tarta warzywna - 1742 przepisów (strona:72/117)

Pierogi gotowane na parze 99

Są smaczne, delikatne i aromatyczne. Super danie na obiad. Składniki na ciasto: Mąka pszenna 3 szklanki Woda ciepła ¾ szklanki Szczypta soli Składniki na farsz: Grzyby suszone

Tradycyjna Kuchnia
Buraczki z chrzanem (ćwikła) do obiadu 179

Tym razem w przepisie nie podaję ilości składników. Gotujemy tyle buraków, na ile mamy ochotę, a potem doprawiamy do smaku wedle własnego gustu. W klasycznym przepisie

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety z tofu i czerwonej soczewicy podane z surówką 290

W lodówce zalegało tofu, a w szafce soczewica. Lubię robić takie eksperymenty z takimi produktami. Był to strzał w dziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze

Truskawkowa Fiesta
Pasztet z selera 141

Pasztet z selera...Wiórki aromatycznego selera.Paseczki cebuli, zmiażdżone ząbki czosnku.Delikatny zapach grzybów.Pyszny, zasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom.Polecam!Składniki:1 kg selera;2 duże cebule;250

Gospodyni Miejska
Tagliatelle w sosie cytrynowo-ziołowym z cukinią i oscypkiem 103

Kiedy nie macie zbyt wiele czasu  na długie gotowanie polecam szybkie i bardzo smaczne danie makaronowe. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle1 młoda cukiniaskórka starta z

Czerwień i błękit
Spaghetti Bolognese 188

czerwonym winie, aczkolwiek wedle uznania możecie pominąć wino tak jak ja, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, by zwykłą wodę podmienić na wino (lub np. bulion mięsny bądź warzywny). Najważniejszym jednak sekretem udanego sosu jest jego długie gotowanie. Włosi czasami duszą sos nawet 4 godziny! Ja z reguły jednak ograniczam się do 1 godziny, chociaż jak bardzo Wam się(...)smażenia 100-150 ml wody (wedle uznania można użyć czerwonego wina) Spaghetti Bolognese – pozostałe składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 300 g makaronu Spaghetti tarty parmezan do posypania dania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na spaghetti Bolognese: Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez

Kulinarne Przeboje
Gulasz warzywny z chorizo i ananasem 97

kawałki podsmażonego kurczaka. Wersje wege mocno warzywne lub z dużą ilością mięsa. Dla każdego! Gulasz prosty i na kilka dni, z każdym dniem coraz lepszy. Polecam! Smacznego:) Gulasz warzywny z chorizo i ananasem   SKŁADNIKI: 225 g (opakowanie) kiełbasy chorizo puszka kukurydzy puszka ananasa w kostce 2 cukinie 3 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 duże pomidory 3 ząbki czosnku(...)bulionu, w zależności czy chcemy bardziej gęsty gulasz sól, pieprz, mielona kolendra, słodka papryka, zioła prowansalskie i oregano – do smaku do podania: posiekany pęczek świeżej natki i/lub tarty ser, np. parmezan, cheddar, żółty gouda oliwa PRZYGOTOWANIE: Warzywa myję i kroję w kostkę. Cebulę obieram i siekam w kostkę, podobnie siekam czosnek. Na rozgrzanej oliwie przesmażam posiekany czosnek

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z brokuła i jajek 346

dzień człowiek mógłby powiedzieć. Ale czasami już nie mamy smaka na mięso. A kotlety to jest coś co człowiek jednak lubi. Jak dla mnie mięsnych nie muszę jeść, ale warzywne to moja nowe odkrycie. Już z kaszy robiłam różne wariacje, a tym razem kotlety z brokuła i jajek. Dodatek sera żółtego daje idealne połączenie, a gdy chcemy jednak nie zjeść(...)sobie :) Składniki: 80 g brokuła 1 jajko ugotowane na twardo 2 plasterki sera żółtego 2 plasterki szynki (w wersji wegetariańskiej pomijamy ten punkt :) ) 3-4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Thermomix do naczynia miksującego wlewamy wodę - do pierwszej kropki - wkładamy koszyczek i do niego brokuły - gotujemy czas 10 min / obr 2 / Varoma brokuła odsączamy

Gotowanie z pasją
Kotlety z brokuła i jajek 384

dzień człowiek mógłby powiedzieć. Ale czasami już nie mamy smaka na mięso. A kotlety to jest coś co człowiek jednak lubi. Jak dla mnie mięsnych nie muszę jeść, ale warzywne to moja nowe odkrycie. Już z kaszy robiłam różne wariacje, a tym razem kotlety z brokuła i jajek. Dodatek sera żółtego daje idealne połączenie, a gdy chcemy jednak nie zjeść(...)sobie :) Składniki: 80 g brokuła 1 jajko ugotowane na twardo 2 plasterki sera żółtego 2 plasterki szynki (w wersji wegetariańskiej pomijamy ten punkt :) ) 3-4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Thermomix do naczynia miksującego wlewamy wodę - do pierwszej kropki - wkładamy koszyczek i do niego brokuły - gotujemy czas 10 min / obr 2 / Varoma brokuła odsączamy

Gotowanie z pasją
KASZOTTO Z KURKAMI – najlepsze! 151

ciepło. Polecam! Smakuje fenomenalnie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * Kaszotto z kurkami The Green Woodpecker Trill – 1 op * oliwa z oliwek – 6 łyżek * białe wino – 100 ml * bulion warzywny – ok. 3 szkl * oscypek wędzony owczy – ok. 50 g * dobrej jakościa masło – 100 g * świeże kurki – 1 garść * biała cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki(...)minuty. Podlewamy białym winem, redukujemy ( czekamy aż wino odparuje ) i chochelka po chochelce podlewamy bulionem. Pod koniec dodajemy masło. Doprawiamy do smaku! Podajemy na gorąco posypane tartym oscypkiem. Smacznego!   Produkty można kupić na stronie: https://thegreenwoodpeckertrill.com/ Będziecie zachwyceni! Gwarantuję! # TheGreenWoodpeckerTrill

