Zupę szczawiową i zostało mi trochę warzyw, a że nie lubię wyrzucać jedzenia postanowiłam, że wykorzystam te warzywa na zrobienie smacznych kotletów. Oczywiście jeśli macie ochotę na takie warzywne kotlety a nie macie w planie gotowania zupy, to można warzywa specjalnie ugotować. Przepis jest bardzo prosty, ja do warzyw dodałam parę dodatków, ale i bez nich można zrobić(...)szklanki słoneczniku pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki bułki tartej sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, papryka słodka olej do smażenia Wykonanie: 1. Warzywa miksujemy na gładką masę 2. słonecznik prażymy na suchej patelni, po czym miksujemy na proszek 3. Do warzyw dodajemy zmielony słonecznik, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą 2 łyżeczki chrzanu oraz po około
Mój pomysł naKlasyczne pesto bazyliowe - proste w wykonaniu, a jednocześnie imponujące smakiem i aromatem. Świetne jako marynata do grillowanego kurczaka lub ryb. Wyśmienite jako dodatek do dań z makaronu, zup warzywnych oraz do klasycznej sałatki z pomidorów i mozzarelli. Przechowywane w lodówce lub zamrożone na porcje pesto, może służyć jako awaryjny i zdrowy sposób na pyszny i ekspresowy obiad po pracy(...)musicie precyzyjnie odmierzać składników. Wystarczy mniej więcej zachować właściwe ich proporcje . Sama często przygotowuję pesto dodając składniki "na oko": 2-3 garści listków bazylii plus garść orzeszków i garść tartego, twardego sera. Do tego spory chlust oliwy, tak, aby otrzymać oczekiwaną gęstość sosu. SKŁADNIKI / 200 ML 25 g parmezanu lub sera pecorino 25 g orzeszków piniowych
cool and mintyulubioną potrawą :-) Na szczęście moda na warzywne makarony zawitała i do nas. Można je kupić gotowe ale oczywiście najlepiej wykonać samemu. Zoodles czyli spaghetti z cukinii Wykonanie samego warzywnego spaghetti jest bardzo proste. Najlepiej i najtaniej wykorzystać do tego obieraczkę typu julienne (koszt ok. 10 zł). Są też specjalnie do tego przeznaczone spiralne tarki tzw. spiralizery(...)cukinie (albo 1 duża) 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili 5 łyżek bazyliowego pesto (najlepiej samodzielnie przygotowane ale może być również gotowe) 3 łyżki tartego sera mozarella pomidorki koktajlowe listki bazylii do ozdoby opcjonalnie - oregano do posypania Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Przygotowujemy spaghetti z cukinii za pomocą obieraczki
Marta próbujeDYNI Z JABŁKIEM zupa krem z pomidorów ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM krem z ziemniaków z ciemnym piwem kalafiorowa z posypką z bułki tartej zupa krem z brokuła krem z marchewki z pomarańczą i imbirem zupa krem z buraczków zupa krem z cukinii z nachos zupa grochowa w wersji fit zupa krem z ziemniaków(...)fenkuła krem z kalafiora krem z papryki z tequilą zupa krem z cukinii zupa dyniowa z pomidorami krem z pieczonej papryki chłodnik z pomidorów i arbuza gazpacho – warzywny chłodnik chłodnik z ogórka i awokado Artykuł Najlepsze przepisy na zupy kremy pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plniego zrezygnować. Jednak zajadając wegeburgry z tego przepisu jestem przekonana, że o wegetariańskiej jak i wegańskiej kuchni można powiedzieć wszystko, ale na pewno nie to, że są wyrzeczeniem. Te warzywne burgery są przykładem na to, że z samych roślinnych składników możemy wyczarować praktycznie wszystko. Zachęcam do wypróbowania przepisu zarówno osoby nie jedzące mięsa jak i zatwardziałych mięsożerców, ponieważ są pyszne(...)suchej kaszy jaglanej 0,5 szklanki (100 g) ziaren słonecznika 0,5 szklanki (70 g) sezamu 1 duża (ok. 120 g) cebula czerwona 0,5 szklanki (60 g) bułki tartej 0,25 szklanki (50 g) oleju rzepakowego 4 łyżki (ok. 40 g) mąki 2 łyżki sosu sojowego pęczek natki pietruszki 0,5 średniej papryczki chilli 1 łyżeczka imbiru sól
