kremówki tabliczka czekolady deserowej 200 g pokruszonych pierniczków z czekoladą ozdobne kuleczki, do wyboru Robimy! Szykujemy tortownicę. Wykładamy spód papierem do pieczenia. Jeśli nie chcecie to podsypcie bułką tartą. Pierniczki kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy do tortownicy, dobrze uciskając całość. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Masa: Jajka myjemy, rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy

Latosiowydom
SEKRET UDANEGO SERNIKA 213

serników wzrastała, a poszczególne kraje wypracowały różne warianty serników. Pierwsza receptura na ciasto serowe została wydrukowana w angielskiej książce kucharskiej w 1930 roku. Opisano w niej jak przygotować tartą serową. W 1872 roku amerykanie osiągnęli przełom technologiczny. W Nowym Jorku Willian Lawrence z Chester odkrył przypadkiem produkowany do dzisiaj serek Philadelphia, który pozwolił zmodyfikować serowy przepis, dzięki temu

Ciastka - domowe słodkości
Pieczone warzywa z jogurtowym mojo verde 130

kolendry. Do tego sos jogurtowy i uczta gotowa. Lubię też posypane parmezanem. Tworzy wtedy pyszną chrupiącą skorupkę. Czasem też marynuję warzywa w oliwie, a przed upieczeniem posypuję bułką tartą. Jest wiele możliwości, by warzywna uczta smakowała za każdym razem inaczej i zawsze dobrze. Na moim talerzu goszczą bataty, brukselka, czerwona kapusta, marchew, fenkuł oraz papryka i rzodkiewka. Zawsze

Kucharzyca
Krokiety z pieczarkami 236

pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku  olej Dodatkowo: 3-4 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. 2. Cebulę drobno

Szefowa kuchni