dodaję szybki pościk, gdyż trzeba brać się do roboty! Właśnie jestem po egzaminie z fizjologii, humor mi dopisuje, a kucharzenie sprawi mi dodatkową frajdę. Dzisiaj, chciałabym przedstawić Wam wyjątkowy, warzywny pasztet z selera i pietruszki. Jak dla mnie, w smaku jest idealny i już nigdy nie zmienię w nim żadnych przypraw, ani proporcji. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole(...)majeranku - 1 łyżeczka koperki - 0,5 łyżeczki lubczyku - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule kroimy w kosteczkę. Seler i pietruszki obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojoną cebulę i dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy startą pietruszkę, seler oraz
Be Fit Be Strongpodołam zadaniu stworzenia czegoś pysznego do jedzenia na 2 śniadanie. Przedstawiam więc idealne na 2 śniadanie, przekąskę czy przystawkę: malutkie, mięciutkie i białe focaccie z farszem warzywnym na ostro. Włożyłam ciasto do foremek sufletowych, by bułeczki ładnie wyrosły do góry. Składniki: (na 2 małe sztuki) ciasto: 100 g mąki pszennej szczypta soli 10 g drożdży 60-70 ml wody letniej(...)bazylii odrobina cebuli- zeszklonej na patelni odrobina oliwy z oliwek odrobina startej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Przygotować foremki- opcjonalnie wysmarować je oliwą z oliwek i podsypać mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć
KreatywnePinyosolonej wodzie (nie mogą być jednak rozpadające się). Odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Odcedzić. Cukinię pokroić w plastry, posypać przyprawą warzywną i ziołami do pizzy. Następnie obsmażyć z obu stron na oliwie (lub oleju rzepakowym). W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, całe pomidorki, plastry cukinii, różyczki brokuła(...)dodać natkę pietruszki, zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Składniki zapiekanki zalać sosem i delikatnie przemieszać. Piec ok 1/2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tartym serem. Podawać posypane świeżą natką pietruszki
Czerwień i błękitwodą tak, aby przykryć wszystkie składniki 1 cm powyżej. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku oraz odcedzone z wody w której się moczyły, grzyby. Doprawić przyprawą warzywną do potraw, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około godziny, aż mięso będzie samo odchodzić od kości. Następnie pozostawiamy wszystko do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą(...)majeranku. Wyrabiamy dokładnie na pulchną masę. Jeżeli mamy wrażenie, że masa jest za rzadka można dodać łyżkę tartej bułki. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia tzw. keksówki o wymiarach 31 - 11- 7 cm, wysmarować dno i boki tłuszczem, obsypać bułką tartą. Wylać masę do wysokości 3/4 formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° na 40-45 minut
Kulinarne przemysleniaMięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz warzywne kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej. Doprawione parmezanem, smażoną cebulką i czosnkiem oraz natką pietruszki i papryczką chili. Dobre do odgrzewania, mogą być bazą do kanapek lub przepysznym elementem obiadu. Są świetnym sposobem na smaczny i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Aby ułatwić sobie ich przygotowanie, polecam wyrobić masę i uformować(...)sosu sojowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 jajko 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chili / można dać mniej sól, pieprz gałka muszkatołowa 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego DIP POMIDOROWO-DYNIOWY 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 ząbek
cool and mintykalafior i groszek, ale jest tam również odrobina szpinaku i zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne. Indyjskie kebaby warzywne podałam z ryżem jaśminowym i chatneyem z mango . Są jednak tak dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne danie :) Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain. Składniki(...)być mniej) 1 łyżeczka suszonej kolendry (zmielonej lub utłuczonej w moździerzu) 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę szczypta kurkumy 1 łyżeczka soli bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Warzywa zalewamy wodą i doprowadzamy