Fitsweet.meznikają szybko. Podjadam świeżo po usmażeniu, zimne też są dobre. Myślałam, że trochę zostanie na następny dzień, ale nic z tego. Takie placki, podobnie jak ziemniaczane lub w innych warzywnych konfiguracjach mogłabym jeść cały czas. Na szczęście - tak jak mój Mąż, tak sobie wcinamy raz na jakiś czas porcję smażonych warzyw. Z dodatkami sosów lub nie. Smakują zarówno na ciepło(...)mączystych ziemniaków 2 duże marchewki 200 g pieczarek 2 średnie cebule 1 jajko 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Obrane marchewki i pieczarki trę na tarce o grubszych oczkach. Obrane ziemniaki kroję w kostkę, miksuję porcjami na gładko w blenderze, możecie zetrzeć drobniutko na tarce, ale odkąd mam blender i się sprawdza w temacie
Zasmakuj Kuchninich można było podmienić, tak jak autorzy sugerowali, buraka czerwonego na cukrowego i biorąc pod uwagę, że ciężko zdobyć ten właściwy zostało wybaczone :), o tyle w przypadku burgerów warzywnych czy brownie, gdzie burak jest po to aby nadać kolor potrawie, to już mocno naciągane, a właściwie przeciągnięte :) Jedno danie zasługuję na szczególną uwagę, bo mnie zainspirowało. Placki z buraka cukrowego(...)tamtej kuchni postanowiłem szukać sosu. I znalazłem. Wręcz idealny. Sárgarépa-főzelék czyli węgierska potrawka z marchewki. Składniki: - ziemniaki - burak cukrowy - mąka - marchewka - papryka ostra Wykonanie: Ziemniaki i buraka trzemy na drobnej tarce. Mieszamy z mąką i z tak przygotowanego ciasta smażymy placek. Marchewkę też możemy zetrzeć, ale na grubych oczkach, albo tak jak ja na tych do ogórków. Można
Kryzysowa Książka Kucharskaziarna ziela angielskiego 6 liści laurowych 2 nieduże ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek i lubczyk no i oczywiście woda :) Jeśli posiadacie, można udusić gołąbki w rosole lub bulionie warzywnym. Płynu musi być tyle by lekko przykrywał gołąbki. Kapustę, z wykrojonym głąbem, wrzucam do wrzątku i gotuję przez kilka minut. Dzięki temu liście łatwiej oddzielą się od główki; zdejmuję jeden(...)mieszam z mąką i przyprawami. Porcję farszu, czubatą łyżkę, zawijam w liść kapusty, pozbawiony twardej części. Zwinięte gołąbki wkładam do garnka wyłożonego liśćmi kapusty, do wrzącego wywaru z przyprawami. Tarte ziemniaki szybciutko się zwiążą i gołąbki nie rozpadną się. Duszę na niedużym ogniu, około 30 minut pod przykryciem. Podałam z zasmażką z boczku i czerwonej cebulki. W wersji bezmięsnej
Pichceniomaniatylko dodatki i mam następne danie . Roladki faszerowane są idealnym dodatkiem mięsnym do kasz , ziemniaków lub sałatek warzywnych tak jak na zdjęciu Składniki 8 szt 4 duże filety drobiowe 30 dkg mięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz 1 marchew 5 cm pora Wykonanie(...)głębokiej patelni z każdej strony na zloty kolor. Odstawić roladki na talerzyk. - Na tłuszczu który został po smażeniu , podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i z tartą marchewkę. Po 2-3 minutach dodać 1 szklankę wody . Dusić warzywa ok 5 minut
Eli GotowanieZupa klopsikowa Syta, rozgrzewająca i przepyszna jesienna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę
Blog z ApetytemIleż to razy jest tak , że nie mamy pomysłu na obiad …Ja wtedy zawsze zaglądam do lodówki i kombinuję ;)Jak wiemy : potrzeba matką wynalazków!Jakiś
Ostra na SłodkoJak tylko pojawiają się w sklepach bakłażany w rozsądnych cenach, od razu u mnie na patelni pojawia się to danie, które uwielbiam ! Wprawdzie do
