Kurczak zapiekany w porach to jak sama nazwa wskazuje, rodzaj zapiekanki. Jest to bardzo proste i smaczne danie, do którego nie potrzeba zbyt wielu składników oraz są one ogólnodostępne o każdej porze roku. Przygotowanie tej zapiekanki nie zajmie wam wiele czasu i każdemu powinna się udać! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g filetu z piersi kurczaka 1 duży(...)mniejsze 100 g żółtego sera tartego majonez do posmarowania zapiekanki sól, pieprz 1 łyżka masła do posmarowania naczynia 1 łyżka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor. 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. 3. Pora pokroić w krążki. Poukładać ciasno na dnie
Danka PichciFińska zapiekanka z kapusty przypomina naszą lasagnę. Jest bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo sycąca. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Od Finlandii po Bałkany i Turcję z jednej strony i od Rosji po Francji na kierunku Wschód-Zachód. Tak wygląda europejskie Królestwo Kapusty, warzywa bardzo zdrowego, smacznego, ale które nie przyjęło się we wszystkich kuchniach(...)kapustę najbardziej znany jest niemiecki sauerkraut, które przy naszym bigosie wygląda jak ubogi krewny, no ale o naszym bigosie mało kto słyszał. Jeszcze bardziej niszowa potrawą jest kaalilaatikko –zapiekanka z kapusty, ryżu, mięsa, danie będące fundamentem fińskiej kuchni na równi ze śledziem. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek
Niedzielny kucharzmakaronowa zapiekanka z brukselką nie jest na pewno lekkim daniem. Dodatek boczku, sera i śmietany to poważna dawka kalorii. Ale danie to jest idealne, żeby przekonać do brukselki wszystkich tych co za nią nie przepadają. A w takiej sytuacji wytoczone działa ciężkie są usprawiedliwione:) Całość zapieczona pod chrupiącymi okruszkami chleba. Jesienny comfort food. Jeżeli nie przepadacie za brukselką(...)się do niej przekonać (albo kogoś innego) to będzie to najlepszy sposób. A jeżeli lubicie brukselkę.. to chyba nie muszę już dalej namawiać Was do spróbowania:) Print Makaronowa zapiekanka z brukselką i boczkiem Makaronowa zapiekanka z brukselką dzięki dodatkowi boczku i sera będzie doskonałym sposobem na przekonanie do brukselki tych co za nią nie przepadają. Całość zapieczona jest
Cooking for Emilyparmezanowej panierce (Patate sabbiose al forno) Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą (Patate al forno con pomodori secchi, olive nere e cipolla rossa) Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z porami (Gratin di patate, funghi e porri) Zapiekanka ziemniaczana z porem i jajkami (Gratin di porri e patate con uova) Babka ziemniaczana (Gattò di patate) Ziemniaczana zapiekanka(...)cukinią (Parmigiana bianca di zucchine e patate) Zapiekany koper włoski i ziemniaki pod beszamelem (Gratin di finocchi e patate con besciamella) Zapiekanka rybno-ziemniaczana (Sformato di pesce e patate) Zapiekanka mięsno-grzybowa pod purée z ziemniaków (Sformato di carne, funghi e purè di patate) Tarta na francuskim cieście z ziemniakami i boczkiem (Torta salata di sfoglia con patate
La grande e la piccola cuocaZanim dynia zdetronizuje cukinię, mam dla Was zapiekankę z cukinii i ryżu z dodatkiem jajka i serów – parmezanu i cheddara, pod chrupiącymi okruszkami chleba. Jestem bardzo zadowolona z przepisu, i jednocześnie bardzo niezadowolona ze zdjęć, więc się zastanawiałam czy wstawiać przepis na bloga. Kilka jednak osób próbowało tę zapiekankę, wszyscy bardzo chwalili i mi też bardzo smakowała- więc(...)razem względy kulinarne zwyciężyły nad estetycznymi. Zróbcie sobie dobry obiad z cukinią w roli głównej- na końcówkę sezonu. Print Zapiekanka z cukinii i ryżu z serami Zapiekanka z cukinii i ryżu z dodatkiem serów – parmezanu i cheddara pod chrupiącą wartwą okruszków chleba Ingredients 3 cukinie średniej wielkości ok 4 szklanek po starciu 2 cebule 3 ząbki czosnku
