smażymy aż odparuje woda. Następnie dodajemy drobno pokrojoną zieloną paprykę, pomidora bez skórki drobno pokrojonego, 1 szkl. przecieru pomidorowego, sól cukier, pieprz, cynamon, ziele angielskie, zieloną pietruszkę, kostkę bulionową warzywną (ale tu uwaga, jeżeli potrawa jest wystarczająco słona to kostki już nie dodajemy). Mieszamy wszystkie składniki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie jeżeli nasza potrawa jest(...)osolonej i wrzącej wody wrzucamy spaghetti i gotujemy tak jak to zaleca producent na opakowaniu. Makaron odcedzamy i serwujemy nasze pyszne spaghetti z mięsem mielonym. Na górę posypujemy tartym parmezanem. SMACZNEGO
Rita creativeinfekcjami. Skoro infekcja to też słaby apetyt i obniżony nastrój. Aby przemycić trochę warzyw i witamin wykorzystałam domowe pesto z botwinki oraz mini rurki z warzywami od Lubelli. Rurki warzywne są kolorowe i to bardzo spodobało się dzieciom. A pesto znakomicie sprawdziło się jako sosik. Jedną wersję zrobiłam z pokrojonymi pomidorkami, a drugą oprószoną parmezanem i czarnym sezamem (niestety(...)makaron ugotować w ostatniej chwili - znakomicie sprawdzi się jako poczęstunek dla niespodziewanych gości. makaron mini rurki z warzywami Lubella pesto z botwinki - przepis TUTAJ pomidory tarty parmezan (do posypania) czarny sezam (do posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotować pesto - zajmie to nie więcej niż 10 minut. W tym czasie ugotować makaron al dente i odcedzić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBardzo lubię słodkie sałatki warzywne. Tego typu sałatką zostałam poczęstowana kilkanaście lat temu na domówce u Ani i Mariusza. Wiele się od tego czasu zmieniło, ale owa sałatka doczekała się świeżej wersji na moim blogu. Składniki: seler konserwowy- wiórki kukurydza z puszki ananas w plastrach z puszki szynka konserwowa ser żółty w kawałku majonez (Winiary, rzecz jasna) Sposób przygotowania(...)Nitki selera kroimy na drobne kawałki, dodajemy pokrojone w kosteczkę ananasa i szynkę. Następnie dokładamy odsączoną kukurydzę i tarty, żółty ser. Przysłowiową wisienką na torcie jest majonez, które nakładamy bezpośrednio przed podaniem. Sałatka świetnie smakuje na zimno. Można ją przyprawić solą i pieprzem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytnowy stół!), by pomieścić tabuny gości. Tylko przy ich pomocy będziemy przecież w stanie zjeść to wszystko, co właśnie w myślach przed chwilą kupiłam. W związku z tym kolejne, trzecie okrążenie możemy nazwać selektywnym. Przyznam, że za nim nie przepadam. Niczym minister finansów, moim zadaniem są wyłącznie "cięcia, cięcia, cięcia...". Z niekończącej się listy usuwam z bólem wszystkie te cuda(...)ogrodzie, albo w równie dorodnej postaci wylegują się na moim lokalnym straganie. Dochodzę w ten sposób do czwartego okrążenia, ulubionego, kiedy zdecydowana na zakup zaczynam flirt ze sprzedawcą. Owocowo-warzywny romans, choćby trwał ledwie minutę, zawsze niesie ze sobą spełnienie. Satysfakcję, obustronną. Ja odchodzę bogatsza o siatkę klejnotów, On zostaje lżejszy o parę kilogramów. I niech mi ktoś powie
KUCHARNIAszybkie w wykonaniu - idealny pomysł na codzienny obiad.Makaron z Boczkiem - Składniki:300 g makaronu200 g boczku cebula2 ząbki czosnkupapryka konserwowa (ok. 100 g)pomidory w puszcekostka bulionowa warzywna rozpuszczona w szklance wrzącej wodyprzyprawy: słodka papryka, chili, pieprzok. 50 g startego żółtego seraolej do smażeniaMakaron z Boczkiem - Sposób przygotowania:Boczek, cebulę, paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę(...)zrumienienia. Następnie dodajemy paprykę, pomidory, bulion i wszystko razem dusimy do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawiamy. Ugotowany al dente makaron mieszamy razem z sosem, wykładamy na talerze i posypujemy tartym serem.Moje posty
Słodka StronaMonini Biała Trufla 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 250 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 500 ml bulionu warzywnego 200 g spaghetti, przełamanego na pół (można zastąpić drobnym makaronem) 3 czubate łyżki śmietany 18% tłuszczu 30 g startego żółtego sera posiekana natka pietruszki do posypania Przygotowanie jednogarnkowego makaronu(...)przykryciem przez 10-12 minut. Pilnuj i mieszaj makaron, aby nie przywarł do dna. Czekamy, aż się ugotuje i wchłonie większość bulionu. Do garnka dodaj śmietanę oraz tarty ser i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu. Pieczone warzywa i kiełbaski w oliwie rozmarynowej ➤czas
