można przygotować i ugotować w 10 minut. Są puszyste, delikatne, lekko kwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku. Można je także podawać z sosem z powideł :) Składniki na leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki
Korniszonkigorzkiej – w zależności od upodobań opcja: łyżka posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Do ciastek można dodać posiekane dowolne orzechy, tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy, większą szczyptę kakao, wiórki kokosowe, posiekane suszone owoce, 1 lub 2 tabliczkę dowolnej czekolady, nawet białej. Można również nie dodawać żadnych dodatków
Zasmakuj Kuchnikarkówka 1 kg -łopatka 1 kg -szynka 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 12-13 g/ kg -cebula suszona 3,5 g/ kg lub świeża tarta w ilości 4 razy więcej -pieprz czarny 1 g/ kg -liść laurowy mielony 0,3 g/kg lub cały w ilości 4 razy więcej -smalec -słoiki WYKONANIE Mięso kroimy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.napełnij tuszkę tak, żeby można było ją łatwo spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem. Farsz jaki ci został przełóż do naczynia do zapiekania, wysmarowanego wcześniej masłem i podsypanego bułką tartą. Wstaw do piekarnika razem z kurczakiem. Piecz 30-40 minut. Krok 4 Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Dno naczynia, w którym będziesz zapiekać kurczaka wysmaruj olejem. Połóż
Niedzielny kucharzbrukselki 1 cebula 2 łyżki musztardy gruboziarnistej, słodkiej i ostrej sól i czarny pieprz do smaku masło do smażenia 2 jajka 150 g zmielonych migdałów, opcjonalnie tarta bułka Z podanego przepisu zmiksuj naleśnikowe ciasto i usmaż 10 dużych i cienkich naleśników. Mięso indyka pokrój w kostkę. Brukselkę oczyść i przekrój na pół lub jeśli jest bardzo duża, pokrój
codojedzeniaostra papryka, oregano, cząber, lubczyk, zioła prowansalskie, sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony lub pieprz cytrynowy łyżeczka cukru pudru/białego/trzcinowego oliwa do podania makaron spaghetti (lub dowolny inny) + tarty twardy ser + posiekana bazylia/natka/kolendra/mix świeżych ziół PRZYGOTOWANIE: Pomidory świeże i pomidory suszone kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kosteczkę. Na oliwie przesmażam cebulę z czosnkiem
Zasmakuj KuchniSkładniki: * 500 g mielonego mięsa * 1 średnia cebula * 3 ząbki czosnku * 1 jajo * 1,5 bułki namoczonej w mleku * przyprawy: sól, pieprz kolorowy i odrobina ziołowego * bułka tarta do obtaczania * smalec do smażenia W mleku moczę dwie bułki i wyciskam, ale nie do suchości. Dodaję do mięsa razem z jajkiem. Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam
Pieprzyć z Fantazjąmasę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć tradycyjnej formy do babki. Efekt będzie imponujący. Jednak należy ją dobrze wytłuścić margaryną i wysypać bułką tartą, by masa nie przywarła. Piekłam moją babkę ziemniaczaną ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do uzyskania brązowo – złotego kolory skórki. Danie super na ciepło. Można
Pieprzyć z Fantazjąpiękne błękitne niebo. W przerwie między burzami pobiegłyśmy z córką na ogród i zerwałyśmy trochę fasoli, cebuli. Obiad jak się patrzy. Fasolka w innym wydaniu jak z bułką tartą. Cięższy kaliber ciut mogę rzec. Można się najeść z prawdziwym smakiem. Przyrządziłam ją w pomidorach i z kiełbasą. Czasami robię bez kiełbasy w samym sosie, ale dziś odmieniłam troszkę
Pieprzyć z Fantazjąmoże nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty ser * sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra Bataty wyszorowałam pod bieżącą wodą i odkroiłam ogonki. Przekroiłam je na pół i nacięłam nożem środek w kratkę na głębokość
Pieprzyć z Fantazjąkremówki tabliczka czekolady deserowej 200 g pokruszonych pierniczków z czekoladą ozdobne kuleczki, do wyboru Robimy! Szykujemy tortownicę. Wykładamy spód papierem do pieczenia. Jeśli nie chcecie to podsypcie bułką tartą. Pierniczki kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy do tortownicy, dobrze uciskając całość. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Masa: Jajka myjemy, rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy
Latosiowydomserników wzrastała, a poszczególne kraje wypracowały różne warianty serników. Pierwsza receptura na ciasto serowe została wydrukowana w angielskiej książce kucharskiej w 1930 roku. Opisano w niej jak przygotować tartą serową. W 1872 roku amerykanie osiągnęli przełom technologiczny. W Nowym Jorku Willian Lawrence z Chester odkrył przypadkiem produkowany do dzisiaj serek Philadelphia, który pozwolił zmodyfikować serowy przepis, dzięki temu
Ciastka - domowe słodkościkolendry. Do tego sos jogurtowy i uczta gotowa. Lubię też posypane parmezanem. Tworzy wtedy pyszną chrupiącą skorupkę. Czasem też marynuję warzywa w oliwie, a przed upieczeniem posypuję bułką tartą. Jest wiele możliwości, by warzywna uczta smakowała za każdym razem inaczej i zawsze dobrze. Na moim talerzu goszczą bataty, brukselka, czerwona kapusta, marchew, fenkuł oraz papryka i rzodkiewka. Zawsze
Kucharzycapieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku olej Dodatkowo: 3-4 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. 2. Cebulę drobno
Szefowa kuchni