Trzeci talerzTego typu placki bardzo często goszczą na moim stole. Sezon warzywny w pełnej krasie i grzechem byłoby go nie wykorzystać. Do placków wrzucam dowolne warzywa, które obecnie mam w kuchni. Tym razem główną rolę odegrały ziemniaki, cukinia i marchewka. Nie rzadko dorzucam także kawałek selera czy pora. A gdy w lodówce błąka się jeszcze kawałek wędliny lub kiełbasy, to również(...)ziemniaków 1 kiełbasa 1 jajko 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sol, pieprz, zioła prowansalskie koperek Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy przyprawy. Odstawiamy na chwilę po czym zlewamy sok, który puściły warzywa. Następnie dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą a na końcu pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i posiekamy koperek. Dokładnie
My simple kitchenjest znacznie delikatniejsze niż mięso z piersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego sos: 100 g pora odrobina oliwy z oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn(...)czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. sos: Por umyć, pokroić w plastry. Na patelni podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy
KreatywnePinytych co ograniczają lub nie jedzą wcale mięsa lub po prostu szukających nowości. Pyszne warzywne burgery idealne na obiad lub kolację. W pełnoziarnistej bułeczce, z lekkim sosem i pysznym kotlecikiem. Lekkie, dietetyczne i smaczne! Odpowiedni dobór składników to podstawa. Świeże warzywa, odpowiednio wyselekcjonowane, zdrowa buła.... ah! Można jeść bez końca! Kochani! Wiecie, że: Warzywa Bonduelle(...)otrębów (dowolnych) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego Szczypta ostrej papryki Olej do smażenia (u mnie kokosowy) Bułka tarta pełnoziarnista do obtoczenia Sól Sos: 3 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki jogurtu + warzywa (ogórek, pomidor, cebula) Przygotowanie: Mieszankę meksykańską (odrobinę można zostawić do dekoracji) zblendować
CzarnawisienkaSezon owocowo-warzywny ruszył, więc przyszedł czas na rabarbar. Najbardziej lubię jego smak w tym cieście. To sprawdzony przepis, dzięki któremu ciasto zawsze się udaje i jest smaczne. Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zarabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na około 30 minut(...)ciasto będzie wyższe) )i pieczemy 20 minut w temp. 200 st.C. Ciasto wyjmujemy i schładzamy. Dodatkowo: Masa owocowa: ok. 1 kg rabarbaru (najlepiej już dojrzałego, słodkiego) 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru Rabarbar kroimy w kostkę średniej wielkości. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto. Piana: 2 białka 2 łyżki cukru pudru Ubijamy na sztywną
tojestpyszne.blogspot.comMakaron z masłem truflowym, wędzonką i czerwoną cebulą Dzielę się z Wami tym pysznym włoskim przepisem. Jest bardzo prosty w wykonaniu i smakuje wyśmienicie (adsbygoogle = window.adsbygoogle
zielonacukinkaZ gotowanych i tłuczonych ziemniaków, które zostają po obiedzie, w Polsce następnego dnia przygotowuje się kopytka lub kluski śląskie . A na Węgrzech langosze - placki z kategorii
Weekendy w domu i ogrodzieBób albo się lubi albo nie… Ja akurat lubię, dlatego chętnie sięgam po przepisy z jego wykorzystaniem. Powiem Wam, że w tej formie smakuje mi
Mama z miastazdecydowanie zmieniają się i pragną bardziej sycących i konkretnych dań, a co za tym idzie niestety bardziej kalorycznych yyyyps... Uwielbiam Andrzeja Polana dlatego też przedstawiam Wam fajną tartę z różnorodnością smakową. Idealne danie na piątek ale też kawał dobrego mięsa spokojnie by tu pasował. Syte, smaczne i na pewno ciekawe. Zapraszam... Skala smaku 8/10 - kminek mielony jest tutaj(...)soli kminek mielony Nałożenie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg ziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane do smażenia kilka suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła
Kubki smakuwyparował. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu pełnoziarnistego, 200 g pieczarek białych i brązowych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 120 g serka topionego śmietankowego, ½ sera camembert, bulion warzywny, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka posiekanego koperku, świeże listki bazylii. Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzącym bulionem 3 cm ponad(...)dodajemy do cebuli, całość smażymy często mieszając. Ugotowany makaron mieszamy z pieczarkami, koperkiem i pokrojonym na mniejsze kawałki serkiem topionym. Podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Bezpośrednio na makaron trzemy ser camembert, doprawiamy pieprzem i ponownie mieszamy. Makaron z pieczarkami i serem przde podaniem posypujemy startym camembert i dodajemy świeżej bazylii. Rada: pieczarek nie musimy solić, ponieważ makaron gotowany
Moniki Smakołyki