tarta warzywna - 1742 przepisów (strona:75/117)

Wiosenne koktajle 118

Spośród niemal 100 przepisów na koktajle wybrałam dla Was najbardziej wiosenne propozycje miksów owocowo-warzywnych. Jeśli czytacie mnie regularnie to wiecie, że koktajle piję przez okrągły rok!  Taką koloroterapię funduje sobie niezależnie od pogody, bo lubię tak rozpoczynać każdy dzień. Moc witamin, kilka chwil miksowania (w sumie całą robotę wykonuje za nas blender kielichowy-jeśli jeszcze takiego nie posiadacie(...)sobie wyobrazić, inwestujesz w swoje zdrowie i urozmaicone posiłki!). Mój faworyt wiosennego zestawienia?  Miejse pierwsze:  Koktajl szpinakowo pomarańczowy Miejsce drugie:  Koktajl gruszkowo-bananowy z cynamonem Miejsce trzecie:  Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Udanego miksowania!  Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl pomarańczowo-bananowy z kurkumą Koktajl gruszkowo-bananowy z cynamonem Koktajl jabłkowo - bananowy

Moja smaczna kuchnia
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 120

drugie, czyli krem i uszka :) Składniki na krem: 6 średniej wielkości buraków 8 łyżek Wielkopolskiegooleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku ¾ litra bulionu warzywnego Sól morska, pieprz do smaku Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka(...)łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu stwierdzić czy farsz nie jest dla nas wystarczająco pikantny) Dodatkowo do pierożków: 2 jajka 2 łyżki mleka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta drobna do panierowania #OlejWielkopolski rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania Krem z buraków: Buraki dokładnie myjemy. Każdego układamy na odrobinie folii aluminiowej (błyszcząca strona od wewnątrz, matowa na zewnątrz). Nacinamy

Kuchnia w czekoladzie
KASZOTTO Z PODGRZYBKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 184

ciepło. Robi się je błyskawicznie i smakują fenomenalnie! Koniecznie spróbujcie!   SKŁADNIKI: * Kaszotto z podgrzybkami The Green Woodpecker Trill – 1 op * białe wino – 100 ml * bulion warzywny – ok. 3 szkl * parmezan – ok. 100 g * dobrej jakości masło – 100 g * świeże podgrzybki – 5 szt * biała cebula – 1 szt * suszone pomidory w oliwie(...)pokrojone suszone pomidory i przesmażamy ok. 2-3 minuty. Podlewamy białym winem, redukujemy ( czekamy aż wino odparuje ) i chochelka po chochelce podlewamy bulionem. Pod koniec dodajemy masło oraz tarty parmezan. Doprawiamy do smaku! Podajemy na gorąco posypane świeżymi ziołami. Smacznego! Produkt dostępny w sklepie The Green Woodpecker Trill # TheGreenWoodpeckerTrill

Ostra na Słodko
Kotlety z kalafiora 123

Kotlety z kalafiora, to bardzo przyjemna alternatywa dla mięsnych mielonych. Jak na warzywne kotlety przystało są miękkie i mają delikatny smak. Wiele osób nie przepada za zapachem lub smakiem kalafiora, a w tej wersji to warzywo jest naprawdę neutralne zapachowo i nie ma smaku typowo kalafiorowego. Te kotleciki bardzo smakują dzieciom nawet tym, które nie lubią warzyw.  Bardzo ciekawym(...)dzieci produkty, przybierając formę klopsików, pulpecików lub kotletów, stają sie przepysznym jedzeniem;) Składniki: 1 średni kalafior 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 2 jajka eko 1/2 szklanki bułki tartej +  kilka łyżek do panierowania kotletów 1/2 pęczka koperku 1 łyżka masła do smażenia cebuli olej do smażenia kotletów sól i pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: Kalafiora pokroić

Codziennik Kuchenny
Krokiety z sosem pieczarkowym 156

angielskiego, pieprzu 7 ząbków czosnku szczypta lubczyku Naleśniki: szklanka mleka szklanka wody jajko 8 kopiastych łyżek mąki szczypta soli sos: łyżka masła 82% 200-300 g pieczarek cebula bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Do większego garnka włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, opaloną na ogniu cebulę, 4 ząbki czosnku i mięso. Zalać wodą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem, ziarenkami ziela angielskiego(...)Wlać 1-2 chochelki bulionu z mięsa. Dokładnie wymieszać. Usmażone naleśniki i zawinąć z farszem. Wstawić do lodówki na ok 30 min. Schłodzone panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron. Na łyżce masła podsmażyć cebulę z pieczarkami. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować ok 15-20 min. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem. Zagęścić

Gaździnka warzy
Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem 200

pieprzem. Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie jest idealny nie tylko na upały. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 miska szczawiu leśnego 200 ml wody 2 łyżki siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 250 ml domowego kefiru 250 ml jogurtu naturalnego 250 ml kwaśniej(...)wody i gotujemy 5 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy kefir, jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek, dodajemy posiekany koperek, szczypiorek, startą na tarte o dużych oczkach rzodkiewkę i starty na tej samej tarce ogórek. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym  pieprzem, mieszamy całość.Nie ma nic lepszego na upalne dni: Chłodnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti pełnoziarniste i warzywne z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym 128

spaghetti to klasyk, jednak odrobinkę zmodyfikowany, żeby było zdrowiej. Makaron pełnoziarnisty gotuję al dente i na talerz dodaję drugie tyle makaronu przygotowanego z warzyw. Jest kolorowo i bardzo zdrowo. Warzywny makaron to świetny pomysł dla diabetyków. Z przyjemnością w takiej formie spożywać pełne błonnika warzywa. Zastanawiacie się jak zrobiłam makaron z marchewki i cukinii? To proste. Kupiłam maszynę do robienia(...)mięsa razem z jajkiem, sporą szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać dokładnie dosypując świeżo mielone siemię lniane do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na formowanie kulek. Można użyć też delikatniejszej bułki tartej. Siemię lniane najlepiej zmielić w młynku do kawy bezpośrednio przed użyciem. Pomidory wlać do głębokiej patelni (może być wok), zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią (może

