Wykonanie domowych sezamków jest szybkie i tanie. Moim zdaniem o wiele smaczniejsze od tych ze sklepu.Są świetnym smakołykiem dla dzieci oraz pysznym dodatkiem do herbaty czy kawy. :) Składniki: 1 łyżka masła 150 gram nasion sezamu 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru ( ja używam trzcinowego) Przygotowanie W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło oraz(...)się nie przypaliła.Po uzyskaniu jednolitej konsystencji gorącą masę wylewamy na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy na prostokąt około 0,4 cm. ( ciasto można włożyć na 5 min do rozgrzanego piekarnika 180 stopni, ale nie jest to konieczne) Następnie tniemy nożem małe prostokąty, zanim masa wystygnie
KukuleczkiSkrzydełka w panierce Propozycja na szybki obiad dla tych, którzy uwielbiają kurczaka z KFC. Soczyste, z chrupiącą panierką skrzydełka w wersji pikantnej. Samo przygotowanie nie zajmie
na moim stole...ciągu roku. Ballarini znacznie zmienił mój światopogląd w tej materii, miałam możliwość przekonania się osobiście we własnej kuchni, że są o niebo lepsze od moich niemieckich i tych tanich teflonowych. Dlatego już wolę kupić jeden za 189 zł porządny, niż 3 po 50 zł i wkurzać się, że się rysują, że miksować w nich nie wolno, że się przypala(...)torebkach, bo o gotowaniu na sypko mogłam zapomnieć. w stalowych trzeba mieszać, a i tak coś z boku przyklei się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko, nie mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron
Blondynka GotujeDziś taki zupełnie inny, choć świąteczny post. Nie podam Ci szczegółowego przepisu i proporcji, ale pokażę jak można oczarować swojego zimowego solenizanta. Chyba każdemu przyda się
Wielki apetytHej :) Dzisiaj w menu nasz nowy pomysł. Pierożki a'la Mexico. Lubimy ostrą kuchnię meksykańską, szczególnie salsę i czerwoną fasolę. Nie wspominając papryczki jalapeno. Wspaniałe to
vegetaniejednak zaczął gotować, obeszły tu i tam. W jednym z namiotów miały dzieci robić swoją pizzę. Dostały więc fartuszki foliowe, kulę ciasta i wałki, zaczęły wałkować. I koniec. Rozwałkowanie ciasta, a potem dostanie gotowego wypieku nazywacie „robieniem pizzy”? Ha, ha. Bez sensu – rozczarowałam się. Ok. 17 w końcu Paolo wyszedł na scenę. Gadał sobie i gadał, a kucharz gotował(...)Interesujący był farsz – ricotta, jajko, przyprawy i bułka tarta wraz z bazylią. Zapiekamy i podajemy. Druga propozycją była bruschetta, pomidorowa z oliwkami i kaparami. Dwie propozycje szybkie i tanie, a jednocześnie takie, co wykarmią spora ilość osób. Kiedy doszło do degustacji, zostałyśmy zaproszone na scenę aby wygłosić swoją opinię, jako blogowych ekspertek ;] zdjęcie pochodzi od Kasi
W kuchni Karmel-itkiMoje drugie pół da się zabić za makaron. Ja zachorowałam na pizzę. Na bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że
Karo in the KitchenUwielbiam pieczarki. Mogłabym jej jeść pod wieloma postaciami. Są wspaniałą bazą do sosów (polecam Wam sos na bazie mleczka kokosowego ), idealne do łazanek i wielu sałatek
Słodkie okruszkiTakie bułeczki idealnie się sprawdzą jako kolacja, dodatek do zupy lub na imprezę. Do datki są dowolne - dodatkowo można dodać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi
IMPRESJA SMAKUWitajcie :) Dzisiaj nie najlepsza pogoda, więc postanowiliśmy zrobić obiad z gorących klimatów. Wspaniałe danie rodem z Grecji, oczywiście trochę je zmieniliśmy na nasze potrzeby. Żeby umilić
vegetanieHej wszystkim :) Dzisiejsze menu to nasz ostatni wypróbowany, niezwykle smaczny pomysł na pierogi w innej odsłonie. Pierogi zawsze robimy w dość tradycyjny sposób, szczególnie sklejanie zazwyczaj
vegetanieCześć wszystkim :) W dzisiejszym naszym menu zaprezentujemy czerwone "buraczane" pierożki z niesamowitym farszem z kapusty słodkiej, pęczaku i kilku innych składników :) Fajny pomysł na przemycanie dzieciaczkom
vegetaniebardziej puszyste i lekkie. Dziś jednak przygotowałam tradycyjne leniwe z białego sera podane oczywiście z cukrem i cynamonem. Zdecydowanie jest to mój smak dzieciństwa, który polecam wszystkim spragnionym prostej, taniej, szybkiej, polskiej kuchni. Leniwe wyszły wspaniałe - zajadałam się nimi aż mi się uszy trzęsły i skonsumowałam prawie wszystkie, dając K. tylko kilka na spróbowanie;) Składniki : 250g białego sera (użyłam chudego(...)powinna być nieco lepka, ale dawać się formować. Jeżeli jest zbyt wilgotna należy dodać nieco maki, jeżeli jest za sucha i nie chce się lepić, podlać niewielką ilością mleka. Ciasto podzielić na cztery części i na posypanej mąką stolnicy uformować dość cienki wałek, nieco go spłaszczyć (aby miał szerokość dwóch palców). Wałek z ciasta kroić ostrym nożem pod kątem
Codzienne Gotowaniepoza nią i jak mrozimy żywność. Mamy rozdział dotyczący kupowania lokalnego - wspieranie wytwórców z własnego otoczenia - lokalne kupowanie sprawia, że jemy naturalnie i tanio! Dowiemy się też z książki Kuronia, jak małym kosztem stworzyć dania wykwintne. Bardzo ważne i ciekawe są również rozdziały o czasie i energii w kuchni oraz o marnowaniu żywności(...)Ostatni rozdział "na słodko" to przepisy Anety Kuroń - żony autora i też znakomitej kucharki, która jest "słodką" stroną tego duetu. Znajdziemy tu przepisy na podstawowe wypieki - m.in. ciasto kruche, biszkopt, bezę i różne kremy - podstawy, z których możemy korzystać dodając własną inwencję twórczą :) Książka jest wyposażona w dodatkowe materiały multimedialne. Przy pomocy aplikacji TAP2C możemy na smartfonie lub tablecie
Moje Kuchenne Rewelacjemiski wbijamy jajko, dodajemy mleko z wodą, szczyptę soli i olej. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto powinno mieć raczej gęstszą konsystencję. I tutaj mała uwaga: im dłużej ciasto stoi, tym bardziej "pęcznieje". Jednak możemy wówczas rozcieńczyć je odrobiną mleka lub wody.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron troszkę dłużej niż te tradycyjne. Mus jabłkowy: 3 kwaśne(...)się "papka":) Wówczas możemy dodać odrobinę cukru (ja pominęłam), lub cynamonu. Gotowym musem przekładamy naleśniki. Ja swoje dodatkowo polałam jeszcze łyżką jogurtu naturalnego i posypałam cynamonem. Zdrowo, tanio i smacznie
My simple kitchen