Ostra na Słodko
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 192

rzeki i lasy, łowienie ryb, ognisko i śpiewy przy gitarze. W końcu! Wczoraj na kolację robiłyśmy zapiekane szparagi(pierwsze w tym roku!), udało się również stworzyć przepis na wspaniałą słodką tartę z truskawkami i.. burakami (niedługo go zaprezentujemy) :) Na blogu wraz z wiosenną aurą życie zacznie tętnić, więc zaglądajcie do nas. Nie wiem czy zauważyliście, ale zrobiłyśmy tu małe porządki(...)siebie):) Życzymy Wam wspaniałego weekendu, zapraszamy:  Składniki: (4-5 porcji) 1 litr zimnej maślanki 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 pęczki botwiny  (+ ok. szklanka wywaru warzywnego lub wody, aby ugotować botwinę) 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek krajowy  1 świeża dymka pęczek szczypioru pół opakowania liści rukoli sok z połowy cytryny świeżo zmielona sól i pieprz

Symfonia Smaków
Zupa z pieczonej botwinki 119

dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C  przez 60 minut. W międzyczasie gotujemy bulion (warzywny lub drobiowy). Odcinamy łodygi botwinki, pozostawiając same liście. Łodygi kroimy na kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami na 30 minut. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa(...)botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Upieczone łodygi dodajemy do garnka z gotującą się botwinką.  Z buraczków zdejmujemy skórkę (bardzo łatwo odchodzi), część kroimy w kostkę, a część trzemy na tarce  - dodajemy do garnka.  Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pokrojoną ugotowaną marchew. Doprawiamy solą, cukrem, świeżo zmielonym  pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Zupa z pieczonej botwinki

mojewypiekiinietylko
Bigos z cukinii 136

się tak przyjęło to i nazwałam swoje jednogarnkowe wege danie bigosem z cukinii. Dla mnie bardziej leczo warzywne, danie warzywne z cukinią, ale U mnie dziś bigos, leczo, danie warzywne gdzie główną rolę odgrywa jedno z moich ulubionych warzyw – cukinia. Aromatycznie i pysznie, zapraszam Bigos z cukinii podaję z chrupiącymi maślanymi grzankami lub pajdą świeżego chrupiącego chleba. Składniki(...)papryka, lubczyk oraz cukier puder do smaku opcjonalnie: pół szklanki soku z kiszonej kapusty Przygotowanie: Cukinię myję, odkrawam końce. Marchew, cebulę i czosnek obieram. Na tarce o dużych oczkach trę marchew, cukinię. Cebulę i czosnek drobno siekam. Na oliwie podsmażam warzywa, gdy zmiękną doprawiam, dodaję koncentrat. Mój bigos z cukinii już gotowy

Zasmakuj Kuchni
Torcik kapuściany 144

Przysłowiowy groch z kapustą w eleganckim wydaniu, czyli pomieszanie z poplątaniem w formie torcika warzywnego. Danie jest trochę pracochłonne, bo trzeba gotować, sparzać, smażyć i piec. Gotowy torcik bardzo ładnie się kroi, ma zwartą, ale delikatną konsystencję, pachnie przyprawami i smakuje kapuściano. Można go podawać na obiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię(...)włoskiej – 200 g grochu żółtego – 100 g sera żółtego – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki oliwy – 4 jajka – 4 łyżki bułki tartej – 1 łyżeczka majeranku – 1/3 łyżeczki kminku – 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej – sól, pieprz do smaku   Wykonanie: – Groch namoczyć na noc, następnie zmienić

To co kocham
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ CIECIERZYCY I CUKINII 522

pasztetów warzywnych można dodawać przeróżne składniki. Ograniczają nas tylko smaki i upodobania. Są wspaniałą alternatywą dla wegetarian. Połączenie smaków jest naprawdę rewelacyjne. Połączyłam w dzisiejszym pasztecie  kaszę jaglaną, ciecierzycę i cukinię . Dodatek suszonych pomidorów podkreślił jeszcze jego smak. Składniki: 400 g ciecierzycy ( ja dodałam gotową z zalewy ) szklanka suchej kaszy jaglanej 1 większa cukinia 3-4 duże cebule(...)ząbki czosnku suszone pomidory w oleju ( w zależności od potrzeb ) 1-2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół szklanki bułki tartej pół szklanki otrąb pszennych 1/3 szklanki siemienia lnianego olej do podsmażenia warzyw przyprawy wedle uznania.Ja dodałam łyżeczkę ostrej wędzonej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki, sól, pieprz, tymianek, imbir można skroić papryczkę chili Najpierw zaczęłam od starcia cukinii

potrawyregionalne
Żurek chłopski 97

znacznie częściej niż tylko podczas świąt :) Przygotowując w domu żurek często dodajemy do niego wiele innych składników niż te podane w poniższym przepisie np. suszone grzyby, wędzony boczek, tarty chrzan, czy wędzone żeberka. Jest to bardzo fajna zupa, bardzo pożywna, która daje spore pole manewru, z uwagi na to, że można dodać do niej wiele różnych komponentów(...)rzadki (to akurat można „regulować” ilością dodanej śmietany i mąki). Doskonale smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem :) Zapraszam! Składniki (na ok. 6-7 porcji): ok. 2,5 l wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego 300 ml zakwasu na żurek 300 g białej kiełbasy 4 średnie ziemniaki 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka majeranku 3-4 czubate łyżki

MyCookBook.pl