Dietolog
ROLADKI Z TORTILLI Z GOTOWANYM KURCZAKIEM 105

Roladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety z cukinii 108

blogu znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na kotlety i placki, nie tylko w wersji mięsnej ale rybnej czy warzywnej. Poniżej wrzucam Ci kilka pysznych linków w które warto kliknąć, jeśli będą smakowały Ci te kotlety z cukinii. Zrobiłam je z dodatkiem kasy bulgur, choć tą możesz zamienić na kuskus lub quinoa. Polecam Wam także: – kotlety rybne –  kotlet quinoa(...)niewielkich kotletów SKŁADNIKI: – 100 g kaszy bulgur – 1 średnia cukinia – pół małej cebuli – 1 ząbek czosnku – 2 jajka M – 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – sól i pieprz – olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przez około 15 minut. Na tarce

nietylkopasta.pl
Warzywne placki tarte 111

wizycie u babci w naszej kuchni ostatnio króluje szparagówka z masełkiem lub sadzone wiejskie jajko z ziemniakami i mizerią z domowych ogórków. Poezja! ;-)  A dzisiaj - absolutnie fantastyczne placki tarte! I to nieprawda, że z młodych ziemniaków nie wychodzą - wystarczy je po prostu zetrzeć na grubych oczkach ;) SKŁADNIKI: 4 - 5 dużych młodych ziemniaków 1 mała cukinia 2 duże marchewki(...)minut, aby puściły wodę. Warzywa odcedzamy, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy mąkę. Mieszamy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po dużej łyżce warzywnej masy spłaszczając, aby placek się ładnie usmażył. Smażymy przez 1 - 2 min z każdej strony, do zrumienienia. Placki są fantastyczne same, ale można je podać z ulubionym sosem, śmietaną lub jogurtem

Kuchnia od dwojga
Gulasz wieprzowo – grzybowy z plackami ziemniaczanymi 133

przykryte. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż woda wyparuje i znowu podlewamy. Czynność powtarzamy, aż mięso zmięknie (u mnie potrwało to około godziny). Wcześniej jednak przygotowujemy na patelni warzywne składniki, które dorzucimy w połowie gotowania, aby zbytnio się nie rozgotowały. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na maśle. Ugotowane grzyby leśne odcedzamy (zachowując 300 ml wody(...)doprawiamy gulasz sosem sojowym i cukrem (do zrównoważenia gorzkiego posmaku jałowca). Na koniec zaciągamy sos łyżką mąki rozmieszanej w ¼ szkl wody. PLACKI ZIEMNIACZANE Ziemniaki, czosnek i cebulę obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Masę przekładamy na sito i odsączamy z nadmiaru płynu. Ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką i przyprawami. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron

Kierunekuchnia
Piernik z przyprawą baharat 122

szafranem lub bez. Moim zdaniem szafranowy baharat jest lepszy, ale kosztuje też trochę drożej, więc podstawowa wersja będzie ok. Resztę tej przyprawy możemy użyć do dań mięsnych i warzywnych. Podobno rok 2017 będzie należał właśnie do przyprawy baharat, więc warto się w nią zaopatrzyć.     Składniki: 250 g mąki 250 g brązowego cukru czubata łyżeczka sody 2 płaskie łyżki(...)baharat? Mieszamy wszystkie suche składniki w dużej misce. Następnie dodajemy orzechy, jajka, miód i maślankę. Mieszamy łyżką lub mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej tartą bułką keksówki. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut (góra-dół, średnia półka). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Piernik z przyprawą baharat pochodzi

Ugotowane pozamiatane
GNOCCHI GRYSIKOWE ZAPIEKANE 113

Gnocchi grysikowe z serem i tymiankiem   są łatwe do przygotowania. Sama polenta nie ma określonego smaku,za to przyjmuje  aromat dodanych ziół i

potrawyregionalne
Sos boloński (ragù alla bolognese) 121

pappardelle) dobrze się sprawdzają, sos boloński to nie tylko mięso i pomidory, bazylia i oregano (to nie są główne przyprawy jakie używa się we Włoszech!), podstawą tego sosu jest warzywne ragout, czerwone wino i mleko, które sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, sos boloński gotujemy powoli i długo, wtedy uzyska się rewelacyjny aromat, pełnię smaku, aby dokończyć dzieło, danie posypujemy obficie(...)tylko z tego powodu. Wtedy też to państwo zdobyło 1 miejsce w Mistrzostwach świata w piłce nożnej. Dla Polski to również był dobry rok, ponieważ zajęła po raz drugi trzecie miejsce, najwyższe jak do tej pory w tych mistrzostwach. Taka mała ciekawostka :-). A teraz zapraszam po przepis, wybierzcie się na zakupy i przygotujcie to danie na najbliższy obiad. Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Papryka z mięsem i serem na patelni 133

 Uwielbiam to szybkie i efekttowne danie. Nie tylko wygląda pięknie i kolorowo , ale ma także niepowtarzalny smak i zapach. Podane z ziemniakami lub gotowanym ryżem

zielonacukinka