Witam Kochani dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na chlebek. Bardzo lubię piec domowe pieczywo, po pierwsze jest duuuużo zdrowsze, po drugie jaka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam
Karo in the KitchenDługo nie wrzucałam żadnych pyszności dlatego dziś pochwale się moimi ciasteczkami ze słonecznikiem. W sam raz na pogodę ! Składniki: 200 gr. margaryny 3 szklanki mąki 7
W Moim Magicznym DomuTa pozycja nie wymaga długiego opisu – chicken burger w wersji slow foodowej czyli soczysty kurczak w chrupiącej panierce + domowy sos barbecue + domowa bułka + wszystko w rozmiarze
Nerds KitchenHenryka Vitry. Pozwólcie, że przytoczę Wam wstęp do tego przepisu: "Pączki starannie i dokładnie przyrządzone według tego przepisu dystansują najbardziej nawet "wyborowe" pączki cukiernicze. Ale nie jest on ani tani i nie dla młodych gospodyń stawiających dopiero pierwsze kroki w szlachetnej sztuce kulinarnej." Co do pączków, to muszę się przyznać, że niektóre nieco dłużej się smażyły i kolor był bardziej(...)Składniki na pączki warszawskie (znakomite) na 30 szt. (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): ZACZYN: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 85 ml ciepłego mleka 100 g mąki tortowej CIASTO WŁAŚCIWE: 400 g mąki tortowej 8 żółtek 80 g cukru 250 ml letniej śmietanki słodkiej 30% ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki soli 25 ml spirytusu (u mnie ekstrakt
Rozpustne gotowanieKotleciki ziemniaczane z czerwoną fasolą i brokułowym sosem (4 osoby) Kotlety : 8 średnich ziemniaków puszka czerwonej fasoli pęczek szczypiorku lub dymki 1 jajko otręby żytnie
vegetanieSkyrim obfituje w elementy związane z jedzeniem, w karczmach czy salach jadalnych możemy znaleźć przeróżne smakołyki, nie wspominając o zawartości spiżarni domków, które zwiedzamy. Co więcej
Nerds KitchenPizza? Jak najbardziej. Zawsze. Po kalafiorowej przyszła kolej by wypróbować spód z cukinii. Jest aromatyczny, lekki, niskokaloryczny. W sklepach i na targu pojawiła już się
Szybko Tanio Smacznietego się już przyzwyczaiłam. Czemu się nią tak zachwycam? To proste! Spełnia większość moich oczekiwań, czyli: jest na tyle sztywna, że można nią wymieszać składniki w misce, np. ciasta, jednocześnie brzegi na tyle elastyczne, dzięki czemu idealnie wygarnia zawartość z miski, jest odporna na wysokie temperatury, pozostawiona na rozgrzanej patelni nie topi się, nie deformuje nie można jej zdemontować(...)spełniła wszystkich wymienionych kryteriów. Cena tej Fiskars waha się pomiędzy 14-18 zł i wystarczy jedna, a porządna, zajmuje mniej miejsca niż moich kilka i taki interes wychodzi dużo taniej. Bo po co 5 różnych skoro i tak używam jednej? Wasza BLONDYNKA
Blondynka GotujeSkładniki: 8 czubatych łyżek zmielonych otrębów/płatków owsianych 4 jajka 4 łyżki kakao 5-6 łyżek puree z dyni (proste i szybkie do zrobienia samemu, do tego TANIE i smaczne) 4 łyżki nasion amarantusa 1 łyżka fruktozy/ksylitolu lub innego słodzidła 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dżem bez cukru o dowolnym smaku (pół(...)wyjdzie tak samo. Jak tylko spróbuję od razu dam znać! ☺ Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180ºC na termoobieg. I podczas gdy on się grzeje my zajmujemy się robieniem ciasta. Otręby lub płatki owsiane zmielić na mąkę (najlepiej w młynku do kawy albo innym urządzeniu, które zrobi nam z płatków drobnicę przypominającą mąkę). Naszą mączkę wrzucamy do miski razem z amarantusem
Jak gotować i nie zwariowaćDruga odsłona wiśni na blogu :) Tym razem w bardzo prostej do zrobienia mrożonej herbacie. Dość popularna marka herbat gotowych do spożycia ARIZONA zyskuje coraz to więcej
Kuchnia PROzdrowotnaCześć wszystkim odwiedzającym :) Od jakiegoś czasu prowadzimy naszego bloga, ale jeszcze nie było żadnego wpisu przeznaczonego dla naszych milusińskich, a przecież nasze dzieciaczki również lubią różne
vegetanienazwy topinamburu Topinambur znany jest również pod nazwą słonecznik bulwiasty, bulwa, karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka. Topinambur - cena No cóż, jeśli chcielibyśmy wprowadzić topinambur do naszej codziennej diety to tanio nie będzie. Poniżej przybliżone ceny w Warszawie i okolicach. świeży topinambur - około 12 do 16 pln za kilogram w sklepach stacjonarnych, lub około 8-10 pln w sklepach internetowych (oczywiście(...)szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu się konfitur. Także dodana do ciast mączka z topinamburu przedłuża ich świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDla wielu pecetowych graczy najnowsza część serii gier o Batmanie jest niemałą zmorą ze względów technicznych. Pomijając jednak kwestię niezbyt udanego portu gry, jest to tytuł
Nerds Kitchentrzeba było znaleźć jakieś rozwiązanie. Okazało się, że czołgi niekoniecznie dobrze radzą sobie z ogniem, zwłaszcza tym, który łatwopalny płyn rozprowadza po szczelinach. Mocny alkohol, którego produkcja jest tak tania, że rząd musiał wprowadzić akcyzę, żeby można było dać w ogóle jakąś cenę, nadawał się do tego celu znakomicie. Technicznie rzecz biorąc pannukakku to naleśnik, tylko grubszy i pieczony(...)borówek brzusznic. W sklepie jest bardzo drogi, ale ja miałem domowej roboty z nazbieranych owoców w lesie. Składniki: - mąka - woda - olej Wykonanie: Z wody i z mąki robimy ciasto naleśnikowe. Wlewamy do foremki, a ją samą umieszczamy w nagrzanym do 150 stopni Celsjusza piekarnika. Piecze się to całkiem długo. U mnie to ok 50 minut, ale po 30 minutach polecam
Kryzysowa Książka Kucharskazrobić gwarantuję Wam, że nigdy więcej nie spojrzycie na kostkę rosołową. To jest smak wart trzech gwiazdek Michelin. Do tego bulionu jako bazy używamy kurzych skrzydełek – są tanie, ogólnodostępne, zawierają mnóstwo smaku i… żelatyny (kolagenu). Zarówno w skórce, jak i w chrząstkach. Anatomicznie patrząc – to przecież trzy ruchome stawy, prawda? Naturalna żelatyna sprawi, że bulion będzie zawiesisty(...)reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’ Skrzydełka oczyszczamy
Karo in the Kitchen