Kulinarne przygody GatityKotlety ze świeżych grzybów są czymś pośrednim między kotletami z mięsa, a kotletami warzywnymi. W smaku są trochę mięsne, ponieważ grzyby mają mnóstwo smaku umami, czyli tzw. smaku mięsnego. Dlatego przypadną do gustu zagorzałym mięsożercom, którzy nie tkną kotletów jarskich. Do przygotowania kotletów z grzybów można wykorzystać grzyby, które nie nadają się do suszenia czy marynowania. Ich uroda(...)grzyby, nie jesz mięsa lub chcesz spróbować czegoś nowego. Składniki: 1/2 kg świeżych grzybów leśnych 1 szkl. ugotowanego ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + do panierowania kotletów 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub tymianku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego sól, pieprz czarny do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby oczyścić z piasku
Codziennik KuchennyWarzywne, bezmięsne aromatyczne danie. Pięknie pachnie cukinią, suszonymi pomidorami. Dodatkowym atutem smaku całego dania jest świeży czosnek, lubczyk i fasola, która dodaje delikatności daniu. Składniki: 230 g makaronu wstążki (zamiennie świderki, kolanka, penne, inny krótki) 1 cukinia 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki białej fasoli z puszki 2 suszone pomidory z oleju 3 łyżki(...)pieprz ziołowy, szczypta soli, lubczyk, majeranek, słodka i ostra papryka opcjonalnie: łyżka przecieru pomidorowego coś smacznego zielonego do posypania - u mnie obowiązkowo, natka, rukola, szpinak, liście rzodkiewki opcjonalnie: tarty drobno dowolny ulubiony ser Przygotowanie: Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy na nie za grube półksiężyce. Suszone pomidory, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie
Zasmakuj KuchniSmażony filet rybny pod smaczną warzywną kołderką w lekko pikantnym sosie. Przepis zapisany wiele lat temu w starym zeszycie,trochę zapomniany. Ryby można użyć dowolnej,kto jaką lubi najbardziej. Ja akurat miałam mintaja,postanowiłam go użyć i reaktywować ten stary przepis. Potrawa bardzo smaczna,warta kontynuacji i godna polecenia na zbliżające się Święta. 400 g mrożonego filetu z mintaja(...)świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki olej do smażenia panierka: 150 g mąki pszennej 150 g bułki tartej 2 jajka Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie
Kolorowa kuchnia Elkidodaję szybki pościk, gdyż trzeba brać się do roboty! Właśnie jestem po egzaminie z fizjologii, humor mi dopisuje, a kucharzenie sprawi mi dodatkową frajdę. Dzisiaj, chciałabym przedstawić Wam wyjątkowy, warzywny pasztet z selera i pietruszki. Jak dla mnie, w smaku jest idealny i już nigdy nie zmienię w nim żadnych przypraw, ani proporcji. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole(...)majeranku - 1 łyżeczka koperki - 0,5 łyżeczki lubczyku - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule kroimy w kosteczkę. Seler i pietruszki obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojoną cebulę i dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy startą pietruszkę, seler oraz
Be Fit Be Strongpodołam zadaniu stworzenia czegoś pysznego do jedzenia na 2 śniadanie. Przedstawiam więc idealne na 2 śniadanie, przekąskę czy przystawkę: malutkie, mięciutkie i białe focaccie z farszem warzywnym na ostro. Włożyłam ciasto do foremek sufletowych, by bułeczki ładnie wyrosły do góry. Składniki: (na 2 małe sztuki) ciasto: 100 g mąki pszennej szczypta soli 10 g drożdży 60-70 ml wody letniej(...)bazylii odrobina cebuli- zeszklonej na patelni odrobina oliwy z oliwek odrobina startej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Przygotować foremki- opcjonalnie wysmarować je oliwą z oliwek i podsypać mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć
KreatywnePiny