tarta - 42848 przepisów (strona:1403/2857)

dorsz atlantycki z patelni z ziemniakami na obiad... 173

Składniki: filet z dorsza 1 sztuka większa, mąka 2 łyżki, tarta bułka 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy, ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, pomidory 4 sztuki mizeria: ogórki gruntowe 4 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, koperek

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada serowa z polędwiczką i pieczarkami 376

Składniki: Ciasto serowe: 3 jajka ok 300g żółtego sera ( użyłam sera gouda ) 3 łyżki majonezu Farsz: 1 polędwiczka wieprzowa 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz     *** Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy od mięsa białe błonki *** *** Mięso nacieramy solą i pieprzem, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce *** *** Pieczarki ścieramy na tarce(...)starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka oraz majonez *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy

Blog z Apetytem
Czekoladowe ptysie z kruszonką 197

klasyczny Grzesiek Krem: 400ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka czekolady deserowej Goplana 1 tabliczka czekolady mlecznej Goplana 1 wafel klasyczny Grzesiek Dodatkowo: 2 łyżki likieru bailey’s Cukier puder Tarta czekolada deserowa Sposób przygotowania Krem: Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy połamaną czekoladę i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie mieszamy energicznie do połączenia składników, studzimy i wstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto kakaowe z gruszkami i płatkami migdałów 143

cukrem na gładką masę, następnie dodajemy margarynę i znów razem miksujemy. Do masy jajecznej partiami dodajemy mąkę cały czas ucierając. Blachę wielkości 20x30cm smarujemy masłem i wysypujmy bułkę tartą. Każdą gruszkę obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na blachę wylewamy gotowe ciasto, na wierzchu układamy pokrojone gruszki, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach

Życie ze smakiem
Tarta z musem czekoladowym 166

mnie nic lepszego niż ciasto czekoladowe. Dziś przygotowałam szybką tartę na kruchym kakaowym spodzie z frużeliną malinową zwieńczone przepysznym musem czekoladowym. Zapewniam Was, że dawno nie jadłam lepszego deseru. Królowa wśród tart! Składniki na spod: 300g mąki pszennej, 70g cukru pudru, 25g kakao, 200g masła, 2 żółtka, Składniki na frużelinę: 150g malin, 1/2 łyżeczki żelatyny nałożonej w 2 łyżkach wody(...)składniki zagnieść na jednolite zwarte ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 25cm. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 20 minut w 180 o C. Studzimy. Frużelina:  Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia.  W garnuszku wymieszać maliny

Słodki Zakątek
Murzynek bez jajek. 166

miski. Wymieszać. Dodać składniki mokre. Zmiksować, żeby wszystko się połączyło. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy, wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut. Do suchego patyczka. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką. Cały czas mieszając. Gotową polewą, polać

Agusiowe smakołyki
Łatwa szarlotka i recenzja form do pieczenia Charlotte 724

proszkiem do pieczenia. Miksując na niskich obrotach miksera partiami wsypywać do masy jajecznej ,całość zmiksować. Foremkę Charlotte  o śr 26 cm wysmarować cienko tłuszczem, wysypać leciutko bułką tartą, rozprowadzić ciasto powciskać pokrojone jabłka. Ciasto włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika na grzaniu góra –dół  i piec około 35 minut ( do zrumienienia) Zimne przed podaniem można

Wanilia i Kardamon
CYTRYNOWIEC ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 206

masę.  Przełożenie: Połowę ciasta cytrynowego przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wylane ciasto układamy śliwki czubkami do dołu. Następnie na śliwki delikatnie wylewamy pozostałe ciasto cytrynowe i znów układamy śliwki czubkami do dołu. Na koniec wierzch posypujemy kruszonką migdałową

Ciastka - domowe słodkości
Menu na tydzień: Jak zrobić 5 dań w godzinę 166

szare renty) Kasze Soczewica 1 szklanka Komosa 1/2 szklanki (100 g) Makaron Kokardki/rurki 200 g Makaron ryżowy 100 g Ravioli 200 g Orzechy Migdały 2 szklanki Sery Parmezan tarty szklanka Dodatki Oliwa 1/2 szklanki Cukier brązowy 4 łyżki Sos sojowy 6 łyżek Sos hoi sin 1 łyżka Sos sriracha 1 łyżka Tymianek suszony 2 łyżeczki Oregano suszony

Niedzielny kucharz
pręga wołowa z rosołu w sosie chrzanowym... 188

Składniki: pręga wołowa 4 sztuki, rosół 3 szklanki, chrzan tarty w słoiku 2 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, śmietana 18% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 2 szklanki, koperek 1/2 pęczka Pręgę wołową ugotować w rosole z warzywami (u mnie z połową kury rosołowej), przyprawami. Pręgę ugotowaną wyjąć do mniejszego garnka, wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka grzybowa z papryką 153

Postanowiłam w tym roku zaszaleć nieco z grzybami i przygotować je na różne sposoby. Była już zatem tarta z grzybami ( z poprzedniego posta ), sos grzybowy ( klik ) i kurczak z grzybami (już niebawem na blogu). Trochę zamroziłam, część ususzyłam a ostatnią partię zamknęłam w słoiku w postaci sałatki. Przepis na nią znalazłam w magazynie Moje Gotowanie 10/2016. Z podanej

My simple kitchen
Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką 181

duże jajka 3 łyżki masła i trochę do wysmarowania blachy pół szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru łyżka esencji waniliowej 3 dojrzałe gruszki bułka tarta do obsypania blachy Na kruszonkę: 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek mąki 150g zimnego masła   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obficie obsypujemy bułką, nadmiar

Smaczna Strona
Super prosty torcik orzechowo-kakaowy 115

nią masę, rozprowadź i wygładź. Możesz użyć też kokilek do brownies. Wstaw na środkową półkę do piekarnika. Piecz 30-35 minut. Po wyciągnięciu z pieca moożesz posypać torcik tartą czekoladą, lub kokosowymi wiórkami. Odstaw ciasto do ostynięcia. Artykuł Super prosty torcik orzechowo-kakaowy pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Miodowe pieczone brukselki 161

lubi. Jest o to głównie sprawka fatalnych doświadczeń ze źle przyrządzoną kapustką. Jako barowa przystawka brukselka jest zazwyczaj bez miłosierdzia rozgotowywana i na koniec posypywana orzesmażoną tartą bułką. Tymczasem brukselka to warzywo delikatne, wymagające delikatnego traktowania. Pysznie smakuje na surowo: wystarczy ją zetrzeć na tarce, skropić dresingiem i wymieszać z orzechami włoskimi. Genialnie smakuje wyciągnięta prosto z pieca

Niedzielny kucharz
Leczo z patisonem i klopsikami 162

klopsiki podsmaż na mniejszej patelni, a następnie przełóż zawartość do rondla i połącz z pozostałymi składnikami   Polecam też… ** Klasyczne placki ziemniaczane ** Ekspresowy obiad z worka ** Tarta z cukinią ** Pizza KORONA   Składniki: 0,8-1 kg patisona 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 200 g kiełbasy (np. podwawelskiej) 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku

Kulinarny S.O.S.