Takie pierogi przygotowuje moja teściowa na Wigilię i przepadłam. Są przepyszne i po prostu je uwielbiam. Po świętach często dostajemy kilka paczuszek z pierogami, one
Szybko Tanio SmacznieHej hej! Grejpfrut, banan, jabłko, ksylitol, żurawina i dziurawiec to dzisiejszy skład koktajlu który Was zaczaruje :). Spora dawka witaminy C, dużo błonnika i hiperycyna wraz z
Kuchnia PROzdrowotnaWitamy :) Lubicie torty ? Pewnie tak, każdy lubi hehe Pomyśleliśmy któregoś dnia, dlaczego nie zrobić na obiad tortu z warzywami. Tak powstała koncepcja warzywnego tortu
vegetanieSłodkie,idealne do kawki i na deser,mięciutkie i pyszne-proste do zrobienia i tanie-polecam gorąco Składniki: 4 szkl. mąki 1/4 szkl.cukru cukier waniliowy kostka margaryny 50 g drożdży duża śmietana 18 % (ja dałam 330g z firmy Zott) na lukier: cukier puder(ok 2 szkl.) kilka kropli soku z cytryny i odrobina wody- składniki wymieszać(...)łyżeczki cynamonu 100 g roztopionego masła Przygotowanie: mąkę ,cukier, cukier waniliowy i margarynę-wyrabiamy w misce,,potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżami wszystko razem zagniatamy w gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki) ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki,po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt ,smarujemy roztopionym masłem i posypujemy
Swojskie jedzonkoTacos znajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko
Karo in the KitchenWitajcie:) Dzisiaj propozycja racuchów w trochę innej wersji. Dzieciaczki będą szczęśliwe. Wypróbujcie je :) Składniki : 5 dkg drożdży 1 jajko 1 łyżka stołowa cukru, kopiasta 1/2 litra
vegetaniemężem, raz on zagniecie, raz ja, ważne, że nie kupujemy już sklepowego który ostatnimi czasy bardzo, ale to bardzo nam nie smakował i nie ważne czy kupowaliśmy drogi, czy tani, czy znanej firmy, czy zupełnie nam nie znanej, wszystkim coś brakowała lub były okropne w smaku. Dlatego teraz mamy swój makaronik i na razie nie zamienimy go na żaden inny(...)wszystko będzie zależało od mąki, trzeba dozować z umiarem) 2 szczypty soli 1. Mąkę, jajka, szczypty soli umieszczamy w misce bądź na stolnicy, dolewamy stopniowo wodę i zaczynamy zagniatać ciasto. ciasto ma mieć konsystencje ciasta na pierogi, nie może być klejące. 2. Gotowe ciasto dzielimy sobie na 2-3 części i wałkujemy na bardzo cieniutkie placki. Teraz ostrożnie przenosimy
Gotowanie...to proste !nich zawarte przerażają mnie. Generalnie - wychodzę z założenia, że to co zrobię sama jest najzdrowsze. Wtedy przecież wiem, co w tym jedzeniu jest. I przeważnie wychodzi taniej niż w sklepie :) A u Was jak z podejściem do konserwantów, zwracacie na to uwagę czy nie wychodzicie z założenia ze nie ma co się w życiu ograniczać i "świrować(...)sklepowej wersji. Serdecznie polecam ! Składniki: Szklanka mąki pszennej/ moze byc pełnoziarnista szczypta do dwóch soli łyżeczka oleju Pół szklanki CIEPŁEJ wody - ciepła woda sprawi ze łatwiej wyrabia się ciasto i jest bardziej miękkie po upieczeniu na patelni Wykonanie: Połączyć składniki, dolewać wody stopniowo i od razu zagniatać ciasto. Jak czujecie że wody jest za mało to po prostu dolać
Justa próbuje gotowaćplacek chapati. Chapati oryginalnie pochodzi z Indii jednak w Ugandzie jest równie popularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione są z tanich, łatwo dostępnych składników. Jest wiele przepisów np. do chapati można dodać marchewkę lub czerwoną cebulkę, do omleta paprykę, cebulę, pomidory itp. Jeśli chcecie spróbować czegoś nowego to mam dla was przepis(...)oleju 1 jajko połowa czerwonej cebuli Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli. W osobnym naczyniu ubijamy lekko widelcem jajko i mieszamy razem z mąką, powoli dodajemy ciepłą wodę ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy
noteskulinarnyfigaDo przygotowania 2 słoiczków konfitury potrzebujemy: – 500g czerwonych porzeczek – 500 g truskawek – 500g cukru żelującego 2:1 – odrobinę wody (1/3 szklanki) Owoce
Szybko Tanio SmaczniePo dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce, które
Programista w kuchniPo dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce, które
Programista w kuchniDawno nie było na blogu żadnego pieczywa, pora dzisiaj na domową piekarnię! Chrupiące i pachnące, zaplecione na supeł bułki. Puszyste i szybkie – z masłem, z czosnkiem
Karo in the Kitchenjabłka, a co za tym idzie szarlotki. A także dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni podczas przygotowania posiłków. Crumble są szybkie w przygotowaniu, mało skomplikowane, tanie i do tego zawsze się udają. Idealnie pasują podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych, czy wszelkiego rodzaju sosami owocowymi, cukrem pudrem i listami mięty. Dodatki(...)kruszonka: 100 mąki 50 g cukru 50 g masła 82% pół łyżeczki cukru waniliowego nadzienie: 4 jabłka pół łyżeczki cynamonu dekoracja: cukier puder listki mięty Przygotowanie: Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Jabłka umyć, obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni dusić jabłka z cynamonem na odrobinie wody aż zmiękną. Przełożyć jabłka
KreatywnePiny