Cooking for Emilylubi zapiekanek. Są szybkie w przygotowaniu, można do nich dodać wszystko, co ma się pod ręką i nie wymagają dużej ilości tłuszczu jak w przypadku smażenia. Bardzo szybka do zrobienia i tania. U mnie zawsze wygrywa ta z kaszy. Większość robi je na bazie makaronów, ja jednak jako wielka fanka kaszy wolę wybrać tę wersję. Dodatkowo podczas podawania na talerz(...)jest łatwiejsza w krojeniu i nie rozpada się tak jak w przypadku makaronowej. Wystarczy dodać do zapiekanki kolorowe warzywa, aby nabrała fajnego wyglądu. Przed włożeniem do naczynia wygląda trochę jak sałatka w 5 minut.😋 Gdyby nie surowe mięso mielone, można by ją już jeść w takiej formie 😜 Po upieczeniu wierzch ma przypieczony na ciemno, a środek jasny i kolorowy
zdrowo i aktywnielubię przygotowywać sobie obiady do pracy i przeważnie robię je na dwa dni, szukam łatwych, ale smacznych rozwiązań na moje posiłki. Zobaczcie co tym razem mi wyszło :) Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami 100 g makaronu 100% mąki z ciecierzycy 150 g makaronu 100% mąki z soczewicy czerwonej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 500 g mięsa mielonego(...)czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, a także wsypujemy oregano (według uznania) W czasie, gdy mięso dusi się z cebulą, możemy przygotować resztę składników do zapiekanki. Kroimy paprykę w kostkę, obieramy (myjemy) pieczarki, a następnie je kroimy. Oczyszczamy z pestek cukinię i kroimy ją na plasterki. Wrzucamy to wszystko na drugą patelnię, na której roztopiliśmy masło. Dusimy
Kuchnia moimi oczamiPomysł na śniadanie zero waste. Zero waste , to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, nie wyrzuca, nie marnuje. Dzisiaj śniadaniowa zapiekanka z resztek. Wykorzystujemy podeschnięte już pieczywo tostowe, końcówki wędlin, które mamy w lodówce, trochę sera i wszystko łączymy jajkami. Zapiekanka idealna na śniadanie. Przy okazji chciałabym Wam polecić margarynę Śniadaniową o smaku(...)Solonego Masła jako wyrafinowany dodatek każdego śniadania, podkreśli smak kanapki, oraz zapewni pełny energii start każdego dnia. ZAPIEKANKA Z TOSTÓW Składniki: 8-10 tostów 5 plastrów szynki 1 mała cebula 100 g sera żółtego 6-10 pomidorów koktajlowych 2 jajka 200 g śmietany 3 łyżki mleka sól, pieprz do smaku szczypta ziół prowansalskich margaryna Śniadaniowa Przygotowanie: Od tostów odcinamy skórki
Bon appetit mon amieDzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na zapiekankę z łososiem i reszta, to tak naprawdę, to co już musiałam zużyć, czyli resztki, które zostały. Tak więc w zapiekance jest trzy rodzaje makaronów, które mi zostały każdy po trochu, troszkę rukoli, kilka oliwek, kukurydza, kilka pomidorków i mozzarella. No i łosoś :-) Zapiekanka pyszna, nic nie zostało wyrzucone. Ciekawa jestem(...)też orbicie takie zapiekanki resztkowe? Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: makaron (u mnie trzy rodzaje) świeża rukola kilka czarnych oliwek kilka pomidorków koktajlowych 1/2 puszki kukurydzy około 300 g łososia starta mozzarella sól pieprz 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oliwki kroimy w plasterki, pomidorki na połówki, rukolę myjemy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Łososia obieramy ze skóry