Chilli Czosnek i Oliwaogniu do miękkości. Zagotować wywar warzywny. Dodać do suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz kminek, gotować ok. 30 minut. Wywar z burakami dodać do wywaru warzywnego. Dodawać stopniowo zakwas buraczany ( przepis tutaj ), próbując czy barszcz ma już odpowiedni smak i wyłączyć płomień pod garnkiem. Odstawić barszcz na ok. 30 minut, potem odcedzić buraki i doprawić(...)winnym lub jabłkowym. Barszcz podawać z wcześniej przygotowanymi uszkami. Te tradycyjne mają farsz z leśnych grzybów. Farsz do uszek: ok. 100 gramów grzybów leśnych 1/2 suchej kajzerki bułka tarta do zagęszczenia farszu 1 duża cebula 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Grzyby dokładnie przepłukać i namoczyć w 2 szklankach wody, najlepiej dzień wcześniej
Czerwień i błękitCześć wszystkim! :) Dziś zapraszam na meksykańskie placki pszenne nadziewane farszem warzywnym. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 8 gotowych soft tacos (np. Corditas z firmy Poco Loco) - 250 g mini pieczarek - 1 puszkę czerwonej fasoli (400 g/240 g po odsączeniu) - 1 puszkę soczewicy (400 g/240 g po odsączeniu) - 1 małą puszkę kukurydzy (212 g/165 g po odsączeniu(...)papryki (u mnie czerwona i zielona) - pół papryczki chili bez pestek - 200 g przecieru pomidorowego (lub pół puszki krojonych pomidorów) - sok z połowy cytryny - tarty parmezan - po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki oraz granulowanego czosnku - szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki do smaku - 1 łyżeczkę masła i 1 łyżkę oleju do smażenia 1. Na rozgrzanym tłuszczu przez
Bez Cebuliodstaw je na kilkanaście minut. Będzie smaczniejsze. W głębokim talerzu lub miseczce dobrze wymieszaj ze sobą starty ser i bułkę tartą. Możesz część lub całą bułkę tartą zastąpić mocno pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Jajko roztrzep, możesz je też trochę przyprawić. Maczaj w nim każdy kawałek mięsa, a potem obtocz w panierce. Dobrze dociśnij ser do kurczaka. Nuggetsy(...)się mocno zrumienią. Wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Serowe nuggetsy mogą stanowić pyszny dodatek do frytek domowych, pieczonych ziemniaczków, a także do ryżu z ostrym warzywnym chili con carne . Mojej Zuzi strasznie smakuje takie mięsko. Staram się nie za często dawać jej smażone, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. Aż się doprasza o kolejną porcję
Anioszek w kuchniSKŁADNIKI Na ciasto 600 g mąki 1 jajko 250 ml gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek sól Na nadzienie 200 g białego tłustego sera
zielonacukinkapuszek z warzywami gotowanymi na parze, nie chciałam robić kolejnej sałatki z kukurydzą , albo chilli corn carne , postanowiłam, że tym razem na tapetę wezmę soczewicę i zrobię z niej warzywne kotleciki. Bo kotleciki nie zawsze muszą być z mięsa! Przepis na te wegetariańskie kotleciki jest prosty jak drut, do tego nie tracimy czasu na gotowanie soczewicy, wystarczy ją wyciągnąć(...)soczewicy z pietruszką: 1 puszka soczewicy gotowanej na parze 1 cebulka czerwona ½ pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko sól i pieprz cayenne do smaku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 łyżki kaszki kukurydzianej olej do smażenia Przygotowanie: Soczewicę miksujemy z czosnkiem na papkę. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju, mieszamy z soczewicą. Dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzy zupach bywa nie jest pracochłonna ;) Zupa cebulowa z grzankami z serem Składniki : 4 duże cebule 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu drobiowo warzywnego lub warzywnego 1 łyżka masła sól, pieprz tymianek grzanki : bułki grahamki masło żółty ser np mazdamer Przygotowanie : Cebule i czosnek obieramy cebulę kroimy w cieniutkie talarki, czosnek drobno siekamy W szerokim rondlu bądź garnku(...)Zalewamy gorącym bulionem o gotujemy do miękkości cebuli. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Bułki kroimy na kromki, smarujemy masłem. Przekładamy na rozgrzaną patelnie masłem do dołu, oprószamy tartym serem, przykrywamy i podpiekamy do roztopienia sera. Zupę podajemy z grzankami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimięsa mielonego wieprzowo-wołowego 150 g boczku pokrojonego w kostkę 2 średnie cebule 1 marchewka 5 pieczarek puszka pomidorów w puszcze 2 średnie pomidory 2,5 szklanki bulionu mięsno-warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru oliwa z oliwek parmezan do posypania sól, pieprz, oregano Wykonanie: Przygotuj sos: na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kostkę pieczarki z cebulą(...)kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw przyprawami, sokiem z cytryny i cukrem. W osolonej wodzie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu makaron. Na końcu połącz makaron z sosem, posyp tartym parmezanem. Ja dodałam także - zamiast bazylii - natkę pietruszki. Do woli, oby świeże i zielone
Zasmakuj KuchniSą smaczne, delikatne i aromatyczne. Super danie na obiad. Składniki na ciasto: Mąka pszenna 3 szklanki Woda ciepła ¾ szklanki Szczypta soli Składniki na farsz: Grzyby suszone
Tradycyjna Kuchnia