kruche babeczkiKiedy dusza pragnie czegoś słodkiego, a waga przypomina, że lato nie za górami, wtedy na stół wjeżdża zapiekanka twarogowa bez cukru i mąki – taki oszukany sernik cytrynowy z makiem Lubicie takie wynalazki? Składniki (forma 18cm): – 500g twarogu (u mnie 1 klinek firmy pilos i 1 twaróg drobno mielony firmy pilos) – 3 jajka – skórka z jednej cytryny(...)wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować ulubionym tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Po skończeniu pieczenia zapiekankę zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki. W końcu wyjąć delikatnie ciepły sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać sernik
Smaki ArmineChciałam Wam zaproponować zapiekankę, która przeniesie Was na słoneczne południe Europy. Zapiekany makaron z aromatycznym ratatouille z cukini ą , bakłażanem i papryk ą, pachnący ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Danie pełne smaku i kolorów, pachnące latem, słońcem, wakacjami, wprost idealne dla wielbicieli śródziemnomorskiej kuchni ;) **** Quello che voglio qui proporVi è lo sformato di pasta, una ricetta capace(...)parmigiano grattugiato 2 zucchine 2 melanzane 2 peperoni rossi 2 scalogni 3 spicchi d'aglio 1 cucchiaino di erbe di provenza sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od zagotowania wody na makaron. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do pó ł miękkości . Ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy. Ratatouille Cukinie kroimy w pół plasterki
La grande e la piccola cuocajedną kategorię i dostęp do wszystkich znajdziecie w głównym menu w kategorii „ KUCHNIA INDYJSKA” . A dziś mam dla Was przepis z indyjskim smakiem ale w połączeniu z kuchnią europejską. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem często spotykana jest w Anglii i możecie znać ją pod nazwą Cottage pie. Ja zmieniłam ją nieco i uprościłam jej przygotowanie. Zamiast smażonego mięsa mielonego zaproponowałam(...)lekko pikanym smaku doskonale sprawdza się w kuchni indyjskiej, ale jest także idealny jako sos do pizzy czy dodatek do dyniowej zupy krem. Uwielbiam odkrywać jego nowe zastosowania. ZAPIEKANKA Z PULPECIKAMI PRZYGOTOWANIE: 60 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-4 SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka – 1 słoik sosu Patak’s Butter Chicken – pół szklanki
nietylkopasta.plZapiekanka mojego dzieciństwa – ryż, kiełbasa, groszek i ser. Właśnie taką robiło się w moim rodzinnym domu. Pamiętam jak rodzie podawali ją w brązowych kokilkach, mówiąc „uważaj bo gorące! nie poparz się ” Tak na prawdę zapiekanka z ryżem przyjmie wszystko! U mnie jeszcze wskoczyła resztka pieczarek. Składniki (na 6 porcji): 2 szklanki ryżu suchego 400g kiełbasy(...)Piekarnik nagrzewamy do 180C. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę masy ryżowej, na to wyciskamy trochę ketchupu, kładziemy połowę starego sera, resztę masy ryżowej i ponownie ser żółty. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 3-40 minut. Jeśli zapiekanka czekała w lodówce pieczemy dłużej i pod przykryciem z folii aluminiowej, tak, żeby za bardzo się nie spiekł
CookYourselfPrzedszkola w dawnym Związku Radzieckim wszystkie miały chyba takie same ustalane odgórnie menu. Gdybym teraz zapytała kogoś z mojego pokolenia, jakie danie lubili i zapamiętali, z pewnością byłaby to zapiekanka twarogowa. Być może był to sposób na przemycenie do diety dzieci twarogu albo urozmaicenie serowych potraw (serniczki również się pojawiały w menu), trzeba jednak przyznać, że bardzo skuteczny. Zapiekankę lubił(...)każdy i zjadał do ostatniego okruszka. Dlatego pomyślałam o zapiekance, gdy naszła mnie ochota na coś serowego. Powiedziałabym, że to taka kuzynka sernika, bo smakuje podobnie, ale przygotowanie jej jest o wiele prostsze. Dodałam jabłka i rodzynki, ale z powodzeniem można wykorzystać jakieś inne sezonowe owoce - maliny, jeżyny, porzeczki, morele (raczej nie mrożone, żeby nie puściły za dużo soku
Obiad gotowy